Een beetje meer over onze gasten in Kunst – O – Foon a.s. zondag 8 maart in Du Commerce.

Het zal zeker een bijzondere uitzending worden want een tweetal van onze gasten stijgen uit boven het normale gebruik van hun mogelijkheden door de lichamelijke beperking die ze ondervinden. De geest echter is oneindig en weet altijd oplossingen te bereiken indien je er voor open staat.

Het dwingt zonder meer respect af en kan ons stil zetten bij de onvermoede krachten die we onbewust zelf ook met ons meedragen. Een positief gevoel in deze onzekere tijd en een feit dat vaker ons bewustzijn aan zou mogen raken.

De koffie is altijd uitstekend en de bediening hartelijk dus kom ook eens bij ons ter plekke in Stadscafé Du Commerce genieten. Zondag a.s. tussen 11.00 er 12.00 uur.Eefje Stribos 2

Eefje Stribos is de elfde gast van de burgemeester. Ze volgt hiermee Yasmine Maqdache op, die tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2015 afscheid neemt. Eefje is geboren en getogen in Weert, is bijna 16 jaar en volgt de opleiding juridisch medewerker bij de Gilde opleidingen in Weert. Haar uiteindelijke doel is het behalen van het diploma Criminologie. Als hobby’s doet zij aan breakdance, fotografie en wandelen.
In 2015 bezoekt Eefje samen met burgemeester Jos Heijmans een aantal officiële bijeenkomsten en activiteiten uit de agenda van de burgemeester. Daarmee betrekt de burgemeester Eefje actief bij het burgemeesterschap.Eefje Stribos in actie

Iets over het breakdance:

Ik begon op mijn 11e met breakdance. Deed wedstrijden en shows in de Benelux. Gaf les en workshops. Op mijn 15e ben ik gestopt. Nu ben ik weer aan het trainen en hoop alles zo snel mogelijk op te pakken.

 

Ludo Hermans is geboren in mei 1953 te Lier (België).

Hij behaalt het fysiotherapie diploma aan het Coloma Instituut  te Mechelen, het diploma  bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Brussel en het diploma Master of Arts in Gerontology aan het BeNeLux Universitair Centrum te Eindhoven.Ludo Hermans 3

In 1975 komt hij naar Nederland en werkt vervolgens in Venlo, Weert, Stramproy, Sittard, Ammerzoden en den Bosch in diverse leidinggevende functies in de (ouderen)zorg.

Hij specialiseert  zich op het terrein van de ouderenzorg. Zet o.a. in samenwerking met de hartstichting het zwemmen voor (oud) hartpatiënten in Venlo op. In samenwerking met de stichting Samen Verder, patiëntenvereniging voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en hun familieleden, start hij in Weert bijeenkomsten op.

Hij maakt deel uit van diverse commissies en besturen op het gebied van palliatieve zorg, zorg rondom een niet aangeboren hersenletsel, kwaliteitsverbetering in de zorg, sportverenigingen en onderwijsinstellingen. Op nationaal vlak maakt  hij zich sterk voor erkenning en verwetenschappelijking van de opleiding tot geriatrisch fysiotherapeut. Hij is 13 jaar lid, waar van 8 jaar als voorzitter, van de commissie die zich hier mee bezig houdt.

Hij is internationaal actief, geeft lezingen en bijscholingen. Echtheid, gelijkwaardigheid en participatie zijn zijn drijfveren. In zijn visie heeft iedereen  talenten, “die moeten we stimuleren en niet afwegen tegen elkaar. Elk mens is gelijkwaardig en heeft recht tot deelname aan de maatschappij.” Hij daagt graag uit tot nadenken.

In zijn arbeidsverleden organiseert hij uitdagende vernissages en introduceert  in een vroeg stadium hip-hop optredens in een zorgcentrum. “ Het maakt levendig, zet mensen aan tot contact met elkaar en houdt ze bij de tijd.”

Ludo Hermans 9Sport en cultuur zijn leidend in zijn leven.

Hij beoefent meerdere sporten op gemiddeld tot hoog niveau. Zo beoefent hij in competitieverband basketbal, volleybal, atletiek en voetbal.

