Gloed en Open Monumenten met expo van het Kunstcentrum Weert in Kunst – O – Foon op 14 september a.s.

We beginnen met de muziek want zo vaak is het niet dat we kleinkunst in onze uitzending hebben.Gloed foto 1 Herman van Delft - nov 2013 480px

Kleur de hemel blauw

Gloed kleurt de hemel blauw met hun cd en het gelijknamige theaterprogramma ‘Kleur de hemel blauw’. Voor deze 3e cd heeft Gerard Veltrop – gitarist en componist – zich laten inspireren door het werk van dichters, zoals: Judith Herzberg, Shel Silverstein, Marinus van der Werf, Leendert Witvliet, Gerard Nijenhuis en Mariken van de Bovenkamp. Enkele teksten zijn geschreven door henzelf en door liedjesschrijver Peter van Rooij.

Ingetogen en dynamisch
Uit reacties van het publiek door de jaren heen blijkt dat de kracht van Gloed schuilt in de vrolijke en tegelijkertijd intieme sfeer die zij – zonder veel opsmuk – weten te creëren. Zij delen tijdens concerten met het publiek ervaringen en anekdotes die te maken hebben met het ontstaan of de oorsprong van een lied. Over toevallige ontmoetingen of gebeurtenissen. Ieder lied heeft zijn eigen verhaal. Bijvoorbeeld de titelsong ‘Kleur de hemel blauw’ is opgedragen aan de Italiaanse kunstenares Pippa Bacca en refereert aan haar durf en optimisme, dat ze helaas met de dood heeft moeten bekopen. Of het nummer ‘Kus me nog eens wakker’ waarvan op YouTube een clip staat; dit nummer is geschreven op basis van een project over mensen die kampen met alzheimer.

De liedjes van Gloed spreken tot de verbeelding; ze laten het publiek lachen en wegdromen. De muziek vormt een boeiend kleurenpalet: aanstekelijke ritmes en meeslepende melodieën. Belangrijk voor de muzikanten is de balans tussen ingetogenheid en dynamiek, melancholie en kinderlijke speelsheid. Mooie, poëtische teksten en meeslepende, gevarieerde muziek die tot de verbeelding spreekt en vol zit met vol passie, daar gaat het om bij een concert van Gloed.

Bekend van radio
Ook deze 3e cd Kleur de hemel blauw is goed gevallen bij diverse media. Een greep uit de reacties:
• Kick van der Veer, Andermans Veren Radio5: “Haal de ‘L’ weg en je hoort wat Gloed is: Goed!”
• Peter Deurloo, De Gelderlander: “Gloed komt bij je binnen. Gloed is heel klein, maar tegelijk heel groot. Diepgang, ontroering, maar ook op zijn tijd een brede grijns. De groep heeft een eigen geluid ontwikkeld, vergelijkingen gaan mank.”
• Daan Bartels, Het Lied: “Veelbelovend. Fado’s van Nederlandse bodem.”
• Marcel Vossen, Radio WeertFM: “Een pareltje. Hóe prachtig kan muziek zijn! Luisterliedjes in de béste en mooiste zin van het woord. Én het bewijs dat ‘less’ soms inderdaad écht ‘more’ is.”

Gloed
Rudi Korthuis zang
Sander Eggen gitaar, banjo, cavaquinho
Gerard Veltrop gitaar, zang
Ines van Deursen contrabas, zang
Harold in den Bosch percussie

Bij optredens in theaters spelen eventueel als gastmuzikanten mee:
Rik Cornelissen accordeonist
en/of
Hilde van Heuningen viool


Contact
Gloed, t.a.v. Rudi Korthuis en Gerard Veltrop , Ubbergseveldweg 103E, 6522HE, Nijmegen. Tel. 024-3602619. Mobiel Rudi: 06-11045959. Internet: http://www.gloed.nu

Daarnaast drie gasten en omdat het Open Monumenten Dag is begin ik met Joke Jongeling, bestuursambtenaar van de Gemeente Weert. Hoewel ik vertel iets over het thema dit jaar.Open Monumentendag 2014 - Activiteiten_Pagina_1

Open Monumentendag 2014 gaat terug in de tijd en vertelt de verhalen van de monumenten; onze getuigen van het verleden. Met reizen, vervoer en transport verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen en vervoer hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven en het forenzen – zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Want het gaat niet alleen over toen; de verhalen van toen verklaren het aanzien van nu en inspireren ons voor de toekomst.
Op reis gaat over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over wegen, sporen en kanalen, over de gebouwde monumenten die daarbij horen, over plaatsen van aankomst en vertrek, over pleisterplaatsen, over werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en natuurlijk veel meer.

Basisschool KeentHet Kunstcentrum Weert richt een aantal ruimtes in met exposities. Zelf exposeer ik foto’s uit de reeks vergankelijke gedachten – vergankelijke plaatsen in het gebouwtje van Kunstcentrum bij de Lichtenberg. En op dezelfde plek Lucy van Duppen en Danielle Beckers met schilderijen. In Boostenzaal 1 exposeert Rob Kars met de toren en muurkrant,
Greet Boekholt  met een 4 m. groot kleed van de Stonehenge en collages met monumentale gebouwen gecombineerd aan planten, Jack Vreecke met scheepsboegbeelden op staal en
Rien van Zeist met alle sluizen van de Zuid-Willemsvaart als 2-luiken gefotografeerd. Zie voor meer info Stichting Kunstcentrum Weert

De rest van het programma Open Monumentendag 2014 - Activiteiten_Pagina_2beneden en in volgend blog volgen de andere gasten.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s