Alvast een kleine indruk van onze gasten a.s. zondag 9 maart in Kunst – O – Foon.

U bent van harte welkom in Stadscafé Du Commerce wat de Vastelaovundj weer goed doorstaan heeft. Tussen 11.00 en 12.00 uur hebben we weer volop variatie op het gebied van cultuur in en om Weert en een singersongwriter die U beslist moet zien.aaf-attempt-colour-2_edited-115x115

Allereerst natuurlijk de muzikale trots van ons programma Aafke Romeijn. In eigen woorden: Ik werd geboren in 1986, in Overasselt. Zelf zeg ik dan altijd: “Da’s bij Nijmegen.” Al vrij snel begon ik pogingen te ondernemen om muziek te maken. De grondbeginselen van het pianospel werden mij en mijn zus al vroeg ingegoten door onze moeder. Toch switchte ik al snel naar de harp, en hield het harpmeisjes-bestaan vol tot de vierde klas van het gymnasium. Al sinds de basisschool maakten Sarah Thorn Leeson & ik plannen om een punkband te beginnen, en nu was de tijd rijp. Enige puntje: Sarah speelde viool, ik harp. We misten dus enige essentiële band-onderdelen. De eerste jaren heette onze punk-act “Henk!” en maakten we lieve piano-en-tweestemmige-zang-liedjes.Aafke-Romeijn-Ramble-In-Oost-by-Marcel-Krijgsman-115x115

We voegden Marlein Lemmens (drums) en Annemiek Schilpzand (gitaren) toe aan onze line-up en begonnen iets hardere muziek te maken.

Na de eerste optredens, die nog lekker onhandig oogden en klonken (we hebben de opnames, maar geven ze over een jaar of tachtig pas vrij) veranderden we onze bandnaam in Mister Blue Sky. We gingen ons bovendien een beetje professioneel gedragen, hulden onszelf in secretaresse-outfits, en wonnen zo in 2007 de Roos van Nijmegen.

Ondertussen haalde ik mijn eindexamen en ging Nederlands studeren, in Utrecht. In 2005 won ik met een mijn compositie Blitz de compositiewedstrijd “Op weg naar het nieuwjaarsconcert” van de Vara, en stond ik op 1 januari in het Concertgebouw met het Nederlands Blazersensemble. Dat vond ik zo gaaf dat ik besloot om Compositie te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daar schreef ik voor allerlei bezettingen, en maakte ik mijn eerste  rockopera. Ondertussen ging ik aan de slag in het theater, en maakte onder andere de muziektheatervoorstelling Lucifer, met regisseur Karina Kroft voor het Korzo Theater, waarvoor ik de muziek schreef en waarin ik ook een rolletje speelde, met een boompje.12003-Flyer-A6-Aafke-115x115

In 2009 ging ik aan de slag als docent Nederlands op een gymnasium in Utrecht, en begon weer te schrijven. De afgelopen drie jaar heb ik af en aan gewerkt aan mijn debuutroman Het professionele leven van Keetje Kwant, die in 2013 uit zal komen.

In 2010 besloot ik om al mijn pianoliedjes eens op te nemen. Wat begon als een uitprobeersel groeide binnen een paar maanden uit tot Stella Must Die!, mijn debuutalbum. In het najaar van 2011 kwam de plaat uit, en belandde meteen op de luisterpaal van 3voor12. Het leverde me een hoop aandacht en optredens op. In het voorjaar van 2012 nam ik de laatste Stella’s op en bracht ze uit als EP bij Norwegianism Records (Stella – The Cold Case EP), een project dat ik in z’n geheel financierde door crowdfunding.

cover web grootNa een druk 2012 (een tour door de UK, een propvolle Popronde-tournee), stond 2013 in het teken van mijn tweede album. Het heet CHIN. IND. SPEC. REST. en staat boordevol Nederlandstalige electro. Op 15 december 2013 presenteerde ik mijn tweede album in Theater Kikker (Utrecht), en de recensies logen er niet om (zie hier).

Vanaf januari 2014 tour ik weer door Het Land, ditmaal met tweekoppige band en laptoptracks en synths en alles.

Peter Korten van De Aldenborgh is in Weert alom gerespecteerd om zijn meer dan uitgebreide kennis op het gebied van cultuurhistorie. De Aldenborgh – de geschiedenisvereniging van Weert – bestaat dit jaar 75 jaar. Ik kreeg van hem een mail met het volgende:De Aldenborgh.14

De Aldenborgh – de geschiedenisvereniging van Weert – bestaat dit jaar 75 jaar.

