‘Weert Jubileert’ in Kunst – O – Foon extra a.s. zondag 6 april in de Tiendschuur.

Vandaag ben ik al een kijkje gaan nemen in de Tiendschuur en na een zonnige en avontuurlijke rit door onze binnenstad. Wat het kind tijdelijk naar boven haalt in elke fietser merk ik, die onze tunnel moet passeren. Werd er duidelijk rekening gehouden met mogelijke waaghalzerij, want ik kreeg meteen een kop koffie in de hand gedrukt.

Gastvrije ontvangst dus en een zeer persoonlijke uitleg van Jac Lemmens van het erfgoedcluster Weert maakte deze rit de moeite meer dan waard. http://www.museumweert.nl/Laatste-Nieuws

Er werd nog hard gewerkt maar ik heb toch al enkele foto’s mogen nemen voor een eerste indruk.P1020913

Eten en drinken is zowat het belangrijkste in een mens leven, dus daarmee openen op deze plek is zo gek nog niet. Hoewel marktrechten dit waarschijnlijk in economische waarde overstijgen. Want geen markt, geen inkomsten.

En daar opent de expositie dan ook mee, ons bestaansrecht als ‘stadt’ en de reden van al het moois dat dit jaar voorbij gaat komen. Er is natuurlijk al het een en ander aan feestelijkheden geweest en Weert dit jaar links laten liggen is denk ik een gemiste kans.P1020909

Zondag gaat Jac Lemmens in onze live uitzending vanuit de Tiendschuur dan ook uitvoerig op de marktrechten in, die ons tevens deden verheffen naar een andere status. De heer van Horn was om duistere redenen welwillend om ons armlastige gebiedje wat inkomsten te gunnen, zodat er wat meer mogelijkheden kwamen om naar eigen inzicht het idee stad gestalte te kunnen geven. De expositie geeft een indruk van ‘onze’ verwoede pogingen en ik geef aan U de eer om de geschiedenis een plaats te geven in de huidige staat van zijn.

Jac Lemmens 2 16-08-2010Jac Lemmens zal ingaan op de akte van 5 mei 1414 en in eigen woorden;

Daarover kan ik vanuit wetenschappelijk oogpunt wél iets zeggen, aangezien ik nog een postdoctoraal werkcollege heb gevold van dr. Klaus Flinck uit Kleve over stadsrechten in de Nederlanden uit het Rijnland. Weert wordt in de overleverde akte voor het eerst stad genoemd en de stad Weert krijgt recht op drie jaarmarkten en de zaterdagmarkt. Het bestuur van de stad mag snelrecht spreken over geschillen, die op de marktdagen plaatsvinden én ze mogen zelfstandig accijnzen heffen om de infrastructuur aan bruggen, wegen en poorten te verbeteren. Weert heeft géén allesomvattende stadsoorkonde, waarin alle privileges worden samengevat, maar dat wil niet dat Weert zo’n akte nooit heeft gehad. De stadswording van Weert begint in 1414 en eindigt rond 1525 met de ‘desunie’ van Nederweert en dan gaat de stad weert ook het stadszegel gebruiken en niet meer het schepenbankzegel. Inmiddels hebben de heren van Horn hun hoofdzetel verplaatst van Horn naar Weert. Eerst naar de Aldenborgh en daarna naar de Nyenborgh. Desondanks is de stadswording laat en niet volledig volgroeid. In de Duitse literatuur noemen we dat een “Minderstadt”, vergelijkbaar met de steden Echt, Eysden en Straelen en Erkelenz. Een comparatief onderzoek zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de positie van de stad Weert. Na de onthoofding van Philips de Montmorency in 1568 op de markt van Brussel gaat het snel bergafwaarts met de stad Weert en het vertrek van handelaren naar de randstad en vooral Haarlem springt eruit. Pas na de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1824 en de opening van de spoorlijn Roermond-Weert in 1869 en Roermond-Eindhoven in 1913 ontstaat er weer nieuwe bedrijvigheid in Weert!!!02%20Naar%20de%20markt

Theo Schers neemt plaats aan tafel om inzichtelijk te maken wat er zoal komt kijken bij het inrichten van een overzicht zoals in deze expo. Theo Schers is belast o.a.  met organisatie van exposities in museumgebouwen, educatief werk. presentaties archief en externe dienstverlening archief. Hij is werkzaam bij gemeente Weert sinds januari 1988.
1988 – 2003: Gemeentemuseum Weert (collectie religieuze en moderne kunst, alsook historie)
2003 – 2012: Gemeentearchief Weert (externe dienstverlening)
2012 – heden: Erfgoedcluster Weert.T  Schers

Interesse in krijgsgeschiedenis algemeen met zwaartepunt Tweede Wereldoorlog met o.a. de gebeurtenissen in en rond Weert. Vandaar ook speciaal interesse voor verdedigingswerken en bijzonder Peel-Raamstelling in het Vak Weert.

