De ‘2e wereld’ van de wereldwinkel. Als dit niet tot de verbeelding spreekt!

De dames Nell en Marlies hebben weer uitgebreid op een rijtje gezet hoe de Wereldwinkel meehelpt om mensen in andere culturen een beter bestaan op te bouwen. Dit puur en alleen door hun faire prijzen te betalen voor hun handgemaakte producten.

Onderwerp:” 2e wereld” van de producten in de Wereldwinkel: 1.sieraden, 2.shawls en 3.tassen.

1.DE “WERELD” VAN SIERADEN.

De oudste sieraden die door de mens zijn gemaakt zijn ontstaan in Afrika. Kralen van schelpen die zijn gevonden in een grot in Zuid-Afrika zijn 75.000 jaar oud. De schelpen met de grootte van een erwt hebben allemaal soortgelijke gaten zodat ze konden worden samengevoegd tot een ketting of armband.

Veel onderzoekers geloven dat het gebruik van decoratieve voorwerpen zoals sieraden is ontstaan uit de noodzaak om individuen te identificeren; om te bepalen tot welke sociale groep een persoon behoort of om hun status binnen de groep te bepalen.

Tot op de dag van vandaag worden er in Afrika nog steeds veel sieraden gemaakt waarvan de basis uit kralen bestaat o.a. glaskralen, geschilderde kralen en kralen van bauxiet. Deze kettingen en armbanden van kralen zijn met de hand gemaakt door vrouwen uit Ghana. Het bauxiet (ijzererts) zorgt voor de mooie warme kleuren van Afrika en de contrastkleuren maken deze sieraden heel kleurrijk. De glaskralen zijn gemaakt van 100% gerecycled glas en sommige kralen zijn prachtig beschilderd met de symbolen uit de Ghanese cultuur.

Kralen van gerecycled glas: veel van deze kralen worden zandpoederkralen genoemd omdat er bij het productieproces fijn zand wordt toegevoegd. Afrikanen gebruiken al ruim duizend jaar oud glas om kralen te maken. Het glas wordt vermalen tot fijn poeder. Daarna wordt het op verschillende manieren gegoten in klei-mallen om de verschillende patronen en modellen te creëren. Vervolgens wordt alles verhit om een geheel te krijgen. Een langzaam opbrandend casaveblad wordt in het midden gedaan. Nadat deze opgebrand is blijft er vanzelf een kraalgat over. De laatste 400 jaar zijn er nog stammen die deze oude traditie laten voortleven zoals de Asanti en Krobo stammen in Ghana. Iedere stam en regio heeft zo zijn eigen specifieke techniek en voorkeur voor patroon. De oudere kralen worden zeldzamer en worden steeds meer gezocht door verzamelaars.Kralen gerecycled glas wereldwinkel

Geblazen glaskralen zijn echte stukjes vakmanschap. De glasmaker doet een klein stukje gesmolten glas op een glaspijp en blaast deze in het gewenste formaat. Tijdens het blazen worden er andere kleuren of fijne goud- of zilverdeeltjes op het oppervlak gelegd om bepaalde patronen te krijgen, meestal spiralen of veervormen.

MAROKKAANS SMEEDWERK

Smeedwerk kralen en hangers zijn kenmerkend voor het ambacht van de Berber. Berbers noemen zichzelf geen berbers, maar Amazigh wat ‘vrij volk’ betekent. Emaillen smeedwerk wordt vaak van allerlei kleuren emaille, gesmolten glaspoeder, voorzien. Ook de eyebead wordt vaak in smeedwerk uitgevoerd. Het blauw kleurige emaille vertegenwoordigt ‘the good eye’ en houdt het boze oog bij de drager weg.Marokkaans smeedwerk

