Vloggen, de Matthaüs-Passion van J. S. Bach in 72 taferelen en WOWfood a.s. zondag 12 april in Kunst – O – Foon.

Dit wordt een uitzending met een aantal noviteiten op het gebied van het nieuwe communiceren en de ‘nieuwe’ keuken.

Maar eerst beginnen we met Greet Boekholt die met oneindig geduld de volledige Matthaüs-Passion van J. S. Bach in 72 taferelen verbeeld heeft. De taferelen hangen momenteel in bruikleen in de Paterskerk op de Biest.Greet Boekholt

Greet Boekholt (Rijkevoort 1939) woont en werkt inmiddels in Weert.
Ze heeft opdrachten uitgevoerd in binnen- en buitenland voor particulieren, bedrijven en openbare gebouwen.
Uit haar werken blijkt bewondering voor natuur, literatuur, historie, muziek en religie.
Greet’s techniek is verrassend gemengd.
De combinatie van textiel, naaldkunst, verf, foto’s, tekeningen en schrift en de vele kleuren en annotaties zorgen voor een inspirerende en meeslepende visuele ervaring.
Het medeleven met de wereld om haar heen is een steeds terugkerend thema.

Een groot deel van de opbrengst van de werken gaat naar The Children of the Ganges.
Dit is een stichting voor opvoeding- en onderwijsmogelijkheden voor straatkinderen in Rishikesh, aan de voet van de Himalaya in Noord-India.
Een van de initiatiefneemsters is Truike Boekholt, een van de dochters van Greet Boekholt.
Voor meer informatie kijkt u op: www.childrenoftheganges.comgreet_boekholt_6.JPG

HET ZWIJGEN VAN DE PLANTEN

Ik weet wat een bloem, blad, aar, eikel, steel is,
en wat er met jullie in april gebeurt, en in december.

Bij mij hebben jullie namen:
klis, kleefkruid, drieblad,
heide, jeneverbes, maretak, vergeet-mij-nietje,
maar ik heet voor jullie niets

Polen,Wislawa Szymborska 1923-2011

Greet Boekholt is geboren in 1939 in het Brabantse peeldorp Rijkevoort in een gezin van vier kinderen. Haar vader was hoofdonderwijzer. De middelbare schoolopleiding genoot Greet Boekholt in Boxmeer. Na haar diploma HBS B heeft Greet kortstondig diverse opleidingen gevolgd. Al op jonge leeftijd was Greet al bezig met tekenen (ze tekenden veel “Toorop” schilderijen na…) en gedichten schrijven. De vader van Greet was een groot natuurliefhebber. Ze groeide als het ware op met de natuur. Ze ging regelmatig op pad met een oud-onderwijzeres: plantjes zoeken en tekenen, planten drogen en herbaria aanleggen etc. De jonge Greet was ook zeer maatschappelijk betrokken. Ze kwam veel in contact met arme gezinnen en werkte o.a. in diverse instellingen en in een woonwagenkamp. Op 23- jarige leeftijd kreeg zij een baan als illustrator/redacteur bij de jongerenbladen Okki en Taptoe in Haarlem. Na twee jaar kwam zij terecht bij uitgeverij Spectrum. In 1964 trouwde zij met wiskundeleraar Wim Boekholt. In 1970 werd Wim aangesteld als leraar bij de Philips van Horne SG in Weert. In het nabijgelegen Ospel kochten zij een oud, bouwvallig boerderijtje met een flink stuk grond. In de loop der jaren ontstond daar een “paradijselijke tuin met een gigantische hoeveelheid planten”.

Greet Boekholt (als kunstenaar is zij autodidact…) was 14 jaar als docent verbonden aan de Stichting Vrije Uren, het huidige Rick. Ze heeft tevens talloze workshops gegeven voor o.a. boerinnenbonden, “8 mei” groepen, Amnesty International, gehandicapten en leerlingen van middelbare scholen. Veel van haar wandkleden hangen in talloze gebouwen in Nederland. In Weert is haar werk te vinden in o.a. de monumentale Paterskerk op de Biest, in verpleeghuis St. Martinus, in dokterspraktijken, in het gemeentehuis in Nederweert en haar laatste grote opdracht is te vinden in de vergaderzaal van Stichting Land van Horne.MPmiddelgroot Greet Boekholt

Vanaf 1 januari 2002 startte Greet (elke dag!) met het fotograferen van alle planten in de tuin in Ospel. Van grassen tot kruiden, van bomen tot groenten. Op 21 december 2002 maakte zij de laatste foto van de laatste plant. Haar man stierf op 20 december. Een gebeurtenis die een stempel heeft gedrukt op haar artistieke werk. Het huis in Ospel verruilde Greet voor een woning in Weert, een huis op Patersveld in de wijk Fatima. Met de 1120 foto’s van de planten uit de Ospelse tuin wilde Greet iets doen. Als een soort eerbetoon aan haar overleden man Wim en, zoals zij onlangs in een krantenartikel werd geciteerd, als “een hommage aan de schepping, aan het leven, aan ons leven…”. Ze zag dit project ook als een belangrijk element in het rouwverwerkingsproces. Greet verzamelde minutieus allerlei wetenswaardigheden over al haar planten uit haar vroegere tuin in Ospel. Teksten, gedichten, biologische en botanische eigenschappen, wetenschappelijke feiten, afbeeldingen uit oude boeken, religieuze verhalen en allerlei symbolieken. Het werd al met al een indrukwekkende documentatie van 1120 afzonderlijke planten opgeborgen in mappen met een lengte van drie meter. Deze aspecten verwerkte zij in haar collages. Ze tekende, borduurde, kopieerde, plakte en schreef… In totaal heeft Greet Boekholt elf jaar gewerkt aan haar collages. Het wordt door kenners beschouwd als “middeleeuws monnikenwerk”. Voor Greet was het vooral haar levenswerk.