Publicaties op gebied kunsten en oorlog m.b.t. Weert in tijdschriften. Verzorgen van catalogi of ander schriftelijk materiaal als begeleiding bij tentoonstellingen.P1020915

Correspondent Stichting Menno van Coehoorn.

Binnen deze expositie is er een primeur rondom Gerard Reve. Het lijkt haast onmogelijk want je zou denken dat omtrent de persoon Reve nu wel alles gepubliceerd zal zijn. Toch is er een nog niet eerder ontdekt filmpje opgedoken van Reve bij de Budelse Drukkerij.weerterjaren Gerard Reve

Bert Boelaars auteur van de ‘Koninklijke jaren’ zal een toelichting geven over deze bekende en tijdelijke ingezetene van onze stad.

Bert Boelaars (1952) groeide op in het Limburgse stadje Weert. Daar volgde hij aan het Bisschoppelijk College het gymnasium en zette zijn eerste schreden op het journalistieke pad: schoolkrant Kriterion en huis-aan-huis blad Op de Keper. Hij was medeoprichter van ziekenomroep Radio St.Jan en maakte daar zijn eerste programma’s.
Tijdens zijn studie sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht schreef hij voor het Utrechts Universiteitsblad en het Tijdschrift voor Homologie, waarvan hij medeoprichter was. Ook was hij enige jaren student-assistent en bestuurslid van de stichting Utrechts Universiteitsblad. Voor het COC werkte hij mee aan projecten voorlichting en introductie.
P1020917Na het behalen van het doctoraaldiploma sociologie trad hij in dienst van het Humanistisch Verbond. Op het landelijk bureau in Utrecht, later in Amsterdam, vervulde hij diverse functies waaronder eindredacteur wetenschappelijk tijdschrift Rekenschap (nu: Humanistiek), coördinator van de wetenschappelijke Stichting Socrates (houdster van bijzondere leerstoelen aan de meeste universiteiten), coördinator jongeren- en homowerkgroep, redacteur maandblad Humanist, beleidssecretaris van het hoofdbestuur, plaatsvervangend directeur, tv-presentator Vijf minuten bedenktijd, webredacteur human.nl en radioprogrammamaker in kader zendtijd Humanistische Omroep: Kwartier Humanisme / Het ei van Erasmus.
In 1984 ontving hij de J.B.Broekszprijs van de VARA voor een radio-interview met Mary Zeldenrust-Noordanus over haar leven met kanker.
Van 1987 tot 2004 maakte hij bovendien radioprogramma’s voor de NOS en NPS (nu NTR): onder meer documentaires, Radio Urbania, Homonos en Het Roze Rijk.

bert Boelaars

FOTO José van Vlijmen

Onze samenspraak zal opgeluisterd worden door het tienerensemble van Rick bestaat uit de volgende muzikanten:

Charlotte Sijben, Nikki Verheijen, Seray van der Linden en Simone Pauëlsen: blokfluiten (de sopranino-, sopraan-, alt- , tenor- en basblokfluit worden bespeeld.)
Lisanne Belt: viool
Rebecca Bruekers: cello
Jeff Mennen: gitaar
Marijke Klep: spinetEnsemble Rick
Ze spelen muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok.

Waaronder Middeleeuwse stukken van anonieme componisten uit Engeland en Frankrijk.
Componisten uit de Renaissance: Chr. Herwig en T. Susato.
Componisten uit de Barok: H. Purcell, G.Fr. Händel en J.S. Bach.Ensemble Rick 2
U bent van harte welkom in de Tiendschuur tussen 11.00 en 12.00 uur en via de bekende kanalen te vinden op http://www.weertfm.nl kunt U luisteren.

 

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s