Hij wordt uitgenodigd voor de voorselectie voor de Europese kampioenschappen van de nationale Taekwondo ploeg. Momenteel beoefent hij judo en jiujitsu.

‘Echtheid’ in de kunst fascineert hem. De kunst moet ziel hebben, de maker moet er in zitten. Dali, van Gogh, Pieter Breughel de Oude, Munch maar ook Asscher en Ensor horen tot zijn favorieten. Op gebied van muziek is hij moeilijk te vangen in één stroming. Van hip-hop via hardcore naar klassiek. Ludo is lid van het mannenkoor Eendracht ui t Swartbroek. Zijn keuze op zijn theaterabonnement is gevarieerd. Experimentele optredens en bekende artiesten maar vooral muziek en humor.

“De beste humor is zelfspot. Een goede stand-up comedian heeft het vooral over zichzelf. Humor ten koste van anderen verwerp ik.”

Sinds zijn verergerde slechtziendheid leest hij nauwelijks. “Het laatste boek dat ik ‘las’ was See Bad Feel Good.  Het gaat over de verwerking van slechtziendheid. Als oefening lees ik,  in braille, een Baantjer.”

Door recente oorzaak is hij visueel gehandicapt en, na bijna 40 jaar in management functies gewerkt te hebben in de verpleeghuiszorg, volledig arbeidsongeschikt. Daar zijn hart bij de langdurige zorg ligt wilt hij zijn ervaring en deskundigheid inzetten voor de medemens. Hij is gestart met een promotieonderzoek over de aanpasbaarheid en toegankelijkheid van de woon- en leefruimten , voor blinden en slechtzienden, van verpleeghuizen in de Euregio. Het onderzoek duurt 4 tot 5 jaar.

Prof. Dr. GHMB van Rens, VUmc is zijn promotor. Dr. R.M.A. van Nispen,VU medisch centrum en Dr. Ir Bart Melis Dankers, klinisch fysicus bij Koninklijke Visio  treden op als copromotor.

Zelf moet hij zorgen voor de financiële middelen ten behoeve van de materiële- en reiskosten. Om die reden zoekt hij nog ondersteuners.

Het kunnen privépersonen, organisaties, firma’s, gemeenten, de provincies enz. zijn die helpen dit waardevol onderzoek te realiseren. Als tegenprestatie worden de ondersteuners in de doctoraatsverhandeling vernoemd. Dit geldt ook bij tussentijds rapportage van de resultaten op symposia of aan belanghebbenden. Het Huis voor de Zorg onderschrijft het nut en belang. Voor meer informatie lfe.hermans@gmail.com

Een boek schrijven op je zestiende is niet evident, maar al helemaal niet als je zoals Sanne Hurxkens uit Kinrooi in een rolstoel zit en alleen kan communiceren via een spraakcomputer. ‘Ze schrijft ongeveer een halve pagina per dag. We zijn zo trots op haar’, zegt mama Anita.Sanne Hurxkens

Sanne zit al heel haar leven in een rolstoel en spreken heeft ze nooit gekund, maar toch kan ze dankzij haar spraakcomputer communiceren. Wanneer we binnenkomen, wil ze ons welkom heten. Meteen begint ze te tikken op haar computer. Het kost haar ongeveer vijf minuten om het zinnetje ‘Fijn dat je er bent’ in te tikken. Het maakt direct duidelijk dat een volledig boek neerschrijven een waar huzarenstukje is voor iemand met haar beperking. Hele opgave Het boek is een fictieverhaal geworden over de Britse boysband ‘Rink’, die per toeval in een andere wereld belandt en daar een stad moet redden. ‘Ze heeft er van september tot april aan gewerkt’, legt mama Anita (49) uit. ‘Elke dag zit ze anderhalf uur heen en anderhalf uur terug op de bus naar school. Tijdens die ritten schreef ze elke dag een halve bladzijde. Lettertje per lettertje’, zegt ze. ‘We zijn ontzettend trots op haar. Veel mensen begrijpen niet goed wat voor een opgave het is. Zij heeft dat verhaal eerst van A tot Z in haar hoofd zitten en schrijft het dan in kleine stukjes uit. Schrijver worden is haar grote droom.’One Direction‘ Sanne heeft van bij haar geboorte een heel kleine hersenbeschadiging, maar die beschadiging zit net op het punt wat eigenlijk alles aanstuurt. Daardoor is ze motorisch gehandicapt, maar mentaal is ze wel in orde’, zegt Anita. Dat maakt het soms extra moeilijk voor Sanne. ‘Net zoals elke zestienjarige is ze fan van One Direction. Haar hele kamer hangt vol met posters’, lacht Anita. ‘Ze heeft ook enorm veel fantasie en die stopt ze in haar verhalen.’ Tweede boek Maar het is niet altijd makkelijk om met haar te communiceren. ‘Sanne heeft naast haar computer ook nog een letterkaart. Dat is een grote kaart waar allemaal letters en pictogrammen opstaan. Zo kan ze iets spellen als ze iets wil zeggen of bijvoorbeeld het pictogram aanduiden waarop staat dat ze honger heeft. Ik heb maar een half woord nodig om haar te verstaan’, glimlacht Anita. Sanne zelf is ondertussen al begonnen aan een opvolger voor haar eerste boek.

