Hoe schrijven toch altijd weer de verbinding weet aan te gaan met de eigen expressie.

Zondag 12 oktober ontvangen we in Kunst – O – Foon een aantal schrijvers die dit vak in zelfexpressie om weten te zetten. Minca  Huiberts gaat de verbinding aan met een fantasiewereld, Stijn Charpentier met een wereld gekleurd door muziek. Risja Steeghs verheft het tot Kunst en transformatie van ziekte. Esther laat mensen een proces doorlopen om tot transformatie te komen.

Van 11.00 tot 12.00 uur bent U weer welkom in Stadscafé Du Commerce of achter de radio op de bekende kanalen van WeertFM

Persoonsbeschrijving Minca + foto_Pagina_1Minca Huiberts (1994) uit Weert begon op haar 10e met het schrijven van verhalen. Tussen het studeren door vond ze geregeld wat tijd om haar verhalen verder uit te werken. Dit heeft geleid tot haar eerste fantasy, young-adult boek: ‘Délynia’.
Doordat ze zelf ook zoveel boeken leest, heeft ze veel ervaring opgedaan in de schrijvers wereld. Haar eigen verhalen komen tot stand uit alles wat ze ziet, hoort en voelt. Van jongs af aan had ze al een levendige fantasie, dus haar familie was niet heel erg verbaasd toen ze echt een heel boek had geschreven. Ze is al bezig met een nieuw boek, geen vervolg overigens en neemt zich voorlopig voor om ook te blijven schrijven.Minca Huiberts

Delynia
De veertienjarige Alya gaat met een gerust hart naar bed, als ze de volgende ochtend wakker wordt in een andere wereld. Al snel komt ze er achter dat er een bevolkingsgroep woont, waaronder Jayden en Tom. Twee broers die haar alles leren om te kunnen overleven. Zo komt ze in aanraking met liefde, verdriet, geheimen en conflicten.
Plotseling verdwijnt er een meisje en ze ontvangen een brief van de andere bevolkingsgroep; de Rayna’s. Er is een onvoorkomelijke oorlog opkomst. Maar de Délys laten zich niet kennen. Zij hebben gaven, de Rayna’s niet. Zij hebben Lynia’s, de Rayna’s niet.
Ga mee op reis in het mooie maar spannende verhaal van Alya en raak gefascineerd door een totaal nieuwe en wonderbaarlijke wereld; Délynia.

Risja Marie Henriette (Reuver, 1991) bewerkt haar gevonden foto’s tot weird situaties.
Beelden die het tijdsbeeld totaal vervreemden van ons realiteitsbesef dat we daar van hebben. Oude familiefoto’s worden omgetoverd tot sprookjesachtige sages uit vervlogen tijden. Risja speelt in op huidige maatschappij waarin veel mensen hun innerlijk verloren zijn en de buitenkant altijd iets anders lijkt te laten zien dan wat er daadwerkelijk speelt. Niets is wat het lijkt.28 _elephant-mere Risja Steeghs

“Ik maak collagewerkjes van oude, verloren verhalen die door middel van borduursels, knoopjes en gedroogde bloemen een nieuw leven en een nieuw verhaal krijgen. Ik ga heel erg op mijn intuïtie af. Ik zoek en verzamel foto’s waarvan ik het gevoel heb dat er een verborgen verhaal in zit. Daar ga ik dan mee verder, ik zoek uit gedroogde bloemen, kraaltjes en papier de dingen bij elkaar die het beeld afmaken. Terwijl ik bezig ben zie ik hele verhalen voor me van verloren liefdes, geheime affaires of kinderen die liever indianen zijn. De techniek waarmee ik dit doe, heb ik mezelf aangeleerd in bed. Zonder computer, maar met schaar, naald en draad maak ik alle werkjes met de hand.”

Normale Pelgrimstochten wijzen de weg naar Santiago. Die van Risja niet.

Risja reist, na haar lange ziekteperiode in bed. Langs alle plekken waar ze dokters bezocht en behandelingen kreeg. Kriskras door Nederland, België en Duitsland.
Waar ze de plekken die haar hielpen beter te worden bedankt door middel van een kunstwerk. 1390226530NDSC_6228-1-150x150
Een pelgrimstocht van deze eeuw!

Want het verwerken van een ziekte hoeft niet door middel van gesprekken met een psycholoog.
Juist kunst heelt de ziel!

Risja Marie Henriëtte Steeghs (Reuver, 1991) bewerkt oude, gevonden foto’s tot nieuwe verhalen.

Na kunstproject “Risja: A story by Lilith”, is Risja langzaam op aan het krabbelen naar gezondheid. Deze weg wil ze graag met de wereld delen door middel van kunst.

