Oktober een zalige herfstzon en maand van de grafiek. Helma Veugen zondag in onze Kunst – O – Foon.

Dus de fiets maar eens gepakt en naar Galerie Weert gependeld. Galerie Weert heeft speciaal voor de maand van de grafiek een groepstentoonstelling ingericht met werk van Francine Steegs,  Helma Veugen,  Fernando Lange Walton,  Maria Es en Pieter Alewijns.helma in de peel

In het bijzonder voor het werk van Helma Veugen ben ik naar deze expositie gegaan. Zondag komt ze namelijk in mijn live Kunst- en cultuurprogramma met muzikale intermezzo´s voor WeertFM. En dan is het erg handig om al kennis gemaakt te hebben met zowel de kunstenaar als haar werk. Helma Veugen maakt litho`s (steendrukken) met grote aandacht voor vorm en ruimtelijkheid. In haar litho`s gebruikt ze voornamelijk zwarte inkt. Door optimaal gebruik te maken van de grein van de steen en door schilderachtige oplossingen voegt zij daar grijstonen aan toe.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Het ruige heidelandschap in de Peel (Ospel) is uitgangspunt voor Veugen`s werk. Dit landschap, waar haar opa en vader turf staken, staat haar altijd voor de geest. Denkend aan de Peel verbeeldt ze het heden het verleden en de magie van de plek. Ook maakt Helma schilderijen op papier. Ze wordt al jaren geïnspireerd door een specifiek stukje land in deze Ospelse Peel. Als kind kwam ze hier graag en nog steeds heeft dit uitzicht een grote aantrekkelijkheid voor haar. In de Peel maakt zij haar schilderijen op papier, ze begon op klein formaat 15 – 15 cm maar inmiddels ook op formaat 140 -140 cm. Er stond een prachtige boom, een vliegden waarvan zij meteen wist dat het `haar`boom zou worden.  Deze boom was asymmetrisch van vorm. Hij waaierde helemaal uit naar links, en stond toch in evenwicht. Het was een prachtige vorm en een prachtig gegeven. Ondanks dat de boom is gestorven, werkt zij inmiddels 8 jaar op dezelfde plek, onbeschut, onder alle weersomstandigheden. Het weer heeft invloed op de schilderijen. Regendruppels maken kringen en spetters in de Oost-Indische inkt. En bij vorst aan de grond, vormen er zich ijskristallen op het papier.2010-peelwerk-05

Galerie Weert groepstentoonstelling ´Sjiek! Grafiek!´ t/m 3 november, zie ook www.galerieweert.nl . Galeriehoudster Ankie Vanderfeesten M.A., t +31 (0)495-452645, m +31 (0)6-38250980, ankie@galerieweert.nl Biest 76, 6001 AS Weert, the Netherlands

Openingstijden,  Zaterdag: 10.00 uur – 17.00 uur, Zondag: 13.00 uur – 17.00 uur en op afspraak.

Galerie Nine groepstentoonstelling ’9 in 9: 9 grafische kunstenaars in gallery 9’ met de kunstenaars; Dick Cassée, Jef Diederen, Dinieks, Eef de Graaf, Dorry van Haersolte, Tineke Porck, Kees Segers, Dov Shlein, Helma Veugen. Keizersgracht 548, 1017 EL Amsterdam.

Tel. +31 (0)6 13212049, e-mail, info@gallerynine.nl,  www.gallerynine.nl

Openingstijden, donderdag, vrijdag, zaterdag 12.00 – 17.00 uur en op afspraak.

De muziek is in handen van een jonge singersongwriter. In de eigen woorden van Tess Jo;

Deze 20 jaar jonge zelfverzekerde dame is met haar gitaar om haar schouder al flink op weg om succesvol popartieste en songschrijfster te worden. Met haar pakkende popliedjes richt ze haar pijlen op de harten van haar publiek om die vervolgens met haar energie, gevoel en creativiteit te veroveren.

De songs zijn niet alleen pakkend en poppy, maar ze zijn ook voorzien van een sferisch, bijna psychedelisch te noemen randje. Haar frisse en heldere sound geeft haar muziek nog net even dat beetje extra. Tessa Jo haalt o.a. inspiratie uit muziek van Tina Dico en Bo Bruce.

Kom dus een kijkje nemen bij Du Commerce of luister naar WeertFM. Graag tot zondag.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Kunst - 0 - Foon, muziek, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s