Erotische kolder maakt Kunst – O – Foon a.s zondag een tikje ondeugend.

Stadscafé Du Commerce zal zondag 9 februari a.s. in zwoele stemming gedompeld worden. Aangezien de de Koldergalereej een prominente plaats in onze Wieërter Vastelaovundj verworven heeft en elk jaar op een grote schare liefhebbers kan rekenen. Nemen we vandaag een inkijkje in de kolderieke ‘geesten  van een delegatie kunstenaars die deelnemen. Ze zij ook op facebook te vinden met leuke previews https://www.facebook.com/kolder.weert?fref=ts.

Els Maes Verdonschot 4Allereerst Els Maes – Verdonschot, als beste paard van de stal en helemaal vergeten te noemen in het persbericht de eer om dit blog te openen in eigen woorden;

Ben in 1982 afgestudeerd aan kunstacademie Maastricht waarna ik nog een didactische aantekening haalde om les te kunnen geven.

Ben toen gestart bij platenmaatschappij Johnny Hoes waar ik als grafisch ontwerpster heel plezierig heb mogen werken.

Sinds 10 jaar ben ik als docent tekenen en schilderen verbonden aan het Rick in Weert.

Vooral portret en model heeft mijn passie! Ik zoek graag naar combinaties met andere beelden.Els Maes Verdonschot

Ook de vasteloavendj heb ik hoog in het vaandel, wagen-bouwen, illustraties, de kolder en de toneelvereniging allemaal geweldig leuk om me in uit te leven…. Dan ken ik geen tijd!!!

Eric van Lierop in de functie van voorzitter;

 

Geboren en getogen in Weert, unne echte Wieertenaar dus.

Als sinds zijn kindertijd een creatief manneke.Eric van Lierop 3

Houd van kleur en expressie.

Geïnspireerd door mensen maar ook door grote steden zoals NYC en Barcelona.

Voor wat betreft de kolder: Een klein maar zeker niet onbelangrijk cultuurgoed in Weert. Ieder jaar weer verassend en met een grappige , kritische kijk op de maatschappij. Met veel diversiteit en creativiteit. Iets wat zeker in stand gehouden moet worden.. Dat was ook de grote wens van Jan Tullemans.

Gerty Bongers is iets minder kort van taal;foto3 Gerty Bongers 

Gerty Bongers is geboren in Nederweert en vanaf haar 5de jaar in Weert gaan wonen. Na de middelbare school is ze naar Hemelrijken in Eindhoven gegaan, heeft daar de pedagogische academie gevolgd, en na het behalen van haar diploma is ze gaan werken in het onderwijs tot 1982.

Daarna is ze getrouwd en heeft twee kinderen gekregen, tijdens het opvoeden van de kinderen heeft ze in Amsterdam de modevakschool gevolgd, aansluitend een bedrijf begonnen met een lieve vriendin. Het bedrijf bestond uit het ontwerpen van leasure ware voor jonge dames (en soms ook heren). Naar aanleiding van het ontwerp werd er een kleine oplage gemaakt door een atelier.foto5 Gerty Bongers

Dit bedrijf stopte na 9 jaar en vervolgens is zij haar eigen bedrijf (Hôme Style) begonnen, dit hield in het adviseren en verkopen van interieurstoffen voor particulieren en bedrijven, het blijft voor haar nog altijd een zeer boeiend vak. 15 Jaar heeft zij dat met plezier gedaan. De laatste jaren heeft zij er nog een discipline aan toegevoegd en dat was het maken van sieraden en het geven van workshops hierin ( C’est Bong).

Sinds 2009 is zij terug in het onderwijs, zij geeft Nederlandse les, ook dit vak vindt zij zeer boeiend en vernieuwend. Naast het lesgeven blijft zij haar eigen bedrijf C’est Bong aanhouden voor creatieve uitlatingen.

Tja en die creatieve kant heeft zij nodig om zich te uiten. Gerty is heel nieuwsgierig en geïnteresseerd in alles wat geschiedenis met zich meedraagt. Veel hiervan vindt ze in producten op de vlooienmarkt en kringloopwinkels. Vanuit die voorwerpen, ook in combinatie met al bestaande verzamelingen,  o.a. stoffen, knopen, bandjes e.d. ontstaan andere producten. Recyclen is het toverwoord, de producten die voortkomen uit deze visie zijn meestal driedimensionaal zoals tassen , collages, poppetjes,  of zo iets dergelijks. Anders kijken naar voorwerpen is in deze erg belangrijk. Het combineren tot een mooie composities een uitdaging!

