Matheu Bemelmans komt vertellen over zalige wandelingen langs ons religieus erfgoed. Hiervan is overigens ook een serie opnames gemaakt die door L1 uitgezonden zijn/worden.
Veel religieus erfgoed in Limburg staat gewoon buiten, in de vrije natuur. In Zuid-Limburg staan veel meer kruisen dan kapellen. In sommige dorpen is er bij wijze van spreken om het andere huis wel een kruisbeeld tegen de gevel te vinden. In Noord-Limburg zijn juist veel meer kapellen te vinden. De afstanden tussen de objecten zijn daar weliswaar veel groter, maar de schoonheid van de kapellen is die tocht meer dan waard.
In dit boekje zijn 12 nieuwe wandelingen van 7 tot en met 18 kilometer lengte gebundeld. Het zijn op de eerste plaats prachtige wandelingen, dwars door héél Limburg die langs de mooiste, vaak verstilde plekken gaan die kruisen en kapellen het best tot hun recht laten komen. Over heuvels, langs kanalen en rivieren en door bossen, over heide en door typisch Limburgse dorpen, waar het goed toeven is.
Met overzichtelijke kaarten, duidelijke beschrijvingen en veel achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden.
Moeselnaren schrijven samen een boek en Jac Vanderfeesten komt er meer over vertellen.
Op 28 januari 2012 opende de 105 jarige Mies ‘de Mulder’ Vermeulen (1907-2012) de website http://www.moeselweert.nl. De stichting Namen en Bijnamen en De Aldenborgh, kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap hadden deze website in het leven geroepen om oude foto’s en documenten te verzamelen over het Weerter gehucht Moesel.
Het afgelopen jaar zijn de leden van de werkgroep, Bèr Geelen, Peter Korten, Paul Lammeretz, Jan Salmans en Jac Vanderfeesten druk in de weer geweest met het materiaal en werd er nog veel archief onderzoek in binnen en buitenland gedaan. Momenteel leggen zij de laatste hand aan het boek “Moesel, Namen en Bijnamen” een lijvig boek met uiteraard veel foto’s.
Op zaterdagmiddag 1 november, Allerheiligen, om 14 uur zal dit boek in buurtcentrum Moesel officieel worden gepresenteerd. Hiermee wordt dit driejarig bijzondere project “Moesel heeft ook geschiedenis” afgesloten.
Vanaf heden kan men intekenen voor dit boek (30 euro voorintekenprijs). Meer informatie via http://www.moeselweert.nl, Primera Wouters aan het Oranjeplein 231 te Weert of bij Fotografie Vanderfeesten, Moeselschansweg 45, 0495-521616.
Aan Jack Vreeke de eer om Woordwoud van het Kunstcentrum Weert te verklaren.
“De naam is slechts te gast bij het ding” (Zhuang Zi)
WOORDWOUD 3, een groepsproject van het Kunstcentrum Weert, waaraan 12 collega kunstenaars in de Boostenzalen aan ’t werken zijn. (Kijk zondagen 13, 20 juli ¬ hou het in de gaten want het is een ZonderlingMooiGesamtKunstWerk aan ‘t worden).
*Woordwoud= een bonte verzameling beeldend en literair werk, soms ter plekke voor de gelegenheid gemaakt,soms verzameld over jaren, waarin de eeuwig fascinerende onvergelijkbaarheid van de grootheden taal en beeld geëxploreerd wordt.
Dit waren ze dan want de boekenrubriek van Riya Geboers kunt U na afloop op de site van bibliocenter Weert vinden.