Kijkje in de ziel van de kunstenaars tussen Kolder en Kitsch in Kunst – O -Foon.

Vastelaovundj zit ons in het bloed en het is voor een kunstenaar een prachtig experiment om zijn Kunst in te zetten in het teken van onze eigen cultuur historie. Of dat veel hoofdbrekens oplevert zullen we nu zondag a.s. 8 februari horen in Du Commerce. Waar tussen 11.00 en 12.00 uur onze Kunst – O – Foon voor WeertFM in het teken staat van dit volksfeest puur sang.

Om in de stemming te komen hebben we muziek uit ´onze parel van Limburg´ Stramproy.

Jan Coenen    van Dèkkers Harie en Mien van ‘t Patronaat 4De SjoeDèkkers hebben hun sporen al wijdverbreid verdient en zullen ook Du Commerce gegarandeerd plat krijgen. Even een kleine biografie door de ogen van Jan Coenen.

Naam;  Jan Coenen uit Stramproy

In Rooj baeter bekindj as Jan van Dèkkers Harie en Mien van’t Patronaat, getrouwdj met Gerda van Jan van Hoebe Bertje en Leen van dael Tieske. Inmiddels 33 jaor getrouwdj en eine zoon Robbert van 26 jaor.

De volgendje activiteiten in de Vastelaoves en muzieksfeer door de jaore;

1970 as leider van ’t KVW gevraogdj om met te doon aan de Boontje Aovendje van Rooj, de Zaotmaale. Wae haje in die vekansiewaek gezongen met Lei en Tjeu Steijvers. Wae neumdje os op de Boontje Aovendj ; De Leiderkes. Det waas jan.1971

1972 tot 2004 oprichter vande Mooshoofpaadzengers same met Lei van Kraomers.

1984-88  As “zwervers” met Matje Krieemers en Frans Henderiks auch bie de Boontje Aovendje opgetroje.

1985  Prins van de Zaotmaale as Jan de 3e ònger devies “al ’t goje in drie-je , eine Zaotmaal kriege ze noeëts oppe knieje”!!!!!!

9 jaor lid gewaestj van de vereiniging, toen gestoptj omdet ich lever met de Mooshoofpaad en vrinj op stap ging met de vastelaovendj.

1987 oprichter met Matje Krieemers van de Rojer Vastelaoves-leedjes aovendj.

Rooj heet n.a.v. dees aovendje inmiddels ein gooj 150-170 vastelaovesleedjes !!!!Jan Coenen    van Dèkkers Harie en Mien van ‘t Patronaat 2

1996 opgetroje met de mooshoofpaadzengers in de Zoêpkoel vanwege oos 22 jaorig bestaon op oetnuuediging van :Lei Meisen.

2004  Finale van de Vastelaovesveerder van ’t jaor in Gulpe. 6e plaats

2006  met de SjoeDèkkers te gast bie Sjra Puts in ’t Luiperke

Met de Mooshoofpaadzengers 3x gepromoveertj bie de NUL (narren universiteit leimburg)  oze mentor dae os steeds heet veurgedrage is Pierre Cnoups.

Met de Mooshoofpaadzengers  gemaaktj ;  8 CD albums, 3 LP’s, 1 singel 2 cassette bendjes. Auch trök te vinje op diverse Limburgse verzamel albums.

Bìn met miene vreendj Jan van Sjoemaekers To (auch lid van de Mooshoofpaad) in

1988 begost as Vastelaoves duo : de SjoeDèkkers.

Waas drek ein sukses, wae wonne in Rooj met “gaef mer gaas”. Met dit leedje auch door gedronge tot de finale van ’t LVK en behaaldje dao ein 8e plaats.

Wae doon dit noe al mieer as 25 jaor. Helaas paar jaor effe songer Jan van To, wegens gezoondjheids omstandighede.

Van de 23 leedjes as Sjoedekkersh hebbe wae 7x in de halve finale LVK gezaete. En dus eine kieer in de finale.

