Beleef het veen en het verleden van de Peel.

Excursie over de cultuurhistorie van De Groote Peel.

Wie meer wil weten over de cultuurhistorie van het nationaal park De Groote Peel kan op zondag 18 september deelnemen aan de excursie ‘Over veen en verleden’.  De wandeling staat onder begeleiding van een Peelgids en start om 14.00 uur bij het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 2,50 per persoon. Telefonische opgave vooraf is noodzakelijk op nummer:  0495 – 641 497.

Nationaal park De Groote Peel is een van de laatste hoogveenrestanten in Nederland. Het oorspronkelijk ontoegankelijke moeras is tegenwoordig een natuurgebied van internationale klasse. Het is bij uitstek een gebied waar heerlijk gewandeld kan worden. De weidsheid, de rust en het open landschap zijn karakteristiek voor het gebied en geven het zijn bijzondere sfeer en karakter.

De Peel is ook een gebied met een rijke cultuurhistorie. Waar nu wandelaars genieten van de natuur, werd tot halverwege de vorige eeuw nog geploeterd om het veen uit de grond te halen. Al heel vroeg ontdekte de mens namelijk dat gedroogd veen goed bruikbaar is als brandstof. Men begon de streek af te graven voor dit zwarte goud. De sporen van die turfwinning zijn nog zichtbaar in het landschap; de grote waterplas ‘het Meerbaansblaak’ is bijvoorbeeld ontstaan door het uitbaggeren van het veen en de Peelbanen waarover men wandelt zijn ook de paden waarover de turfsteker zijn turf vervoerde.

De excursie op zondag 18 september staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer. Hij vertelt het verhaal van het veen en over het verleden van de Peel. Dit verhaal begint met een klein plantje, het veenmos. Dit plantje heeft een bepalende rol gehad in de vorming van het landschap en bepaalde uiteindelijk voor een groot deel het leven van de mensen in de Peel. Tijdens de excursie zullen de deelnemers onder meer ontdekken wat de bijzondere eigenschappen van het veenmos zijn en waarom turf, gedroogd veen, kan branden.

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het nationaal park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het bezoekerscentrum is op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Voor meer informatie en een routebeschrijving: http://www.staatsbosbeheer.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s