En de muziek wordt door een zeer enthousiaste jongeman ‘Major Dreamin’ een betere wereld ingetild, want dat is wat hij graag wil.#MJDG Major Dreamin

Dylan Laurens a.k.a (MD) Major Dreamin is geboren op 27 Mei 1995, door zijn Amerikaanse ‘roots’ represent deze man zijn American R&B/HipHop music overal waar hij kan komen. Zijn doel is het grote publiek bereiken en uiteindelijk zijn ‘message’ te verspreiden over heel de wereld. De ‘message’ naar iedereen is om letterlijk zichzelf te blijven en het leven op zich meer te waarderen, te veel mensen voelen zich nog ongemakkelijk op bepaalde momenten dat ze zichzelf niet durven te uitten. MD is van kleins af aan opgegroeid als iemand die altijd meer en meer wou weten, dieper graven, maar door een muur van twijfel heeft hij nooit zijn antwoorden gekregen. Op zijn 12de begon zijn avontuur met Cannabis, MD: “People should realize that marihuana isn’t that bad as most people tell, if you wanna say something about anything, it’ll stay an OPINION, not a fact, until you can proof the opposite.  And when you erase all the opinions, all the rumors about weed are gone.. just sayin’.. “ In zijn point of view is weed een cultuur, and he’s flowin’ along with it.  Ook is MD zeker niet van plan ooit te stoppen, vanaf het begin van dit avontuur heeft hij veel kunnen leren en observeren met (most of the time), en zonder invloed van marihuana, hij en vele andere rappers wereldwijd zijn er heilig van overtuigd dat je van weed een breder bereik krijgt tot het spirituele geloof. Toch was alles nog net niet goed genoeg voor hem, tot het moment dat hij zijn ware ‘IK’ had gevonden en dit verder ging onderzoeken, het duurde niet lang voordat MD het door en onder controle had. Altijd is hij al heel spiritueel aangelegd geweest maar dit punt van zijn leven maakte een grote stap dichterbij zijn ziel. Deze ervaringen noemt hij ook vaak in zijn songs. Zijn eerste single “All We Do” werd gepubliceerd op 14 November 2014 door Unique Records, voorheen heeft hij nog bij 2 andere labels gezeten maar sinds hij hier deel van is, is MD niet meer stoppable! Zijn manager Ryan v. Brunschot heeft hem laten deelnemen vanwege MD’s enthousiasme, ervaring, motivatie, creativiteit, en nog veel meer verrassende dingen wat deze man in petto heeft. Iedereen is unique, start actin’  like it!  #MJDG

Een voorproefje vindt je hier Youtube MD’s Single: https://www.youtube.com/watch?v=A_AtJqJkStk
Youtube Unique Records: https://www.youtube.com/user/UniiqueRecords/videos
Soundcloud MD: https://soundcloud.com/majordreaminmusic

De uitzending is te volgen via de kanalen te vinden op WeertFM. Presentatie in handen van Igor Ronckers en Anki Raemaekers, techniek door Ferry Wahls.

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s