Tentoonstelling Bert Loerakker in Galerie Wilms.

Vanaf 7 oktober presenteert Galerie Wilms het werk van Bert Loerakker. Het werk van Loerakker bestaat veelal uit twee luiken. Waarbij hij figuratie en abstractie op een verrassende wijze weet te combineren.

Het oeuvre van Bert Loerakker bestaat sinds 1991 uit tweeluiken. De tweeluiken van Loerakker bestaan uit naast elkaar liggende en staande luiken.  Waarbij het linker paneel de figuratie vertegenwoordigt  en het rechter paneel de non-figuratie.  Waren de linker panelen de eerste jaren nog abstract met een geometrische grondslag toch al snel ontstond er een spontanere manier van schilderen en werden een natuurlijk gegeven en/of ervaring de inspiratiebron . De rechter panelen waren eerst vrij monochroom maar groeiden met het linker paneel mee naar een uitbundiger palet en een meerdelige geometrische vlakverdeling .

Tot 2008 bleef de kleurigheid en het vaak expressieve schilders gebaar sterk aanwezig in zijn schilderijen. Maar 5 januari 2008 werd door een werkelijk alles vernietigende brand zijn atelier, werk en documentatie  totaal verwoest .Hij verhuisde naar een ander “nood”atelier en werkte stug verder de volgende twee jaar .De kleur verdween uit zijn werk en er ontstond een zeker soberheid . Voor de tentoonstellingen in Museum van Bommel van Dam, Venlo en Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava kon hij gelukkig putten uit vele bruiklenen.

De afgelopen twee jaar gebruikte Loerakker om nieuwe ontwikkeling in zijn werk alle kans te geven .In deze periode kwam de kleur weer terug en ontstond de behoefte om na het maken van enkele zeer kleurige werken, de tweeluiken ( misschien tijdelijk ) te verlaten . Terwijl het linker paneel zijn kleur behield veranderde het rechter in een grijs dat achter het linker door schoof en zodoende links en onder weer deels tevoorschijn kwam als een soort ondersteunende hoek .Dit gaf hem de mogelijkheid om zich te concentreren op het te schilderen, het “linker” deel dat nu naar rechts werd verschoven kreeg als het ware een prominentere rol. De grijze ondersteunende hoek vestigde nu de aandacht op dat paneel waar het schilderen en de verwijzing naar natuurbeleving een belangrijkere rol ging spelen . Het werk werd realistischer en die grijze “hoek” vestigde daar extra de aandacht op en ondersteunde het tegelijkertijd . Dat duidelijker verwijzen naar landschappen komt ook mede door een werkperiode in een residentie in Frankrijk ( april 2010 ) waar hij zich met alle plezier en zeer intensief heeft bezig gehouden om de natuur en het landschap om zich heen te schilderen of al schilderend te beleven en  te fotograferen Het maken van de schilderijen met de grijze ondersteunende hoek was ook een wijze van werken om zich los te maken van het gebruikte tweeluik . Vanaf eind 2011 maakt Loerakker werk wat samengesteld is uit meerdere panelen. Hierin kan hij werken met een ‘natuurlijk’ deel , een abstract geometrisch deel en een of meerdere monochrome . Het ‘natuurlijke’ deel is nog herkenbaarder geworden en het abstracte deel heeft weer die veelkleurigheid terug die het ook voor de atelierbrand had. Echter doet Loerakker geen reeds gedane zetten. ‘Ik moet niet terug willen grijpen, maar verder zien te komen’. Loerakker blijft zichzelf bevragen en zijn vrijheid bevechten om zichzelf te vernieuwen. Een ding blijft daarbij overeind, zoals Loerakker zelf aangeeft,  “Ik wil het in ieder geval zo breed mogelijk over schilderkunst blijven hebben”

Bert Loerakker exposeert in Galerie Wilms vanaf 7 oktober tot 24 november in Galerie Wilms

Galerie Wilms

Bolwaterstraat 30

5911 GC Venlo

http://www.galeriewilms.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s