Programma Cultureel Lint nader toegelicht in woord met bijbehorende locatie binnen Weert.

Tweede editie Cultureel Lint uitgebreid en gevarieerd

Op (koop)zondag 23 september wordt het cultureel seizoen 2012/2013 in Weert geopend. Dan vindt in het centrum van Weert, op historische en onverwachte plekken, het Cultureel Lint plaats. De officiële opening van dé Weerter Uitmarkt – door Wethouder Coolen – vindt plaats tegenover het Jacob van Horne museum om 12.30 uur. Tot ± 17.00 uur  staat de binnenstad bol van presentaties, exposities, workshops, voorstellingen en lezingen voor jong en oud.


Programma uiteengezet
De komende twee weken kunt u berichten verwachten waarin het Cultureel Lint aandacht schenkt aan de programmering op zo’n 15 plekken in de binnenstad van Weert. Bijna 40 deelnemers laten zich zien en horen. Deze week aandacht voor het programma op de locaties Beekstraat, Bethelkerk, Brigittinessenklooster, Jacob van Horne museum, Langstraat 42, de Meikoel , Nieuwe Markt, St. Martinuskerk en Ursulinenhof.

Beekstraat
De Beekstraat staat in het teken van beeldende kunst. Art Issues Gallery, een tijdelijke galerie aan nummer 68, presenteert tijdens het Cultureel Lint een expositie van Rob Jacobs. Een paar deuren verder aan Beekstraat 35 heeft Art and Gallery van Ton Piepers haar deuren geopend voor een expositie van Dick Preesman.

Bethelkerk
De bijzonder mooie, relatief kleine Bethelkerk aan de Maaspoort biedt het podium aan een muziekensemble en diverse koren. Cursisten van Rick starten de dag daar met een orgelconcert, waarna Zangroep Vocus en de jeugdkoren Giocoso en Groenewoud zich presenteren. Na het Zonnehuiskoor sluiten de leden van het Dameskoor Intermezzo er de dag af.

Birgittinessenklooster
De bewoners van het Birgittinessenklooster stellen hun binnentuin net als vorig jaar open voor het Cultureel Lint. Muziek-, dans- en zangpresentaties wisselen elkaar af. Het Weerter Mannenkoor, Con Amore, het Bethelkoor en de zangvereniging van Laar zorgen net als het Clarinet Choir van Rick voor de muzikale noot. Volksdansgroep Wertha brengt voor de afwisseling een danspresentatie.

Jacob van Horne museum
Om 12.30 uur vindt hier de opening plaats. Wethouder Coolen verricht in samenwerking met danscursisten en een trompetensemble van Rick een welkome openingshandeling. Rick presenteert zich daar verder nog met het Clarinet Choir, het Tienerorkest en een strijkersensemble. Muziektrio Onger Os sluit de rij van muzikanten. Verder geeft theatergroep Tierelantijn een leuke korte voorstelling en komt Marijk Greweldinger twee maal met een speciaal voor het Cultureel Lint ontwikkelde workshop voor kinderen ‘De rode vogel’.

Langstraat 42
In het voormalige ABN-AMRO gebouw aan de Langstraat, exposeren beeldende kunstenaars Mathilde Pil en Anki Raemaekers. Keramiekcursisten van Rina de Corti en jonge kunstenaars en cultureel ondernemers verbonden aan de fonkelnieuwe creatieve broedplaats Perron C presenteren er hun werk. En wil je gefotografeerd worden om vervolgens met je portret in een schilderij naar keuze verwerkt te worden, kun je hier terecht bij Fotostudio Rick.

Meikoel
Aan de Meikoel – naast het Jacob van Horne museum – vindt doorlopend de Cultuurmarkt plaats. Dit is dé centrale plek waar u informatie kunt vergaren over het Cultureel Lint, de vier organiserende instellingen hun jaarprogramma presenteren. Het Weerter Mannenkoor en de Samenwerkingen Koren Groenewoud zijn hier ook vertegenwoordigd. Om het geheel te laten swingen, verschijnt The Big Experience hier een aantal keren met een spetterende dansvoorstelling.

Nieuwe Markt
Op de nieuwe markt wordt het podium dat de dag ervoor ingezet wordt bij de Fakkelestafette, opnieuw gebruikt. Hermeni-j Vannix en The Streetsingers laten hier van zich horen, alvorens het Jazzprogramma met Jazzminded, Sarah’s Blue Dress en The Blues Bones vanaf 14.30 tot ± 19.00 uur te beluisteren is.

St. Martinuskerk
Van 14.00 tot 15.30 uur treden er een drietal koren op in de grote St. Martinuskerk, het hart van het Cultureel Lint. Zangvereniging Laar en het Weerter Mannenkoor geven hier acte de présence. Ook het Groot Sint Martinuskoor laat van zich horen, voor hen een thuiswedstrijd.

Ursulinenhof
De prachtige tuin achter de Hema, is het decor voor theatergroep Theatron en de Tai Chi Vereniging. Doorlopend vinden hier creatieve workshops voor kinderen plaats, gegeven door een beeldende docente van Rick.

Kortom, bezoekers krijgen tijdens het Cultureel Lint een gevarieerde indruk van het culturele aanbod dat Weert rijk is, zowel op professioneel als amateurniveau. Volgende week meer nieuws over het programma van het Cultureel Lint 2012 met daarin aandacht voor de programmering in het Bibliocenter, het Munttheater, Rick en Studio Weert FM. Ook vertellen we u dan meer over de mobiele straatartiesten.

Meer informatie
Meer informatie over het Cultureel Lint is te vinden op www.cultureellint.nl. Volg de ontwikkelingen via Twitter @CultureelLint en Facebook www.facebook.com/CultuureelLint. Rond 14 september  verschijnt de speciale krant van het Cultureel Lint huis aan huis in de gemeente Weert en Nederweert met daarin het programma, de locaties, informatie over de deelnemers en andere achtergrondinformatie.

Het Cultureel Lint is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Weert, Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten en Bewoners Organisatie Binnenstad.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s