“In een decor van meer dan 125 jaar oude ijzeren sponningen, lange productiehallen, veel licht, rauwe tegelvloeren en de oude porseleinovens resideert het hart van de KunstTour op een Koninklijke locatie”

De opening van de dertiende KunstTour welke plaats vindt op vrijdagavond 25 mei 2012 vanaf 20.00 uur in de voormalige porseleinfabriek a/d Meerssenerweg 358 (dus niet de SAM Decorhal). De Royal Night is de aftrap voor de drie dagen lange ontdekkingstocht langs beeldende kunst, klankkunst, architectuur en design in Maastricht.

Na het officiële gedeelte met drank, streekgerechten en speeches, presenteert de Keulse jazzformatie Bellbird hun nieuwste cd Transmitter.Tijdens de Royal Night staat een gedeelte van de Genius Loci expositie centraal: plm. 30 euregionale kunstenaars uit diverse disciplines geven artistiek invulling aan de gigantische Porseleinfabriek, dit jaar de centrale plek van de KunstTour.

Dankzij de karaktervolle plekken in Maastricht en de velen bezielde kunstenaars blijft de KunstTour een jaarlijks, open, duurzaam, kleurrijk en eigenzinnig euregionaal kunstevenement. Het thema van de 13e KunstTour is Genius Loci, oftewel ‘de Geest van de Plek’.

Tevens willen wij ook aandacht vragen voor Het Genius Loci Debat i.s.m TOPOS architectuurcentrum Maastricht en Intro in situ Muziek en Klank op zaterdag 26 mei om 10.00 u en de uitreiking van de tweede Gulpener Puurzaam Publieksprijs op maandag 28 mei om 17.30 u. Beide op de centrale plek de Royal Mosa.

Speciaal dit jaar is de Genius Loci fietstour, een tocht langs (klank)kunst en architectuur die vertrekt vanaf de Royal Mosa. En wegens succes herhaald: de Gulpener Puurzaam Publieksprijs, KunstTour4KidZ met een workshop Mosa-ieKT, Live KunstTour Radio op Maastricht FM en het gehele weekend het klanklandschap   ‘The Sound of Tiles’. En nog veel meer… In het KunstTourschrift en op http://www.kunsttour.com vindt u de activiteiten, de routes, alle deelnemers en de locaties.

De Royal Mosa beschikt over een ruime parkeerplek, waar gedurende het hele weekend gratis geparkeerd kan worden.

We zien u graag op de Royal Night, en op de KunstTourdagen 26 t/m 28 mei.

KunstTour 2012 25 t/m 28 mei –  de meeste locaties gratis open v.a 11.00 – 18.00 u

Royal Mosa vrm. porseleinfabriek (Meerssenerweg 358), Centrale Plek KunstTour 2012;

De Genius Loci expositie gaat verder in The Royal Dependance  de Timmerfabriek) en Krakks. Samen met de Royal Mosa zijn dit de drie plekken waar men tevens kan meedingen naar een gratis Kunstwerk tijdens de tweede Gulpener Puurzaam Publieksprijs.

Genius Loci Debat

Op zaterdagochtend bent u vanaf 10.00 u. welkom om aan te schuiven bij het ontbijt en het Debat Zonder Einde. Onder leiding van architectuurcnetrum TOPOS wordt gediscussieerd over de relatie tussen Genius Loci in de architectuur en geluid. De stelling is: “Als een gebouw goed klinkt, is het goed ontworpen.” Voor dit onderdeel wordt tevens samengewerkt met muziek- en klankwerkplaats Intro in situ.

De deelnemers aan het Debat Zonder Einde zijn dit jaar: Voorzitter Nico Nelissen (tevens voorzitter TOPOS), Bart van Dongen (Artistiek Leider Intro in Situ), Hubert Steins (Klankkunstenaar), Mathieu Bruls (Architect), Paul Tieman (Kunstenaar, Huis met het Handje) en Luc Peters (Filosoof).

Voor het eerst wordt er in samenwerking met TOPOS tijdens de KunstTour speciale aandacht geschonken aan de discipline Architectuur. TOPOS is niet alleen een podium voor architecten maar wil ook een breed publiek interesseren en kennis laten maken met architectuur en aanverwante kunstdisciplines.