 TIBET TURKOOIS

Tibet Turkoois heeft dezelfde samenstelling als andere turkooizen die in de wereld gevonden worden met wat extra’s. Aangezien Tibet het dak van de wereld is zijn alle stenen die daar vandaan komen sterker magnetisch. Daarnaast komen er ook andere mineralen voor die zeer aparte turkooizen creëert. De kleuren zijn dan ook zeer herkenbaar gemêleerd: blauw, donker groen, lichtgroen, bruin, zwart en zelfs geel. Dit heeft alles te maken met de bijzondere energie en mineralen van Tibet. In Tibet zijn Turkooizen zeer geliefd en wordt Guy ( spreek uit Yu) genoemd. Om een Turkoois een steen te noemen is een belediging. Een Tibetaan zal zeggen: ‘Dit is een Turkoois en geen steen.’

Een Turkoois is voor een Tibetaan een wezen met eigen krachten.

Er zijn 4 bronnen van Turkoois in Tibet: Lhasa, Ngari-Kholsum, Draya en Derge.

De Tibetaanse Turkooizen zijn uniek ten opzichte van andere Turkooizen door hun specifieke spider-matrix met aderen in de kleuren bruin (limoniet), donkergrijs (sandstone) en zwart (jasper).turquoise

Aan de verandering van kleur, hij kan bleker worden of zelfs helemaal zijn kleur verliezen, kun je zien dat er iets met de gezondheid van de drager is.

Maar wonderlijk genoeg zal de steen helemaal zijn kleur terugkrijgen als hij gedragen wordt door een  gezond mens. Daarom worden Turkooizen zeer gewaardeerd en met respect behandeld.

De Turkoois staat er om bekend geluk en voorspoed te brengen als hij cadeau wordt gedaan, zowel aan de ontvanger als de gever.

Imitatie Turkoois: natuurlijke onbewerkte turkooizen zijn kostbaar en daarom zijn er verschillende imitaties op de markt aanwezig:

-stenen die op Turkoois lijken en geverfd zijn

-andere mineralen die vermaald zijn tot poeder en dan samen geperst en geverfd

-synthetisch gemaakte stenen.

SIERADEN VAN BENEN KRALEN

De kralen worden eerst uit het bot in de gewenste vorm gesneden en van een gat voorzien. Kralen van Yakbeen komen vaak voor omdat de Yak heilige dieren zijn. In het verre verleden werden deze kralen gemaakt van de beenderen van een heilig man, om zodoende de heilige energie te dragen.

Maakproces: Nadat de vorm van de kraal gemaakt is, worden er diverse patronen in de kraal gesneden, een zeer precies werk. De kraal wordt daarna ongeveer 2 uur in zout water gelegd om te bleken. De bruine kleur wordt gemaakt door ze in hele sterke thee te leggen.benen kralen

Als ze af zijn en de juiste kleur hebben worden ze op een draad geregen en tegelijk gepolijst op een stenen wiel om dezelfde maat te krijgen en de scherpe raadjes af te vlakken.

Ook nu nog wordt er op dezelfde manier gewerkt: een arbeidsintensief werkje.Knopen worden ook op deze manier gemaakt en in verschillende vormen gesneden.

SIERADEN VAN KERAMIEK UIT VARANASI

Varanasi aan de rivier de Ganges wordt gezien als de heiligste stad van India. Hier worden de Varanasi kleikralen gemaakt.

De klei wordt gerold tot een balletje en met een staafje doorboord om het gaatje te vormen. Daarna worden ze gedecoreerd met traditionele patronen.Keramische sieraden

De kralen worden gebakken in een Kiln, een soort kachel, door hout en koeienvlaaien te branden. Ook worden ze gekleurd of zijn ze alleen in de basis kleikleur.

 SIERADEN GEMAAKT VAN ZADEN

Om de vruchtbare aarde te eren en om een goede oogst te krijgen vereerden de meeste inheemse volkeren toen en nu ook nog de zaden van verschillende planten en bomen. Door ze te dragen gaf men een speciale boodschap uit in de vorm van ‘goddelijke’ energie.

Alle kralen van natuurlijke materialen zijn uniek juist omdat het een natuurproduct is. De mens maakt alleen een gaatje, meer niet.

