Optreden van zanggroep Tössedoôr in Mijl op Zeven.

September is muziekmaand bij bezoekerscentrum Mijl op Zeven. Elke zondag zijn er in het amfitheater optredens van verschillende streekmuzikanten. Op zondag 25 september wordt deze muziekmaand afgesloten met een optreden van zanggroep Tössedoôr. Om 14.00 en 15.30 uur spelen en zingen ze liedjes uit (groot)moeders tijd. Het optreden is gratis en reserveren niet nodig, maar vol is vol. Het bezoekerscentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Voor meer informatie: 0495 – 641 497.

Tussendoortje wordt Tössedoôr

Toen enkele leden van een koor uit Nederweert in juni 2006 gevraagd werden om samen op te treden tijdens de grote optocht van het Festeijnder, was dat bedoeld als een eenmalige actie. De reacties van het publiek waren echter zo positief dat de groep besloot om door te gaan met optreden. Zanggroep Tössedoôr was geboren en … zingt nog steeds. Op 9 oktober aanstaande vieren ze dan ook hun eerste lustrum!

De naam Tössedoôr is spontaan ontstaan en vloeit voort uit hun eerste optreden in Nederweert-Eind. Tijdens de grote optocht van het Festeijnder werd de groep op een boerenkar tussen het volk door gereden en bracht zo hun nummers ten gehore. En ook na afloop van de optocht, op het evenemententerrein van dit folkloristisch festival, speelden en zongen de leden ‘tussen het volk door’

De naam Tössedoôr is Nederweerter dialect voor ‘tussendoor’ en bleek dus een passende keuze.  

Inmiddels bestaat Tössedoôr uit elf enthousiaste zangers, zeven dames en vier heren met begeleiding van een accordeonist. Hun repertoire bevat Nederlandstalige of Limburgse liedjes uit (groot)moeders tijd. Dit zijn vooral gezellige meezingers, gevoelige levensliedjes en mooie luisterliedjes. Meestal wordt er meerstemmig gezongen. De kleding van de groep is in de stijl van vroeger, zodat het geheel qua zang en uitstraling mooi op elkaar aansluit. De groep vindt het leuk en stimuleert het publiek om mee te zingen. Gezelligheid en sfeer staan dan ook bovenaan op hun ambitielijst. Dat blijkt ook uit de doelgroep waar Tössedoôr zich voornamelijk op richt. Ze treden regelmatig op in eigen regio bij zorgcentra of verpleeghuizen voor ouderen, die een aantal van de gespeelde nummers vroeger zelf nog gezongen hebben. Maar ook voor veel bezoekers van Mijl op Zeven zal dit optreden een feest van herkenning zijn.

Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven is de toegangspoort tot het nationaal park De Groote Peel. Na of voor het optreden kan men dus nog heerlijk wandelen in dit stille natuurgebied. Het bezoekerscentrum is op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Voor meer informatie en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s