“Van de stilte weten we sinds John Cage en zijn werk 4’33’’, dat die niet bestaat. Volledige stilte bestaat niet. Geluid laat zich niet gevangennemen of uitschakelen. Er is altijd iets dat we horen. Tussen de stilte en het oorverdovende bevindt zich de ruis. (…) Lebbeus Woods realiseert zich dat gebouwen niet zonder ruis kunnen. Hij begrijpt dat het streven naar stilte onzinnig is. Dat architectuur niet met ruis bezig is, zorgt er dan ook voor dat de architectuur zich van ons vervreemdt. Het zorgt ervoor dat we ons niet kunnen thuis voelen in de architectuur. Dat we er, om met Heidegger te spreken, niet kunnen wonen.”  (lees het hele artikel ‘Architectuur en Geluid’ van Luc Peters & Bart van Dongen in het KTschrift en op http://www.kunsttour.com).

Genius Loci FietsTour

Het is een essentiële vraag voor iedereen die een nieuw huis koopt: ‘Hoe voelt de ruimte?’ Klap met je handen; goede akoestiek? Adem aandachtig en ruik het droge hout, de stille zoute stenen en de vochtige aarde. De eigenheid van de plek: de Genius Loci. Tijdens deze fietstour staat de ervaring van het gebouw centraal. Die ervaring wordt ondersteund door kunstenaars en hetgeen zij toevoegen aan de Geest van de Plek. (de GL FietsTour zie http://www.kunsttour.com en het KTschrift)

•In de oudheid werd met ‘genius loci’ de beschermende geest van een bepaald gebied bedoeld; tegenwoordig gebruikt men het vooral in overdrachtelijke zin, om de ‘eigenheid’ van een locatie te benadrukken. De genius loci duidt in dat geval op de kenmerkende hoedanigheid van een plaats of op een unieke, plaatsgebonden atmosfeer. In de architectuur/ stedenbouw plaatst men het concept, waarbij de genius loci centraal staat, vaak als positieve kracht tegenover het destructieve ideaal van de tabula rasa – de wens om opnieuw te beginnen ten koste van het bestaande.

Gulpener Puurzaam Publieksprijs 2012

In 2011 was de eerste editie van de Gulpener Puurzaam Publieksprijs en dit was een groot succes. De Puurzaam publieksprijs is een prijs waarbij de bezoekers van de KunstTour kunnen stemmen op een kunstwerk. Het winnende kunstwerk gaat vervolgens naar één van de stemmers. Bezoekers kunnen dus een kunstwerk t.w.v. 500,- euro winnen door te stemmen op hun favoriet.

Stemmen kan zaterdag, zondag en maandag tot 18:00 door het op de locatie te vinden stembiljet in te leveren bij Koninklijk Mosa op de Meerssenerweg 358. Over de spelregels van de tweede publieksprijs leest u in het KTschrift en op http://www.kunsttour.com.

De Publieksprijs is mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking met de Gulpener Bierbrouwerij. In het thema van Puurzaam zijn er dit jaar 42 kunstenaars die hun kunstwerken inschreven voor deze prijs. De kunstenaars kregen volledige vrijheid en verspreid over de stad (Mosa, Timmerfabriek en Krakks) zijn de verschillende kunstwerken te bezichtigen. U als bezoeker bepaalt wat het winnende kunstwerk wordt en met een beetje geluk krijgt u uw favoriet misschien wel mee naar huis.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 28 mei om 19:00 bij Koninklijk Mosa na het optreden van Sing & Songwriter Kaat van Vlaanderen (aanvang 17.30 u). Hierna (en hiervoor) is er de mogelijkheid om onder het genot van een van de Gulpener bieren na te praten over de verschillende inspirerende creaties.

Puurzaam

De Gulpener Bierbrouwerij is de ideale partner van de KunstTour. Gulpener maakt puurzame producten die wij kunnen schenken tijdens de KunstTour. Tevens stimuleert Gulpener authenticiteit, duurzaamheid en het bewust genieten van producten van eigen Limburgse bodem. Sta stil bij datgene waar men anders nog wel eens geneigd is voorbij te gaan.

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s