Molensonnetten van Paul Sterk vertolkt door Marcel Jansen en Kaat van Vlaanderen a.s. zondag 10 november.

Igor, Ferry en ik hopen uiteraard dat U een kijkje komt nemen bij ‘Du Commerce’, maar met het aanhoudende trieste weer zit U misschien liever achter Uw radiotoestel met de zender op WeertFM.

St Annamolen KeentMolensonnetten van Paul Sterk.

Auteur Paul Sterk is samen met Molenstichting Weerterland een poëtisch project gestart. In de gemeente Weert staan acht windmolens, één watermolen en één molenromp/ruïne. Over elke molen schrijft Sterk een sonnet en elk gedicht wordt door een muzikant op muziek gezet. En om de reeks te completeren heeft Sterk een sonnet voor de verdwenen molens van Weert geschreven. Mogelijk dat dit ‘Lied voor de verdwenen molens’ in 2014 gepresenteerd kan worden bij de herplaatsing van de kollergang van de oude ros-olie molen naar de locatie waar deze oorspronkelijk stond, op het terrein bij de Poort van Limburg.Molen De Nijverheid Stramproy

Molensonnetten van Paul Sterk zijn in de openbare ruimte te lezen bij de Sint-Annamolen van Keent, Weert; De Nijverheid/Nijsmolen in Stramproy;  de Sint-Annamolen van Tungelroy en op NS station Weert, waar op perron 3b het sonnet voor de ruïne van de Boonesmolen hangt. In 2014 worden nog presentaties verwacht bij de Sint-Jansmolen in Stramproy, De Hoop (Swartbroek), de Wilhelmus-Hubertusmolen en de Antoniusmolen (Laar).

Het gedicht voor de Annamolen van Tungelroy heet ‘Alles draait om Anna’ en is op muziek gezet door Marcel Jansen, onder meer zanger van de band Meadow. De Annamolen van Tungelroy is in 1875 gebouwd. Er is niet bekend waar de naam van de molen vandaan komt. Gesuggereerd wordt dat het om de naam van de vrouw van de molenaar/eigenaar gaat, maar er zijn geen bronnen die dit bevestigen. In zuidelijk Weert moesten in de negentiende eeuw watergraanmolens verdwijnen. En zo ontstond bij de boeren behoefte aan een nieuwe molen. Maar waarom juist voor Tungelroy en juist die plek in Tungelroy is gekozen, is niet bekend. Vanwege dit soort onbeantwoorde vragen is eindigt in het sonnet ‘Alles draait om Anna’ elke laatste regel van de kwatrijnen en  terzinen met een vraag.Robert Muts Annamolen Tungelroy

Het sonnet voor de St-Jansmolen in Stramproy heet ‘Standplaats Stramproy’ en wordt vertolkt door zangeres Kaat van Vlaanderen. ‘Standplaats Stramproy’ gaat over de geschiedenis van de St-Jansmolen door de eeuwen heen en hoe die molen gespaard is gebleven van de slopershamer. De standerdmolen Sint-Jan is gebouwd in de jaren 1783-1804. De molen overleefde niet alleen de Franse en Industriële revolutie en twee wereldoorlogen, maar ook de opkomst van coöperaties als de Boerenbond met hun eigen meelfabrieken. De familie Maes van Maes Brouwerij uit Stramproy was van 1898 tot 1960 eigenaar van de molen en wilde de Sint-Jan eind jaren ’50 verkopen aan de Boerenbond. De toenmalige molenaar, Lei van de Winkel, zou dan voor de Boerenbond moeten werken en na zijn dood zou de Sint-Jan  gesloopt worden. Lei accepteerde dit niet. De verkoop aan de Boerenbond was daarmee van de baan en zo is de molen gespaard gebleven.Stationsoverkappingsschaduw op sonnet Boonesmolen

Het gedicht voor de Sint-Annamolen van Tungelroy is inmiddels bij de molen gepresenteerd, het gedicht voor de St-Jansmolen zal in 2014 bij de molen komen te hangen.

Zowel de gedichten voor de Sint-Annamolen als de St-Jansmolen vormen de inspiratiebron voor een aantal beeldend kunstenaars. Op basis van de sonnetten hebben zij kunstwerken gemaakt.

Er bestaan plannen om tijdens de Limburgse Molendag 2014 een evenement op diverse molens in de gemeente Weert te houden, waarin de molensonnetten en liedjes ten gehore worden gebracht. Ook de diverse kunstwerken over Weertlandse molens zullen dan in een molen ten toon worden gesteld.

Alles draait om Anna

De wind was vrij, kon overal heen,

Maar hij kwam speciaal voor haar.

Want waar tussen pool en evenaar

Wentelden wieken zo sereen?

 

Speels blies hij wat meel van haar molensteen.

Niemand die het zag. Zelfs de molenaar

Merkte niets van dit gebaar.

Begreep dan alleen Anna dit fenomeen?

 

Het staat in geen enkele schoolatlas

Of in het handboek van een profeet.

En wie gelooft er nou een molenas?

 

Is er naast Anna nog iemand die weet

Waarom Tungelroy ooit het middelpunt was

Van deze met wind vergulde planeet?

Paul Sterk

In het volgende blog de biografie van Marcel Jansen en Kaat van Vlaanderen.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst - 0 - Foon, muziek, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s