Optreden zanggroep Tössedoôr in buitencentrum, September muziekmaand bij De Pelen.

Het buitencentrum De Pelen, aan de rand van het Nationaal Park De Groote Peel, heeft een overdekt amfitheater. Een ideale plek voor theater- en muziekvoorstellingen en die zijn er dan ook regelmatig. In september is het podium elke zondagmiddag gevuld met muziek uit eigen Streek. Op zondag 23 september is er een optreden van zanggroep Tössedoôr. Om 14.30 en 16.00 uur spelen en zingen ze liedjes uit (groot)moeders tijd. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten is natuurlijk welkom. Het buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Wees op tijd want vol is vol!

Zanggroep Tössedoôr bestaat uit elf enthousiaste zangers. Zeven dames en vier heren met begeleiding van een accordeonist. Hun repertoire bevat Nederlandstalige of Limburgse liedjes uit (groot)moeders tijd. Dit zijn vooral gezellige meezingers, gevoelige levensliedjes en mooie luisterliedjes. Meestal wordt er meerstemmig gezongen. De kleding van Tössesoôr is in de stijl van vroeger, zodat het geheel qua zang en uitstraling mooi op elkaar aansluit. De groep vindt het leuk en stimuleert het publiek om mee te zingen. Gezelligheid en sfeer staan dan ook bovenaan op hun ambitielijst. Dat blijkt ook uit de doelgroep waar Tössedoôr zich voornamelijk op richt. Ze treden regelmatig op in eigen regio bij zorgcentra of verpleeghuizen voor ouderen, die een aantal van de gespeelde nummers vroeger zelf nog gezongen hebben. Maar ook voor veel bezoekers van De Pelen zal dit optreden een feest van herkenning zijn.

Maar ook van de stilte valt nog volop te genieten.

Beleef de stilte in het donker.

Schemerwandeling vol natuurbeleving in De Groote Peel.

De dag is voorbij, de zon gaat onder, langzaam begint het te schemeren en dan … dan is het tijd voor een Schemerwandeling. Op vrijdag 21 september kun je mee met een Peelgids van Staatsbosbeheer om te genieten van die magische sfeer in een langzaam donker wordende Peel. Starten om 19.30 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,50 per persoon en opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

Als de schemering valt en het licht verdwijnt voor het donker verandert er van alles in de natuur. Dieren die overdag actief zijn maken zich op voor de nacht. Veel vogels zingen nog een laatste avondserenade en komen dan tot rust. De nachtdieren worden actief en gaan op zoek naar voedsel. Kleine zoogdieren zoals muizen scharrelen over de grond en vleermuizen scheren door de lucht op zoek naar muggen en andere lekkernijen.

Die veranderingen in de natuur kun je volop beleven tijdens een Schemerwandeling in De Groote Peel. Je ervaart ook wat je eigen zintuigen doen tijdens de overgang van licht naar donker. Als je minder kunt zien neem je geluiden sterker waar en kun je zelfs de stilte beter horen. Kleuren vervagen en alles wordt grijs en uiteindelijk blijven er alleen zwarte silhouetten en schimmige schaduwen over. Doordat de overgang geleidelijk gaat, passen je ogen zich aan zodat je toch genoeg kunt zien om je te oriënteren. En, wat je niet kunt zien, kun je erbij fantaseren. Want, lijkt die boom niet op een reus? Of op een Romeinse ridder? Volop ruimte voor beleving dus tijdens deze, toch wel een beetje spannende wandeling in het Peelmoeras. Maar wees niet bang, de Peelgidsen zorgen voor een veilige route en geven aandacht aan die bijzondere momenten en vooral … aan de stilte.

Een sfeervolle en bijzondere belevingstocht die ook geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ontdek je boswachtertalenten in De Groote Peel.

Snuffelstage Hulpboswachter bij Buitencentrum De Pelen.

Boswachter word je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen! En jong geleerd is oud gedaan dus je kunt niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Bijvoorbeeld door op Snuffelstage Hulpboswachter te gaan in De Groote Peel. Tijdens deze actieve gezinstocht doe je, samen met je (groot)ouders, allemaal leuke opdrachtjes in de natuur. Op zondag 23 september zijn er twee tochten: om 11.00 en om 14.00 uur. Starten bij de balie van buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Opgave op nummer: 0495 – 641 497.

Ontdek je boswachtertalenten.

Wat wil je worden als je groot bent? Brandweerman, politieagent, burgemeester, Minister President  of … boswachter? Voor kinderen die graag buiten in de natuur zijn staat boswachter worden vast en zeker hoog op het  beroepenwensenlijstje. Want een boswachter is de hele dag lekker buiten. En natuurlijk weet hij alles over de planten en dieren in de natuur. Maar al die kennis komt ook bij een boswachter niet zomaar aanwaaien. Als je hem zou vragen waar hij het meest over de natuur heeft geleerd, dan zal hij vast en zeker zeggen: ‘natuurkennis krijg je vooral door goed te kijken, te luisteren en vooral .. zelf te ontdekken!’

Gelukkig is de natuur ontdekken leuk en verrassend. En dat is wat de deelnemers aan de Snuffelstage Hulpboswachter dan ook gaan doen. Door actief aan de slag te gaan, snuffelen de kinderen – maar hun ouders natuurlijk ook – een klein beetje aan het boswachtervak. De jonge hulpboswachters gaan waterdieren scheppen, een takkenwal maken, een ‘natuurtentoonstelling’ inrichten en nog veel meer. En wie weet; misschien heb JIJ wel natuurtalent  en word je later echt een boswachter!

Buitencentrum De Pelen

Het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het buitencentrum elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s