Klein inkijkje in de achtergronden van Marcel Jansen en Kaat van Vlaanderen.

Marcel Jansen Meadow 2Marcel Jansen is de frontman van het Limburgse (NL/B) Meadow. Het is alweer even geleden dat we iets van de Roermondenaar en zijn twee Belgische vrienden David Broeders en Tom Veugen hebben gehoord. Meadow  is blijkbaar even bezig geweest want opeens zijn ze er met een EP: Kings & Queens. Opgesloten in de rust van het glooiende land hebben ze zojuist de laatste hand gelegd aan de vijf tracks die de EP sieren. Ter plekke geschreven, geproduceerd en opgenomen door het drietal zelf met als resultaat, sfeervolle semi -akoestische pop, rock,  alternatieve, singer-songwriting etc. Geschikt voor huiskamer tot concertzaal. Oordeel vooral zelf.

De songteksten van Marcel vormen een verslag over barsten en scheuren en tegelijkertijd een gebrek aan spijt.  Over dagen in zwart-wit en dromen in kleur. Diepe velden en spreeuwen zwermen. Bergen van beton en stokoude sequoia’s. Over een eenogig paard en een veel te grote bouvier. Zeeschuimers en nepdichters. Over koningen en koninginnen.Marcel Jansen Meadow

Kings & Queens is oa te beluisteren via Spotify en ITunes. (komende week verschijnt de eerste videoclip van de EP)

http://www.youtube.com/watch?v=WAfjomdk_bI&feature=em-upload_owner

iTunes:

https://itunes.apple.com/nl/album/kings-queens-ep/id658289219

Spotify:

Meadow – Kings & Queens

kaat van vlaanderen-1Kaat van Vlaanderen.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2006, hoewel de wortels ongetwijfeld al ver daarvoor hun oorsprong vonden. De oude stoffige Spaanse gitaar uit haar tienerjaren, slechts vertroeteld door een paar lessen, werd letterlijk bij de hand genomen na de ziekte en het overlijden van haar vader. Deze intense en emotionele periode bracht bij Kaat een enorme behoefte teweeg om na een lange tijd weer te gaan schrijven en muziek te maken. “Ik heb van een paar dingen in het leven spijt, maar van slechts een paar!” aldus Kaat.

En toen was daar, in eerste instantie dankbaar gebruikmakende van de paar akkoorden die ze kende, haar eerste song en al snel volgden er meerdere. De bezieling voor muziek schrijven en zingen won ongeremd terrein, naast haar werk als beeldend kunstenaar/schilder (ze won o.a. een editie van “Sterren Op Het Doek”, met een portret van Brigitte Kaandorp).

Klinkt hier een gedeelde passie in door? Ja, dat klopt. Muziek, of het nou luisteren of zelf schrijven betreft, is voor Kaat voeding voor het hart, waarin zij persoonlijke gevoelens en gedachten kwijt kan. Haar schilderijen ontstaan meer vanuit een maatschappelijke observatie en een idee, en zijn in die zin meer een voeding voor het hoofd. “Ik heb ze allebei nodig”, aldus Kaat.kaat-promo1

“Ik heb nog nooit voor een kunstwerk staan huilen en ik moet nou eenmaal af en toe huilen. Van geluk, of van ellende. Muziek kan dat makkelijk bij mij los maken. Het is een medicijn. Zo simpel is het.” 

Zomaar een greep uit Kaats’ helden:Janis Ian, Leonard Cohen, Randy Newman, Mary Gauthier, Dayna Kurtz, Ramses Shaffy, Diana Jones, Bob Dylan, Johnny Cash, Maarten van Roozendaal.

Bijna alle liedjes van Kaat komen voort uit persoonlijke ervaringen, veelal ervaringen gerelateerd aan de liefde. Een onuitputtelijke bron, om uit te drinken. “En om in te verdrinken”, aldus Kaat.

Ze schrijft dan ook vanuit haar eigen waarheid, hoe mooi en lelijk die ook kan zijn. Een andere weg is er voor haar niet. Dat is wel eens anders geweest, wellicht bevreesd voor het oordeel van anderen. Ze weigerde echter met die gedachte te leven en had één gelukskaart, namelijk: levenslust!

Haar uiteindelijke zoektocht naar de invulling van die levenslust en persoonlijke vrijheid begon begin 2000. Ze zegde haar baan op die haar financiële zekerheid maar geen voldoening bood, volgde haar hart, nam de kwasten weer ter hand, alle middelen koesterend uit die heerlijk ontwapenende kindertijd. En, last but not least, gaf ze zichzelf een cadeau dat “me zoveel blijdschap en liefde bracht”: Jip de hond. Beste beslissing ooit”. Nu, 14 jaar later, nog altijd haar trouwe kameraad en roadie (voor zolang ze er nog is want Jip’s linker voorpoot is in februari 2012 geamputeerd wegens botkanker. Gemiddelde overleving: 4 maanden. Nu, november 2013 is Jip er nog altijd, en nog steeds springlevend!..)

In 2011, na 5 jaar schrijven en schaven, kwam haar debuutalbum ‘Snowdog’ uit, een selectie van 13 nummers, in coproductie met producer en multi-instrumentalist Gabriël Peeters (JW Roy, Normaal, Frederique Spigt), trots op de medewerking van eveneens getalenteerde muzikanten als BJ Baartmans, Alex Akela, Marie-Jose Didderen, Carlo Nardozza en de Paxton brothers. 

Sindsdien heeft Kaat, samen met ‘vaste’ gastmuzikanten als o.a. BJ Baartmans en Ruud Peeters, vele optredens verzorgd, veelal in de kleinere cultuurcentra en intieme theatertjes.

Tevens stond zij in mei 2012 in het voorprogramma van de beroemde Ierse singer-songwriter Luka Bloom, op Roepaen podium te Ottersum.

Momenteel is het weer een tijdje stil rondom de muziek, en is Kaat druk met schilderen, workshops en  portretopdrachten. In 2008 nam zij deel aan het tv-programma ‘Sterren op het doek’, waarbij Brigitte Kaandorp Kaat’s portret koos als haar favoriet.

Web: www.kaatvanvlaanderen.com

Facebook: http://www.facebook.com/kaatvanvlaanderen

Van Vlaanderen kan zingen, zeker. En het komt aan! Normaal gesproken gaat bij mij al gauw het licht uit bij een muzikant die zo kan vertragen, maar op de een of andere manier blijf ik hangen bij de liedjes van Kaat. Vooral als ze wat rauwer worden. Voorbeelden te over op Snowdog: ‘Over Your Dead Body’, ‘Home At Last’ en ‘Tie Me’ zijn prachtig.” 

(Jan Douwe Kroeske, 2 Meter Sessies, 5 dec. 2011)

Kaat van Vlaanderen is de artiestennaam van de uit Brabant afkomstige en in Maastricht wonende beeldend kunstenares Kaat Waterschoot.

Graag tot zondag 10 november a.s. bij Du Commerce aan de Langpoort/Langstraat of op de bekende frequenties van http://www.WeertFM.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon, muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s