Risja heeft momenteel een atelierruimte op de NDSM-werf in Amsterdam.

Risja geeft deze zondag middag ook een lezing over het overwinnen van haar ziekte in Galerie Weert.

Esther M.G. van der Werf is docent autobiografisch & creatief schrijven, schrijver en fotograaf. Ze geeft diverse schrijfcursussen waaronder een om verlies te verwerken. In haar woorden een omschrijving.Esther van der Werf - zozieje 72 dpi

Een inkijkje in mijn schrijfcursus ‘In mij, ben jij’. (6 lessen van 2,5 uur)

Één van de cursussen die ik aanbied is de cursus voor mensen die willen schrijven omdat zij iemand die zij liefhebben aan de dood verloren hebben.

In deze cursus van zes lessen leer ik mensen te schrijven over wie en wat je raakt. Met mijn oefeningen leid ik mijn cursisten naar plekken in hun geheugen, plekken in hun verdriet. Maar ook naar plekken in hun vreugde. Naar de kracht van de mooie dingen die je gedeeld hebt.
Ik reik hen oefeningen aan waarmee zij makkelijker hun gedachten en gevoelens op papier gaan krijgen.

Ik ben ervan overtuigd dat overledenen niet weg zijn. En dan bedoel ik niets spiritueels hoor, daar heeft ieder een eigen beeld bij. Hoe het na dit leven ook loopt, ik geloof in de kracht van het nu, ik geloof in de kracht van gedachten in jezelf.

Mijn gestorven geliefden zijn niet lijfelijk hier maar ze zijn ook niet weg. Ze zijn er, heel gewoon: In mij.

Daarom heet de cursus ook: In mij, ben jij. Ik leer mijn cursisten hun woorden te vinden en te gebruiken. Daar is geen schrijfervaring voor nodig, ik help met mijn oefeningen de weg te vinden van gedachten, gevoelens naar het woord.

Met daarbij heel duidelijk eigen keuze over wat je wel of niet schrijft en voorleest. Niets moet, het is een pad wat mág. De cursus brengt iedereen waar hij of zij behoefte aan heeft. Woord geven aan wat je voelt, dat maakt dat er een pad ontstaat. Voor ieder het juiste want je woorden kies je zelf, vanuit jezelf. Ik help slechts op weg.

Cursusdata: Januari: 14, 28 – Februari: 11 – Maart: 4, 18 – April: 1

Stijn Charpentier heeft afgelopen zondag nog in de St. Annamolen op Keent gespeeld op het evenement molens 6 x 600. Hij staat ook op de cd bij de bundel Winddicht van Paul Sterk en heeft dus ook een sonnet op muziek gearrangeerd.Persfoto Stijn Charpentier  1

Een zanger met een akoestische gitaar. Het klassieke beeld van een man die op een creatieve manier zijn verhaal kwijt moet en dit verpakt in een liedje. Het kan gaan over de tocht van een vluchteling of de behoefte aan een verkoelende regenbui. Soms is het rustig, vaak energiek maar het is vooral de waarde van het verhaal dat wordt verteld. Dat is Stijn Charpentier. Een jongenman uit Eindhoven die niets liever doet dan muziek maken waarin hij vertelt wat hij ziet, hoort en mee maakt.
Mensen die Stijn zien spelen vergelijken hem als snel met muzikanten als Boudwijn de Groot maar het is meer dan dat. Er zit folk in, een beetje punk, een vleugje reggae en af en toe hoor je nog dat Stijn in een ‘vorig leven’ hiphop muziek heeft gemaakt. Een moderne troubadour in de Nederlandse taal.

Voor het akoestische avontuur trad Stijn op als rapper onder de naam Che. Onder deze naam maakte hij twee solo albums, werkte hij jarenlang samen met het indie-rapcollectief Macronizm en trad hij op met de band Machego.
Door de jaren heen trad Stijn met deze verschillende formaties op in zaaltjes en kroegjes in het hele land maar ook in grote popzalen als Paradiso, Melkweg, 013 en de Effenaar. Daarnaast trad Stijn op tijdens de eerste editie van het StukaFest, de Popronde, vertegenwoordigde hij de Brabantse hiphop op het Van Eigen Bodem Festival in Zwolle en in 2007 werd hij door de Live XS uitgeroepen tot Local Hero.

Riya Geboers verzorgt de boekenrubriek weer van bibliocenter Weert en telkens zijn haar adviezen op de site van Bibliocenter terug te vinden.

Igor Ronckers en Anki Raemaekers zullen weer presenteren en Ferry Wahls verzorgt de techniek. Graag tot zondag ter plekke of ‘in the air’.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s