Iedereen weet de knop van een fototoestel te vinden, alleen sommigen net iets beter.

In het cultuurprogramma  Kunst – O – Foon voor de regio Weert komen op 8 december maar liefst 2 fotografen vertellen over hun fascinatie met fotografie. Vaak denken we heel eenvoudig over het vastleggen van de wereld om ons heen. Toch kan het ook tot Kunst verheven worden.

Tussen 11.00 en 12.00 uur weer live vanuit Stadscafé Du Commerce:

–          Jo Brunenberg met een overzicht uit 50 jaar fotografie, momenteel te bezoeken in de Tiendschuur te Weert.Atlantikwal

Jo’s werk beweegt zich tussen het maakbare en het natuurlijke. Mannelijk naakt wordt voorwerp van mathematische verbeelding en onverschrokkenheid, in een vaak duistere en rauwe architectuur. De architectuur is nauwkeurig ingezet en prachtig uitgelicht. De film noir is hier duidelijk zichtbaar. De onbeholpen mens in het grote natuurgeweld van een onontgonnen omgeving. Een omgeving die hem nietig doet schijnen maar waar hij zich ook heroïsch tot verhoudt. Het drama van het krachtige lichaam in een tijdelijkheid en schoonheid, welke ooit op zal gaan in elementen waar nu nog niet over nagedacht hoeft te worden. Aan de horizon daagt de filosoof Nietzsche, de man met de hamer. De mens met zijn wil tot macht.kleurrijk-tibet Jan Janssen

–          Jan Janssen maakte 14 reizen door landen als Tibet, Nepal en Noord-India voordat zijn fotoboek kon verschijnen. boeddhisten die zich in hoog gebergte staande proberen te houden en gedichten maken er een ervaring van. De eerste druk is inmiddels zowat uitverkocht, meer hoeft er niet gezegd te worden lijkt me. Een tweede druk is in aantocht dus U kunt Uw handen er nog op leggen.

–          ‘Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen’, een lijfspreuk van ceramiste Rina Willekens.bladerhoop tulp

De natuur;  mooi, dynamisch, verrassend, inspirerend, vernieuwend maar ook vergankelijk, afhankelijk, kwetsbaar, dominant. Deze tegenstellingen dienen als uitgangspunten voor het werk van mij.

Met mijn objecten wil ik de bijna ongrijpbare vergankelijke momenten van de natuur vastpakken en vertalen in een onvergankelijk materiaal. Hierdoor worden kwetsbaarheid en vergankelijkheid van de natuur uitvergroot.

Daarnaast ben ik  in mijn werk juist op zoek naar de vergankelijkheid van de natuur. Installaties van tijdelijke natuurlijke processen waarbij de verandering van het beeld centraal staat. Iedere installatie is een experiment waarbij ik het startpunt creëer en daarna de regie weer terug in de handen van de natuur leg.

De beelden  laten een subtiele vingerafdruk achter in de natuur, óf zijn  een dominant beeld  in de ruimte door het opvallend materiaalgebruik en de herhaling in vormen.

–          En de dames van de wereldwinkel maken hun verhalen compleet in deze uitzending.

Riya Geboers van Bibliocenter Weert zal vast wat tips hebben voor de feestelijke decembermaand, misschien wat bezinning voor onder de Kerstboom!????????????????

En Iris Penning houdt het leven en de muziek graag simpel. Hier daar wat blues ertussen en we hebben een singer-songwriter die het hart laat zegevieren. Tekst en stemgebruik dicht bij het zelf zowel in het Engels als in het Nederlands.

Van harte welkom weer aan de Langstraat/Langpoort en mocht het niet goed uitkomen, zet de zender op de bekende kanalen van WeertFM 107.5 in de ether.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s