Acai Cerebro kralen uit de Amazone: Deze zaden komen van een van de 1200 soorten palmbomen uit Zuid-Amerika. De vruchten zijn bekend om hun hoge antioxidanten. Van de zaadjes worden ook kralen gemaakt.Acai Cerebro kralen

Rudraksha kralen uit Azië: Rudraksha zaden komen van de Rudraksha boom, die groeit in Indonesië, Nepal en India. Deze bomen worden zeer hoog en hebben zoete witte bloemen die bloeien tijdens het regenseizoen.  Rudraksha zaden worden al duizenden jaren gebruikt als kralen en worden beschouwd als  mystiek en goddelijk. Men gelooft dat iedereen die Rudraksha zaden draagt onaantastbaar is.

In Tibet en Nepal worden zaden vaak versierd met koperen en zilveren kapjes.

Tagua-noot: ‘Plantaardig Ivoor’ is een palmzaad uit het Colombiaanse regenwoud. De ivoorkleur van de noot en de hardheid is zeer gelijkwaardig aan het echte Ivoor. Dit maakt van het tagua-Ivoor een diervriendelijk alternatief. Het is een van de zeldzame materialen die mooier wordt naarmate het verouderd. De natuurlijke vorm maakt elk stuk uniek.

Bodhi zaden: Zaden van de bodhi Boom. Dit is de boom waar Boeddha onder zat toen hij werd verlicht. Van deze zaden worden met de hand ware kunstwerkjes gesneden.Bodhi zaden

Kola Noot: Deze noot komt van een grote Afrikaanse boom. Eeuwen geleden verhandelden Arabieren al goudpoeder voor kolanoten voordat ze een lange trektocht door de Sahara gingen maken. De kolanoot zit vol cafeïne en zou een van de ‘geheime’ ingrediënten zijn van coca cola. Van de noten worden ook fantastische kralen gemaakt.Kola noot

 

PARELKETTINGEN

Een groep vrouwen in de provincie ChiangMai in Noord-Thailand richtte in 2003 een organisatie op die lokaal in de dorpen werkgelegenheid creëert. Op deze manier dragen ze bij aan een oplossing voor de hoge werkeloosheid en leegloop van jonge mensen naar de stad waar de dorpen op het Thaise platteland mee te kampen hebben.Parels

De vrouwengroep telt nu elf vrouwen. Naast parelkettingen en andere sieraden maken zij ook voorwerpen van textiel. De vrouwengroep uit ChiangMai werkt nauw samen met een aantal thuiswerk groepen in de omgeving.

De sieradengroep maakt alle ontwerpen zelf en gebruikt zoveel mogelijk lokale materialen. Zo worden de parels geleverd door een lokale parelgroothandel. Deze koopt veel van zijn parels weer bij lokale parelkwekerijen in Zuid-Thailand. Het kweken van een parel uit een oester vereist grote zorgvuldigheid en wordt al sinds jaar en dag gedaan in Thailand.

In 2010 heeft de vrouwengroep het initiatief genomen om samen met andere fairtrade producenten uit ChiangMai de verkoop activiteiten  en ontwikkeling van nieuwe producten te bundelen in één overkoepelende organisatie.

ZILVEREN SIERADEN 

In de Mexicaanse stad Taxco werd in de 18e eeuw een zeer rijke zilverader ontdekt en Taxco groeide uit tot het centrum van de zilverwinning in de Nieuwe Wereld.  De zilvermijnbouw is inmiddels sterk teruggelopen maar Taxco is nog steeds bekend als zilverstad waar veel zilversmeden werkzaam zijn, hoewel het meeste zilver dat in de stad verwerkt wordt afkomstig is uit Guanajuato.Mexicaans zilver

Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en als betaalmiddel. Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v.Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Sterling zilver (legering met zeer hoog zilvergehalte) wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van sieraden. Zilveren armbanden, halskettingen en oorringen zijn al uit de Oudheid bekend. In de 18e eeuw waren zilveren schoengespen in de mode. Een bedelarmband is vrijwel altijd van zilver.