In Rooj heb ich 8x ’t winnendje leedje gesjreve

6x auch ein 2e plaats  en  5x  ein derdje plaats

Totaal heb ich 76 leedjes veur Rooj gesjreve wat de vastelaovendj betreftj. Daonaeve nog ein groeet aantal veur de mooshoofpaadzengers.

2014 waas ein hieel memorabel jaor veur mich en waal vanwege ’t volgendje;

40 jaor Mooshoofpaadzengers,  25 jaor SjoeDèkkers, 44 jaor artiest Boontje Aovendj, 44 jaor bie de zelfdje wirkgaever, en auch nog 3×11 jaor getrouwdj met Gerda.

In juni ein lintje gekrege veur de biedrage aan al die dinger veur de gemeinsjap en diverse anger activiteite in ’t vereniginglaeve in Rooj. En auch oetgedrage provinciaal.

De kunstenaars zijn iets minder lang van stof, maar daarom ook meestal beeldend bezig. Anders krijg je geen spat verf op het doek en daarnaast zijn ze vaak ook niet een echte P.R. machine. Wat het verwijt ´niet zakelijk te zijn´ natuurlijk weer volop voeding geeft. ´Een kunstenaar levert pas iets op na zijn dood!´ Misschien zou dit eens een goed onderwerp zijn voor een Koldergalereej om dit vreselijke cliché eens onderuit te halen! Hoewel de realiteit inderdaad het zorgwekkende feit aangeeft dat gestorven kunstenaars vaak vele miljoenen waard zijn om ondertussen bij leven nauwelijks bestaansrecht te hebben gehad.

Laura CarisGeitInTirolerKleid Laura Caris, geboren 31 maart 1968 in Weert. Woont en werkt in Weert.

Portretschilder/kunstschilder. Werkt voornamelijk in olieverf.

Voor de Koldergalereej soms ook andere technieken (acryl, collage, spuitlak, kantjes of electriciteitsdraad)

met een kleine aanvulling na aandringen,

Haha, ja nou je het zegt….Sterren op het doek was in 2011, toen heb ik Hans van Breukelen geschilderd en daarmee gewonnen.Mötske laura Caris

Portretten in opdracht….met hier en daar een reconstructie van een historisch figuur waar ik alleen een houtskooltekening van krijg.

Als ik nog iets bedenk meld ik het! Maar mijn wapenfeiten zijn nou ook weer niet zo indrukwekkend dat ik daar een epistel mee vol krijg.

Marie-José Meulen, 1968 geboren, atheneum, Hogeschool voor de kunsten Utrecht, modeontwerpster, relatie Jo Haanen, 2 kinderen, Robin en Julie, rasechte Wieërtenaar, 4de jaar Koldergalereej, wonend in Weert, BiestMarie Jose Meulen 1

Ik zou zo gauw niks weten,  ben momenteel al zo’n 10 jaar aant huisvrouwtje spelen, thuis voor de kids,  ben wel altijd met creatieve dingen bezig en hoop daar in de toekomst weer wat meer mee te gaan doen….. Vind het superleuk om met kinderen te werken…. Doe veel creatieve dingen met de kinderen op school…..!Marie Jose Meulen

 

 

Els Maes Verdonschot (1958)

In 1982 ben ik afgestudeerd aan de academie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht.

Aansluitend heb ik een avondopleiding gevolgd aan de

Pedagogisch- Didactische Opleiding Heerlen.

Ondertussen was ik als grafisch ontwerpster werkzaam bij de

Platenmaatschappij van Johnny Hoes, dit heb ik vele jaren gedaan met veel plezier.Els Maes 3

Tijdens mijn academietijd (1980) was ik mijn eigen atelier gestart en genoot ervan om me uit te leven in opdrachten, voornamelijk portretten, llustraties, logo’s, en dierportretten.

Sinds 2004 ben ik als docent tekenen en schilderen verbonden aan het Rick (voorheen Kunstcollege) in Weert zo ben ik ook verbonden geweest aan de tekenschool Linnen.

Vooral portret en model heeft mijn passie.

Ieder werk heeft iets eigens net als ieder mens, diens uitstraling zo heel persoonlijk.

