Uitslag KUNSTINWEERT 2012 en aan het woord organisator Lilian Creemers.

KUNSTINWEERT 2012, “Verbindende Kunst”.

KUNSTINWEERT, met hoofdletters.

Ja, ik durf dat te zeggen. Want we hebben de afgelopen maand heel veel kunst kunnen bekijken en proeven. En dat heeft het publiek massaal gedaan. De reacties geweldig!

Enkele cijfers, 4 maanden voorbereiding, 100 kunstenaars, 50 etalages met kunst, 29 dagen kunst snuiven, 1200 catalogussen, 6000 tot 7000 bezoekers, enthousiaste ontmoetingen, nieuwsgierige buurtbewoners, 150 portretten, interessante blogs,  kunstzinnige hapjes, nieuwe initiatieven, 732 stemmen en aanmeldingen voor KUNSTINWEERT 2013.

Er is heel veel KUNSTINWEERT en het is niet onopgemerkt voorbij gegaan.  Kunst zorgt voor dialoog, het opent deuren en verbindingen in positieve zin. Het gaat in op de dingen van alle dag in een vorm, die van een puurheid is, die mij steeds weer beroerd.

Ik ben mij er van bewust dat de critici een afwachtende houding hebben ten aanzien van amateurkunst in combinatie met professionals. Maar ik durf te zeggen dat we met deze editie van KUNSTINWEERT hebben bewezen dat deze kritiek gebaseerd is op denkbeelden. Het zijn geen concurrenten maar ze vullen elkaar aan en versterken.

Het is de wijze waarop het podium geboden wordt die de kwaliteit bepaald.  Kernwaarde van KUNSTINWEERT is het verbinden van elkaars sterke kanten waardoor individuele kwaliteiten naar boven komen. Deze kunstroute met de prachtige etalages, de overzichtsexpositie, de indrukwekkende performance en expositie “Blesse” van Angelique Cremers (winnares KUNSTINWEERT 2011), het Weerter Portret, de optredens door de jeugd van Floor Burnin, de dag van de Kunst georganiseerd door Centrum Management Weert, deelname van de Weerter galerieën,  zijn hier allemaal voorbeelden van.

Iedereen, zowel de deelnemer als de bezoeker heeft genoten.  Er is door de kunst een verbinding ontstaan.

KUNSTINWEERT is met deze tweede editie een begrip geworden in Weert en ver daarbuiten. Een serieus evenement op de landelijke kunst- en cultuuragenda . We zijn zelfs internationaal.  De deelname van kunstenaars uit heel Nederland, België en Duitsland getuigen hiervan. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen moeten wij als organisatie ook concluderen dat wij bij de volgende editie bij de uitvoering extra handen, hulp en ondersteuning kunnen gebruiken.

KUNSTINWEERT is niet mogelijk zonder kunstenaars. Kunstenaars willen graag weten, ben ik op de goede weg. Neem ik de goede route. Het werk dat geëxposeerd is de afgelopen maand is beoordeeld door de bezoekers en een vakjury. Er is enthousiast gestemd, Als dank zijn er drie prijzen beschikbaar gesteld aan het stemmende publiek.

De jury, bestaande uit Ankie Vanderfeesten voorzitter en tevens eigenaar van Galerie Weert, Miriam  Severeijns , afdeling Beeldend van het Rick en  Rene Vanderfeesten namens de bewoners van de binnenstad was zeer verrast met het aantal inzendingen maar zeker ook met de hoge kwaliteit van het ingezonden werk. “In die zin hebben de kunstenaars iets overwonnen. Het was aangenaam om kennis te maken met zoveel talent”. De kunstwerken zijn beoordeeld Aan de hand van een viertal criteria, nl. originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema, materiaal en technische vaardigheid.

Het publiek heeft een waar connaisseur schap getoond. Ook zij kwam met een top 3 die sterk overeenkwam met die van de jury. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een top 3 waarbij alle criteria en de mening van het publiek terug komt.

Op de derde plaats is geëindigd Marianne Vencken. Haar werk kriebelt de geest, is delicaat als het leven zelf en geeft een kijkje in ons binnenste. “Onze professor Tulp in de Anatomische Les”.

Op de  tweede plaats is geëindigd Rob Jacobs die eigenlijk geen kunstenaar genoemd wil worden, maar het tegendeel heeft bewezen. Hij is goed met kleur, textuur en rauwe emotie. Juist door de wisselwerking tussen aantrekken en afstoten, komt er een dialoog en verbintenis tot stand. We zijn dan ook heel benieuwd wat onze Rob Jacobs in de toekomst gaat brengen.

De nummer 1 is een totaal ander verhaal. Het is verfijnd, verstild en toch direct: het prikkelt de geest op diverse niveaus. Hij verbind heden met verleden en legt daar een bepaalde melancholie in, eenzaamheid en pril geluk, het menselijke met het mechanische en het stoffelijke van het doek met het onstoffelijke van de menselijke geest. “Onze Johannes Vermeer is Steven Tay”.

Mocht u door de prijswinnaars geïnspireerd zijn dan dagen wij u uit voor de editie van KUNSTINWEERT 2013 met het thema “Kunst, ik…….”. Wij gaan graag deze uitdaging met u aan.

Met vriendelijke groet,

Lilian Creemers

KUNSTINWEERT

www.kunstinweert.nl

kunstinweert@gmail.com

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Uitslag KUNSTINWEERT 2012 en aan het woord organisator Lilian Creemers.

  1. Jo Brunenberg zegt:

    De meest boeiende heeft gewonnen! Hedendaags zonder valse romantiek…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s