UNIEKE ATELIERCOLLECTIE EDELSMEEDKUNST IN HANDEN VAN WEERT.

Gemeentemuseum
4000 atelierstukken Weerter edelsmeden rijker.

Het Gemeentemuseum Weert wordt eigenaar van de collectie Esser/Werz. De gemeenteraad stemde gisteren in met de aankoop van vierduizend atelierstukken van Weerter edelsmeden. Hiermee heeft de gemeente belangrijk Weerter erfgoed van internationale betekenis behouden voor de stad.

De collectie Esser/Werz is van groot cultuurhistorisch belang en een belangrijke aanwinst voor het museum. De omvang en het karakter van de collectie is zo uniek dat grote kunstfondsen (de Mondriaanstichting, St. VSB Fonds, St. Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en K.F. Hein Fonds) voor € 72.500,-participeren in de aankoop van in totaal € 150.000,-.

 

Het gaat om een grote unieke collectie van een van de belangrijkste ateliers voor kerkelijk edelsmeedwerk in neobarokke en neogotische stijl van Nederland. Het begon allemaal in 1838 toen Hubertus Esser zijn edelsmederij in Weert oprichtte. Onder zijn zoon Camille Esser groeide het atelier uit tot een van de belangrijkste van Nederland, waar op het hoogtepunt 24 vaklieden werkten. In 1956 werd het atelier grotendeels door wijlen Eloy Werz overgenomen. De cultuurhistorische waarde is groot. De collectie kent zijn gelijke niet in Nederland wat betreft hoeveelheid, variatie en objecten en buitengewoon hoge kwaliteit. Hiermee is de collectie niet alleen voor Nederland waardevol, maar zelfs voor Europa. Doordat deze collectie nu in openbare handen is, komt hiermee ook voor de academische wereld een belangrijk en uniek onderzoeksterrein binnen handbereik.

 

Volgend jaar overzichtstentoonstelling

Het museum bezat al een klein deel van de ateliercollectie en ruim 150 eindproducten. Met de aankoop heeft het museum nu de hele lijn van het productieproces van de Weerter edelsmeedkunst in bezit. Zo ook bijvoorbeeld een vergulde monstrans inclusief het materiaal wat geleid geeft tot dit eindproduct: het getekende ontwerp, de messing mallen van de heilige figuren die erop gemaakt zijn en promotiefoto’s. Nu begint voor het museum het proces van inventariseren, beschrijven en fotograferen. In 2012 zal er een overzichtstentoonstelling worden georganiseerd.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s