Wat de kolder betreft, het is het negende jaar dat ze meedoet, in het begin was het even wennen, kan dit? Kan dat? Maar vanaf haar zestiende komt Gerty  bij het Swaentje en heeft de kolder al jaren meegemaakt, dus er kon veel! Als het maar kolder was en niet te serieus.

Zij gaat uit van de materialen die ze heeft, verzameld er nog wat bij om aan te sluiten op het onderwerp  en van daaruit kijkt ze naar de mogelijkheden. Ze combineert de materialen en maakt er meestal een driedimensionaal werkstuk van. Het allerbelangrijkste is de titel bij het werkstuk, dan wordt opeens een heleboel duidelijk (of niet!!) haha het blijft tenslotte kolder!foto6 Gerty Bongers

Jan Tullemans, onze helaas overleden nestor, had altijd een rode draad door de kolder: hou je aan het onderwerp, gebruik Weerter politiek en laat blote tieten en konten zien, dat lijkt me met het onderwerp van 2014 niet zo moeilijk!

Emmy van der Venne in  nuchtere taal zoals altijd;

Ik denk dat ik wel ongeveer 30 jaar mee doe aan de Kolder. Voor mij was het indertijd, met een klein kind thuis, een uitje.prinses (Small) Emmy van der Venne

Hoewel ik verder niet veel met carnaval had, ging ik samen met mijn vriendin Rina bij de gezellige groep. Deze groep is in de loop der jaren verandert en uitjes heb ik ook niet meer nodig, maar ik vind het nog altijd gezellig om met deze groep naar de expositie toe te werken.

Expositie klinkt of dat het kunst is, dat is het voor mij absoluut niet. Het is gewoon lekker knutselen aan de hand van het thema.

Zou het kunst zijn, dan zou ik als een berg er tegen op zien om in zo een korte tijd van alles te moeten produceren.

Het moet vooral knauwel blijven.sjaretelli Jack Vreeke

En Jack Vreeke laat het helemaal aan Uw fantasie over. Alhoewel hij dusdanig met de Vastelaovundj verbonden is in zijn schilderkunsten dat het absoluut geen geheim is dat hij zijn hart verpand heeft aan feestvierend Limburg.

En bij Vastelaovundj hoort natuurlijk gepaste muziek. We hebben een paar rasvertolkers die de Limburgse podia uit hun broekzak kennen. Dus publiek bij Du Commerce ‘succes verzekerd’.

Het Weerter echtpaar Ronald en Carien zit al bijna 25 jaar  ‘in de muziek’SONY DSC

en is sinds hun deelname aan het LVK 2010, waar ze tweede werden met ‘Limburg laeftj met de Vastelaovundj’, niet alleen maar bekend onder hun artiestennaam Duo Difference.

Ze treden meer en meer onder hun eigen naam op, als feest duo door de hele provincie met o.a. eigen nummers van hun album ‘Dae van Os’ , maar ook medleys van alle bekende Limburgse artiesten welke uitsluitend  live gezongen worden ! Zo komt in een half uurtje o.a. Erwin , Beppie , Janse Bagge , De Schinthaler ,oud LVK winnaars, en nog veel meer namen voorbij.

De afgelopen 5 jaar hebben ze 3 keer het ‘Wieerter lidjes festival ‘

gewonnen, en ook dit jaar hebben ze deze titel op hun naam staan met het nummer : Kiek ’s good, des Vastelaovundj.

Riya Geboers van bibliocenter geeft het grensoverschrijdend karakter van het thema ook goed weer. In goed ‘Buuls’ dus een Brabantse noot en benieuwd wat de inhoud van de boekenlijst zal zijn.nr 39 (Small) (2) Emmy van der Venne

Ich goj gewoon buuls proate. en tussendoor wa plat Wieerts.

Buuk over Carnaval of Vasteloavondj heb ich vurig joar al gehad, ur koome nè zoveul beuk oet doa over. Ich wiet noch nè wa ich goj vurzinne.

Van Harte ter plekke uitgenodigd!!! Want veel mensen denken nog steeds dat ze niet kunnen komen omdat het een live radio uitzending is. Maar laat ik U geruststellen ‘U hoeft niet op Uw tenen rond te lopen of te fluisteren’ de mensen thuis achter de radio hebben er totaal geen hinder van als U enthousiast meedoet.

Voor de mensen thuis, geniet alvast van dit voorproefje Kolder van dit jaar. U weet het onze bekende kanalen vindt U op http://www.weertfm.nl

Igor Ronckers en ik zijn weer helemaal klaar om een eindje weg te lullen in onze eigen taal en Ferry Wahls heeft zijn handen vol aan Roland en Carien. Kan niet stuk dus.

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s