Dit wordt groots gevierd – waar we nog even van na zullen genieten in onze uitzending -, met een historisch diner op 20 januari en een theaterprogramma in het weekend 15/16 maart.De Aldenborgh 75 jaar

Mogelijk kunt u ook eens aan de Cultuurhistorie van Weert aandacht schenken. De Cultuurhistorische Zomer 2014 (10de jaargang en een initiatief van de Aldenborgh) trekt iedere zomer duizenden deelnemers). De film De Meysberg (door lid van de Aldenborgh en gepromoot door de Aldenborgh) trok de in 2012/2013 ruim 5.000 bezoeker. Bal Champetre/Stamtafel Weert (ook mede georgansieerd door de Aldenborgh) trekt maandelijks vele bezoekers. Kortom, streekgeschiedenis leeft in Weert.

En natuurlijk ontvangen we hem meer dan graag want hij is een bevlogen spreker.

Onze collega Bonnie Wijnen komt trots haar boek samenvatten en brengt meteen de fotografe van de cover van haar boek Ria Kneepkens mee.

Wat startte als een opdracht voor de opleiding tot ervaringswerker, groeide uit tot een boek. Hierin beschrijft Bonnie haar levensverhaal, van een gewoon klein meisje tot volwassen vrouw. Niets bijzonders zo op het eerste oog…kaft Watertrappelen Bonnie Wijnen

Wat het verhaal anders maakt dan dat van anderen is dat de ontwikkeling van een angststoornis centraal staat in het boek. Het geeft een beschrijving van de eerste lichte angstaanvallen tot aan extreme angst voor autorijden op de snelweg. Hoe in therapie gaan haar teveel werd en de auteur in een crisis terecht kwam. Maar vooral hoe ze er weer bovenop kwam en nu haar leven leidt op een eigenzinnige manier, waarin ook angstige momenten een eigen plek hebben gekregen.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans /John Lennon.

Ria Kneepkens is geboren en getogen in Nederweert, in het dagelijkse leven werkzaam als communicatiespecialist bij ForFarmers Hendrix.Ria Kneepkens portret

Fotografie is een uit de hand gelopen hobby, ooit begonnen met de camera van mijn vriend. Toen bleek dat ik wel oog voor compositie had, en aangemoedigd door hem, ben ik bij het kunstcollege in Weert en daarna bij de basisopleiding fotografie in Boxtel me verder gaan verdiepen in de techniek van het fotograferen.

Echt een technische fotograaf ben ik niet, maar veel meer eentje die oog heeft voor de omgeving, voor details, en voor compositie. Of het nu gaat om het fotograferen van mensen, bands, natuur of oude vervallen gebouwen, het komt voor mij neer op het vastleggen van een bepaalde sfeer.Ria Kneepkens 1

Kijk voor een impressie op http://www.woodstockfotografie.nl

Chantal en Ruud Ambaum zijn twee jaar geleden SIS interieur begonnen . In eigen woorden:

Ruud en ik zijn dit bedrijf begonnen omdat wij 2 jaar geleden vonden dat het binnen het  wereldje van de projecten het zo vanzelfsprekend was om alles spullen binnen een project weg te gooien en te voorzien van nieuwe. Wij vonden dit soms helemaal niet nodig, spullen kunnen hergebruikt worden, of in ieder geval onderdelen, meubels een nieuwe bekleding geven of al na denken over een andere indeling en een accent op de muren is vaak al een hele verandering zonder dat daar een heel prijskaartje aanhangt.PowerPoint-presentatie

Deze visie werd zeer gewaardeerd door klanten en zo hebben we dit verder uitgebreid. We werken met fabrikanten waarvan we weten hoe ze met alles omgaan en waar de materialen vandaan komen.

We worden aangetrokken door functionele producten die gemaakt zijn met zorg en gemaakt zijn om lang mee te gaan. We zoeken naar integriteit, eenvoud en vakmanschap.PowerPoint-presentatie

Wij geloven dat ons bedrijf een rol speelt in de aanpak van enkele milieu-en sociale uitdagingen waar we vandaag voor staan. Wij noemen onze aanpak duurzame intelligentie en soms kan iets klein een blijvende verandering te weeg brengen.

We proberen een verschil te maken  door ons te focussen op materialen, proces en de bron. Boven alles willen we verbinden en werken met mensen die op dezelfde manier denken als ons. En langs deze manier  kunnen we zelfs anderen inspireren om zo te kijken naar een interieur en een proces.

Weer leuke gasten dus en Riya Geboers heeft natuurlijk weer een aansprekende boekenlijst die zo na de Vastelaovundj wel weer welkom zal zijn.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s