Vers van de Pers ‘Cultureel Lint 2012’ bij ons in Weert en Kunst – O – Foon, WeertFM is ook aanwezig.

De organisatie van de tweede edtie van de Weerter Uitmarkt in de steigers

Na een succesvolle eerste editie van het Cultureel Lint in 2011, staat de organisatie van Cultureel Lint 2012 in de steigers. Vorig jaar openden het Munttheater, Rick en Muziekcentrum De Bosuil in samenwerking met verschillende andere culturele organisaties en amateurverenigingen in Weert voor het eerst gezamenlijk het cultureel seizoen. Inmiddels is de club van initiatiefnemers uitgebreid met een vierde partij, het Bibliocenter. De eerste stappen zijn gezet om er op (koop)zondag 23 september met een nog  mooier en completer programma te staan in de binnenstad van Weert.

Het Cultureel Lint heeft als doel om het publiek kennis te laten maken met het cultureel aanbod dat Weert rijk is. Aan de andere kant biedt het Cultureel Lint juist een uniek podium voor cultuurmakers en –aanbieders om zich te presenteren aan een groot publiek. Zo worden cultuurliefhebbers van diverse pluimage op een leuke, sfeervolle manier bij elkaar gebracht!

Evaluatie 2011

Na de primeur vorig jaar is er goed geëvalueerd over alle onderdelen die bij een dergelijk evenement om de hoek komen kijken: de organisatie, communicatie/promotie, financiën, facilitaire zaken, programmering, vrijwilligers, etc. En nog een belangrijk punt; is er voldoende animo voor een tweede editie?  ‘Op die laatste vraag, kon al snel met een volmondig ‘ja!’ geantwoord worden. De eerste reacties waren positief en lovend, de bezoekersteller was gestegen tot 2.500 bezoekers, iets waar we erg blij mee waren. Maar daar alleen red je het niet mee. De grote vraag was natuurlijk of het een haalbare kaart zou zijn om het nog een keer te organiseren en zo ja op welke punten er bijgesteld moest worden’,  aldus Rita Scheffers, voorzitter van het collectief Cultureel Lint.

Rita: ‘Juist nu er flink bezuinigd wordt op kunst en cultuur wordt het steeds belangrijker om ons als cultuurmakers en –aanbieders te laten zien. Door als een collectief naar buiten te treden, bundelen we onze krachten en kennis, hopen we financiële middelen te besparen en kunnen we mensen in een brede opzet laten kennis maken met kunst en cultuur. Bovendien ligt het plan Cultureel Lint er nu en zou het ontzettend jammer zijn als dit geen vervolg krijgt. Als initiatiefnemers hebben we elkaar vorig jaar leren kennen. Het klikt, het werkt! Nu kunnen we ons gaan richten op het aanscherpen van het plan.’ 

Tweede editie nog completer

De doelstelling blijft hetzelfde als vorig jaar. Laat niet weg dat er marge is om nog beter hierop in te spelen.

De tweede editie zal in tegenstelling tot de primeur plaatsvinden op een koopzondag, 23 september. Daarmee wordt er vastgehouden aan een dag dat er veel mensen in de stad op de been zijn. De weekmarkt op zaterdag wordt omzeild in de hoop dat een aantal goede buitenlocaties binnen bereik komen om daar activiteiten te organiseren.

Rita vervolgt: ‘We willen nog meer benadrukken dat het om een lint van activiteiten en presentaties gaat en dat bezoekers alle activiteiten (binnen en buiten) op loopafstand kunnen bereiken. Dat betekent dat de Uitmarkt volledig gaat plaatsvinden in de binnenstad. Er wordt nog gewerkt aan een oplossing om De Bosuil een podiumplek te geven in het centrum van Weert.  

Daarnaast willen we ook graag de Weerter professionele kunstenaar uitnodigen deel te nemen  aan dit evenement. De stad is immers niet alleen rijk aan amateurverenigingen, maar ook de professionele kunstenaar hoort hier thuis als het gaat om cultureel aanbod.’

Nog een andere belangrijke aanvulling op de nieuwe programmering, is dat er naar gestreefd wordt om meer activiteiten aan te bieden waaraan bezoekers ter plekke kunnen deelnemen.  Het houdt niet op bij kijken, het gaat een stap verder! Bovendien wil men nog meer rekening houden met de verschillende doelgroepen. Want cultuur is er voor jong en oud. En of dat nu een workshop theater voor kinderen is, of je probeert als senior een instrument uit, of je wordt als bezoeker vereeuwigd op doek, we hopen hiermee mensen te laten beleven wat cultuur is.

Oproep aan potentiële deelnemers

Van een groot aantal potentiële deelnemers zijn de gegevens inmiddels verzameld. Zij kunnen vóór 22 mei een uitnodiging verwachten om deel te nemen aan het Cultureel Lint 2012. Cultuurmakers en -aanbieders die dan geen uitnodiging hebben gekregen, maar die wel graag willen deelnemen aan het Cultureel Lint, worden verzocht zich vóór 1 juni te melden bij Madelon van Hoef, vrijwilliger Cultureel Lint, via tel. 0495-513575. Zij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag, tijdens kantooruren. Daarop wordt gekeken of het Cultureel Lint als podium kan dienen voor de betreffenden.

Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen binnen het Cultureel Lint? Volg via Twitter @CultureelLint of op Facebook.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s