Platbook 12 en een beetje streektaal in Kunst-O-Foon van zondag 10 augustus a.s.

We hebben ook een beetje de zomer in de bol dus we verkassen weer naar Stadscafé Du Commerce. Kunnen we nog even lekker kletsen op terras na de uitzending. U bent dus ook weer van harte welkom tussen 11.00 en 12.00 uur. ’t Kan achter het radiotoestel of zelfs via internet maar zo’n terras geeft toch een zonniger gevoel. En een praatje met Wim Kuipers is zeer onderhoudend dus wat let U!Wim Kuipers

Platbook: een kleine terugblik

De reeks Platbook zou men misschien kunnen zien als de voortzetting van het tijdschrift van Veldeke, de vereniging voor de Limburgse taal- en volkscultuur. Een tijdschrift met een eerbiedwaardige geschiedenis: het verscheen vanaf 1926.
VerSCHEEN, want het werd door een nieuwe generatie bestuursleden eind 2006 (meen ik) opgedoekt. Nogal wat auteurs hadden van de ene op de andere dag geen mogelijkheid meer hun werk te publiceren. Besef: van een paar gedichten naar een heuse bundel is een lange weg.
Begin 2007 werd het boek De ierste de bèste (LiLiLi 56, uitg. TIC Maastricht) gepresenteerd, in de voormalige bieb van het klooster in Wittem. Dat boek bevat(te) (nieuw) werk van de eerste (dertien) winnaars van de prijs van Veldeke. Ik was de eerste die die prijs kreeg, in 1992; werd ik daarom haast overvallen door collega’s die klaagden over de coup van Veldeke?
Hoe het ook zij: ik beloofde wat te doen. Een dik jaar mailde ik winnaars en nieuwe mensen: wat willen we, wat kunnen we? Ach, ik ben niet zo’n organisator. En een nieuw blad …Voorkant_Omslag_Platbook_12_(1)
Ik weet niet van wie ik de tip kreeg, maar op een dag ging ik naar Remunj, naar het Huis voor de Kunsten Limburg, met mijn plan. En warempel: het bleek zo gepiept. Herfst 2008 verscheen het eerste Platbook, met columns in het Limburgs.
Zelf had ik een wat ander idee: een echt tijdschrift, dat drie of vier maal per jaar zou verschijnen. Maar anderen oordeelden anders: het zouden boekjes worden, met telkens een thema en een samensteller die redacteur genoemd wordt. We moeten ons hierbij niet een redacteur voorstellen zoals literaire uitgeverijen die hebben. Tussen haakjes: ik mocht het eerste boek samenstellen. De jongste auteur was Jan Sjure (1951). Er verschijnen sindsdien geen auteursportretjes meer, maar ik ben bang dat er weinig jongeren inzenden. Komt nog …
Enkele thema’s van de Pletboeks (zoals de eerste consulente literatuur van ’t Huis mij meedeelde, een Hollandse uiteraard): Ieëstelinge, met werk van debutante. Gebaorte en doeëd, Fitsprovins (met werk van gouverneur Frissen, Frans Maassen en Limburgs succesvolste renner Peter Winnen), Moder Maas, Moereratsj (over eten en drinken), de Floriade (bloemen dus …) en een bundel met korte reisverhalen en dito gedichten. .
Nummer ELF was uiteraard gewijd aan de Vastelaovend. Redacteur gouverneur Theo Bovens kreeg ruim 170 inzendingen te verhapstukken, van 104 verschillende auteurs. Wat een weelde: meer dan honderd mensen die dichten en schrijven in het Limburgs. Een van de redenen: ook liedjesschrijvers stuurden in: onze songwriters.
Een kleine klacht tot slot: van zeker tien van de debutanten uit Platbook 2 heb ik niets meer vernomen. Maar ik zie ook niet alles in het verre Maastricht. Wim Kuipers Veldgewas.

Er kan nu overigens meegeschreven worden aan Platbook 13.

Minirock in Stramproy wordt door Paul Haex verder toegelicht.Crossroads

De Line-up kun je bekijken op http://zeppos1.wix.com/minirok-stramproy#!foto/c1n3f .Sportcomplex “De Steinakker”
Burgemeester Smeijersweg 10
6039 HB Stramproy
Minirok

De Sint Rumoldus gedachteniskapel die sedert 1977 een definitieve bestemming als gedachteniskapel voor de Weerter oorlogsslachtoffers kreeg, wordt maandelijks opengesteld voor het publiek.

De Stichting Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert die deze kapel geadopteerd heeft, verzorgt deze openstelling op de laatste zondag van iedere maand.
Leden van de stichting zijn dan aanwezig om u uitleg en informatie te geven.Fakkelestafette 3

Tijdens deze openstelling zal er een expositie van foto’s te zien zijn van de afgelopen 61ste Fakkelestafette Weert van 2013. Deze expositie is samengesteld door Mien Theunissen en Jack Stienen.

Wij roepen iedereen op te komen kijken en in het bijzonder de deelnemers aan deze nieuwe vorm van de Fakkelestafette door de regio van Weert.

Tevens in de Tiendschuur van Zondag 7 september tot en met zondag 12 oktober ‘70 jaar Bevrijding vieren’
De stichting Fakkelestafette Weert geeft in de benedenzaal een overzicht van de viering van de bevrijding van Weert in de afgelopen 70 jaar. Jan Verheijden komt een toelichting geven.

Deze keer mag Riya Geboers eens helemaal haar hart luchten en krijgt ze vrij baan om de boekenlijst van Bibliocenter Weert in alle rust te bespreken. Deze boekenlijst staat overigens ook steeds op de site van Bibliocenter. Wist u dat Fascino-Coffee de eerste espressobar van Weert in onze bibliotheek begint. Voortaan onder het lezen dus goed wakker worden met een heerlijk kopje koffie.

Igor Ronckers heeft een selectie uit de optredens van onze geweldige muzikanten van het afgelopen seizoen gemaakt. Zelf ben ik ook erg benieuwd waar zijn keuze op gevallen is want die zal niet eenvoudig tot stand gekomen zijn. Want het waren allemaal enthousiaste en begeesterde mensen met het hart vol muziek.

Op facebook hou ik een pagina bij voor Kunst-O-Foon met allerlei culturele nieuwtjes en zaken die mij op Kunstgebied in het oog vallen. Kom eens langs en U blijft op de hoogte van ons culturele leven.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst - 0 - Foon, muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s