In 2012 was er in haar huis een heftige waterschade. Meer dan driehonderd collages waren door het water aangetast. Kleuren vloeiden uit, aantekeningen met potlood werden nagenoeg onleesbaar. Ze restaureerde de collages en de teksten werden getypt in plaats van geschreven met potlood. Greet: “Alhoewel ik het artistiek jammer vond is het voor de leesbaarheid in het boek een zegen gebleken. Bovendien kon ik meer informatie kwijt met betrekking tot elke plant.”

In april 2014 organiseerde zij samen met een aantal vrienden ( en financieel ondersteund door de Gemeente Weert) in het kader van  de jaarlijkse Kunstinkijk op Eerste Paasdag een grote expositie in de Boostenzaal aan de Kazernelaan in Weert. De expositie werd een groot succes en werd bezocht door meer dan 2000 belangstellenden.

Het was in de periode vlak voor de expositie dat het idee van een boek werd geboren. Een professionele fotograaf maakte foto’s van alle 1120 collages en een art-director maakte een dummy. Bezoekers kregen tijdens de tentoonstelling een duidelijk beeld van het boek waarvoor men kon intekenen. Op basis van de vier seizoenen selecteerde Greet honderd collages van “herkenbare, vertrouwde planten”. Bovendien zocht zij op internet én in haar eigen poëzieverzameling 90 bijpassende -bekende en onbekende- gedichten. Gedichten mét en zonder publicatierechten. Tien gedichten in het boek zijn overigens van haar eigen hand.Op elke rechter bladzijde van het boek “Hortus Conclusus” wordt een collage getoond; op de linker bladzijde steeds een bijpassend gedicht. 

Emma KeuvenEmma Keuven

9 jarige YouTuber uit Hunsel.

Gaat naar school in België en heeft bijna altijd goeie zin.

Nieuwsgierig, babbelen, enthousiast dat zijn een paar woorden die Emma weergeven in een notendop .

Sinds kort ook teamlid bij Just Young Magazine een jongerenblad voor en door jongeren in Midden-Limburg.

Ga graag bij bedrijven op bezoek om daar vervolgens een filmpje van te maken, op mijn verlanglijstje staan nog bijvoorbeeld, snoepfabriek en ijsfabriek.

MMMmm als het maar lekker is.

Ik ben Emma Keuven! Ik maak veel mee, ga er graag op-uit en ontmoet leuke mensen die ik interview. Wanneer ik geen interviews heb , doe ik een Vlog of een D.I.Y.
Iedere zondag een nieuw filmpje
Wil je meer van mij zien? Volg mij op mijn YouTube kanaal en instagram én abonneer!
Veel kusjes van Emma

Arend van der HeijdenArend van der Heijden

Arend van der Heijden gelooft dat je gelukkig wordt door bewust met eten om te gaan. Goede voeding en gezondheid gaan hand in hand. In alles wat hij doet, streeft hij ernaar de ingrediënten in hun meest pure vorm te vertalen naar aantrekkelijke producten. Hiervoor combineert hij innovatieve technieken met de rawfood-leer en de aloude Ayurvedische gezondheidsleer. Arend van der Heijden is pionier van het Nieuwe Nu, kok, chocolatier, levensfilosoof en ontdekker. Puur, zintuigelijk, naakt, gevoelig en creatief. Kennis overdragen met tastbare producten en diensten. Arend wil mensen weer bewust maken van wat ze eten, wanneer ze eten en waarom ze eten. Hij gelooft dat je door bewust te eten gelukkiger wordt.rawfood-212x245

www.wowfood.nl / www.facebook.com/WOWfoodNederland

WOWfood is een kleine onderneming met drie specialisaties: rawfood, superfoods en Ayurveda. Wij persoonlijk zijn erg onder de indruk van de acute impact van rawfood en superfoods op het lichaam. De enorme energie-boost van deze producten is al na enkele maaltijden merkbaar. Rawfood en superfoods gaven ons dan ook een WOW-gevoel. Na 16 jaar te hebben gewerkt volgens de Ayurvedische leer is de rawfood- en superfoodsleer voor ons een toevoeging van onschatbare waarde; de ontbrekende parel aan de ketting!

Loes SwinkelsLoes Swinkels 4

De roots van singer-songwriter Loes Swinkels liggen in Limburg, maar dat had net zo goed Texas kunnen zijn. Met haar krachtige, bluesy stem neemt ze je mee naar verlaten autowegen, versleten spijkerbroeken, of een stil plekje in de natuur. ‘Met mijn liedjes wil ik hoop en liefde de wereld inzingen,’ aldus Loes.

Loes groeide op in een klein dorpje, wetende dat ze op een dag haar vleugels zou spreiden en de wereld in zou trekken. Na het schrijven van gedichten op jonge leeftijd, pakte Loes de gitaar op toen ze 16 jaar was. Al snel veranderden haar gedichten in liedjes over vrijheid en liefde. Ondanks haar grote voorkeur voor zingen en schrijven, is Loes altijd gitaar blijven spelen. Met haar warme, krachtige stemgeluid en ritmische gitaarspel, brengt ze haar liedjes met vertrouwen, maar bovenal recht uit het hart.

https://youtu.be/0KioOI33t8I

Dus kom a.s. zondag live meegenieten van al dit moois tussen 11.00 en 12.00 in Stadscafé Du Commerce.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s