De laatste 20 minuten van Kunst – O – Foon is in het Wieerter dialect want dat is de macht der gewoonte voor streekgebonden items.

Wie de Veldeke literatuurprijs zal winnen is misschien al bekend bij Jan Moonen maar om hem te verleidden iets te verklappen zal niet mogelijk zijn. Toch willen we graag weten hoe het verloopt en even vooruitblikken op ‘de fieëstelike priêsuutreiking op zoondig 17 november 2013 in de Grote Hegge in Thoear.Veldeke

Vör edereîn dae regelmaotig in dialect schrieftj zal de Veldekepriês e bekindj gegaeve zeen. ’t És ein van de weinige muuëgelikhede um uch ’s te maete mét ânger leefhebbers. In Thoear zal ’n selectie van ingesteurdj werk vuuërgedrage waere.

De apaarte JEUGDPRIÊS vör schriêvers jonger as 21 jaor, ingestéldj doeër de gemeindje Wieërt, és ouch weer beschikbaar. Dae priês van € 250,00 weurtj allein towgekindj as de jury ’t ingesteurdj werk van genog niveau vingtj.

We zijn erg benieuwd dus en vooral naar jeugdig talent. Is ons dialect ook populair onder onze jeugd!

Op zaoterdig 15 juni hieët ‘n deskundige en kritiese jury zich geboeëge oeëver de inschriêvinge vör ‘t Wieërter Vastelaovendj Lidjesfestival 2013-2014. Vorst Jan en Kanseleêr Ad maakdje de uutslaag bekindj aan de aanwieëzige artieste en schriêvers. Middels ’n trekking met koeëkers és de volgorde van optraeje bepaoldj.2013-trofee-lidjes

De finaliste op volgorde van optraeje op zaoterdig 26 oktoeëber 2013:

1. Ronald & Carien – Same geneête met ‘n zaochte G
2. Tim Crins – Boonte bloes
3. Mark & Wilhelmien – Knetter, Knoeper Haard
4. Ruud Teunissen & Gerlinde Smolenaers – Veertj vastelaovendj
5. Ronald & Carien – Kiêktj ‘s good, des vastelaovendj
6. Dennis Hendrikx – Drej dage lang
7. Ed & Frans – Vae make oeëverâl ‘n fieësje van
8. Ivonne Hendriks & Michiel Hendriks – De gekke vastelaovendjtiêd

Zoals ik via Facebook vernomen heb zijn ze al aardig aan het oefenen en het klinkt veelbelovend.

Finale op 26 oktoeëber vanaaf 20.00 oor in de Poort van Limburg, kaartjes koste 5 euro en zeen vanaaf 26 september te kriege beej de bekindje verkoupadresse.
Aan de kassa zal det 6,50 euro zeen.

Programma:

Vastelaovendjlidje 2013
De 8 vastelaovendjlidjes di-j in de halve finale uutverkoeëze zeen zulle 2 kiêr optrei-je met as slot ‘t breenge van ‘t winnendje Wieërter Vastelaovendjlidje 2014
Naeve dees lidjes zulle d’r optreijes zeen van Moerepetazie, Frank Tuasuun & Joss Mennen, Holle klot, Harry & Joerik en La Bamba, winnaar van ‘t LVK 2013.
Dit gehieël zal aanein gekaldj waere door John Reijnders bekindj van prizentasie van o.a.L1, OLS en Rog-Tv.

Berto Weekers komt deze zondagmorgen extra uit Maaseik omdat hij het erg belangrijk vindt om uit te leggen waarom het festival en zo vroeg in het seizoen is en waarom het niet in de open lucht gehouden wordt.

Toneelgroep Weert brengt misschien ook de associatie op gang van gebruik van ‘moeders’ taal. Maar ‘parels voor de haaien’ heeft toch meer weg van een Hollandse klucht.ToneelgrWeert gr_foto2013_06a

Een bont gezelschap maakt met een cruiseschip in één nacht een overtocht van Nederland naar Ierland. De zee is rustig, maar de diverse onderonsjes tussen de passagiers verlopen tamelijk turbulent. Wanneer er ook nog eens kostbare juwelen worden gestolen, breekt de hel los. De purser moet, samen met zijn zus en zwager, die stiekem een snoepreisje willen maken, alle zeilen bijzetten om de tocht tot een goed einde te brengen. Een heerlijk blijspel met intriges, typetjes en humor!

Voorzitter Wiel Heijkers en regisseur Thijs de Leeuw komen vertellen over dit avontuur ‘on stage van het Munttheater’.

U weet het a.s. zondag Du Commerce tussen 11.00 en 12.00 uur en via WeertFM.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s