De sfeer, de vorm en de penseelstreek met lekkere kleuren zijn erg bepalend.

Je blijft jezelf verwonderen en het raakt je, ja het doet wat met je.MINOLTA DIGITAL CAMERA

Figuren nemen een centrale plaats aan in mijn schilderijen. Vaak bedien ik me van beelden opgedaan tijdens mijn verblijf in een wereldse stad (Milaan / Rome / Berlijn / Barcelona). Door het kleurig in elkaar weven van de beelden met een soepele penseelsteek krijg je een totaal nieuwe creatie.

Het zoeken naar wat me raakt vooral ook in de mens, hoe ik soms combinaties maak met andere beelden en welke mooie vormen eruit voort komen blijft interessant.

In de eerste instantie wil ik schilderen wat me boeit en daarna is het de beurt aan de toeschouwer die zich in het beste geval afvraagt wat het met hem /haar doet.

In het tekenen en schilderen kan ik me helemaal verliezen dan ken ik geen tijd.

Els Maes-Verdonschot, Bergerothweg 61, 6039 AL Stramproy, 0495-562302, maes_verdonschot@hotmail.comelsmaes.nl

Iets over michzelluf? 

Ton Adriaens.Ton Adraens

Un biografie? Ja hallo! Woee mot ich beginne? Waat mot ich dao in zette?

23 jaor heb ich sketches en conferences geschrieeve en gespuultj vur de boonte aovundje van de Rogstaekers in Wieert. Ich heb vastelaovundjlidjes geschrieeve en gezônge en met “Lângk en Slânk’ zellufs opmooge trei-je in de Zoeepkoel in Venlo. As Dorstvlieegel  doon ich al vanaaf 1968 mej met d’n optocht (en daovuur, op de lieegere schoeel,  ouch al 3 jaor met de drumband van Huub van de Bosch) Vae  (De Dorstvlieegels) hebbe eine kieer de gouwe rog gewonne en un paar kieer de knauwelpries. In 1991 én 1992 bin ich Rogstaekerspreens gewaesj.

Ich bin gaer met tekste bieezig en trei-j doeer de jaore haer regelmaotig op as spraekstalmeister, gastspraeker of presentator beej zieer uuteinlaopendje gelaegenheden: De Miss Harry vurkeezing,  ‘Limburgs Preuve’ in Linne, un jaorvurgadering van de PvdA Limburg, un jubileumconcert van ut mannenkoeer, körstconcert van Sint Antonius of benefietconcert  vur ut Toon Hermans Hoees.  In 2002 en in 2013 heb ich de Kôldergalleri-j al us mooge oeepene en in 2013 en 2014 as veilingmeister mooge optreije.

As ‘akteur’ heb ich mejgedaon aan un dreijtal amateurfilms woeevan d’r eine op ut UNICA Wereld Filmfestival in Zwitserland un bronze medaille hieet gewonne.  Ouch doon ich al jaore me-j aan de “Raadselige Roos”  un proza- en poëziewedstrieed van ut Literair Café Venray.

Un absoluut hoeegtepunt waas vur mich: Rogstaekers – de Legende. Ich heb dao de vurbeengendje tekste mooge schrieeve, de rol van vurteller mooge spuuele, un lidje moge zeenge en ouch de spelregie gedaon.

En as ich dan nog wat tieed oeever heb gaon ich  nao mien werrik beej Gilde Opleidingen in Wieert woee ich as docent werkzaam bin beej de aafdeiling Zorg en Welzijn en dan met name de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Dramatische Expressie es dao mieen favoriete vak.

Det es ut zoee’n bitje. Kiektj mer waat desse d’r met deus.

We hebben natuurlijk ook de boekenrubriek door Riya Geboers van Bibliocenter Weert en Igor Ronckers en Anki Raemaekers praten de boel weer aan elkaar. Ferry Wahls zorgt voor de technische mix en het programma is via de bekende kanalen te vinden op WeertFM

Hoop U te mogen begroeten bij Stadscafé Du Commerce  en bezoek ook onze facebookpagina eens Kunst – O – Foon.

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s