Tibet en Nepal: de collectie sieraden uit deze landen bestaat o.a. uit gebedsdoosjes die aan de achterkant kunnen worden geopend om er een aandenken of gebed in te kunnen bewaren. Deze doosjes worden gedragen als amulet en zijn vaak gemaakt van zilver en met mooie koralen en turkooizen erop verwerkt. Turkoois en koraal zijn zeer geliefde edelstenen in deze boeddhistische cultuur omdat ze geluk en voorspoed zouden brengen. Deze edelstenen worden ook vaak gedragen in zilveren ringen. De zilveren sieraden worden door Tibetanen niet gedragen om zichzelf te verfraaien maar omdat ze zich door het dragen ervan verbonden voelen met hun Goden en tegelijkertijd kunnen laten zien tot welke sociale klasse ze behoren.gebedsdoosje

De sieraden worden met de hand gemaakt door edelsmeden die het vak van hun vader of opa hebben geleerd en dat gaat zo vele generaties terug. Tot op heden worden de alleroudste technieken nog steeds gebruikt waardoor veel zilveren sieraden hun kenmerkende antieke en mooie uiterlijk houden.

Indonesië: traditionele sieraden hebben veel versieringen waarbij de symbolische aspecten van deze sieraden de drager moeten beschermen tegen het kwade. De vorm en de symboliek verschillen per regio. Hierdoor wisselen de sieraden die bij bepaalde gelegenheden worden gedragen, zoals huwelijkssieraden, van gebied tot gebied. In Indonesië zijn de technieken van het metaal bewerken een paar honderd jaar voor de jaartelling ontstaan. De bewerking van ijzer wijst op inheemse technieken van de Indonesiërs zelf terwijl de bewerking van koper sterke invloeden uit India laat zien.Sieraden Indonesie

Peru:in het Inca-rijk werden goud en zilver overvloedig gebruikt om kunstwerken en sieraden te maken. Het dragen van gouden en zilveren sieraden betekende volgens de Inca’s dat je gezegend was door de Goden. Hiermee werd meer de nabijheid van de Goden aangeduid dan een teken van rijkdom. Hoe meer goud en zilver, hoe meer gezegend deze persoon was bij de Goden.

Peruaanse zilveren sieraden worden tot de beste van de wereld gerekend omdat ze bekend staan om hun kwaliteit, vakmanschap en design. Peruaanse edelsmeden gebruiken voornamelijk 95% puur zilver terwijl wereldwijd meestal 92,5% puur zilver wordt gebruikt.Zilveren sieraden Peru

2. SHAWLS:

Shawls worden gefabriceerd van diverse grondstoffen: zijde, wol, katoen en kunstzijde (ofwel viscose).

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst zijn de zijderupsen die er hun cocon mee maken en daarnaast zijn er bepaalde spinnen die er hun web van weven.

De productie van zijden stoffen vindt plaats in China, India, Thailand en Brazilië.Wilde zijde

Geschiedenis: de Zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal Azië waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het Oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellands Zeegebied aan de andere kant. De route wordt zo genoemd omdat zijde uit het oosten, toen een bijzonder kostbare handelswaar, langs de route naar het Westen vervoerd werd. Twee monniken smokkelden in 552 in holle wandelstokken zijderupsen naar het Byzantijnse Rijk. Hierna kon zijde, niet alleen in China, maar ook in het Westen gemaakt worden.

Zijde uit India: de prijs die je betaalt voor een zijden sjaal, is voor 90% opgebouwd uit arbeidskosten. Het is dus een behoorlijk arbeidsintensief product. Groot voordeel hiervan is dat het voor veel mensen werk oplevert.  De zijden sjaals van De Evenaar komen uit West-Bengalen in Noordoost-India.

Het productieproces van zijden sjaals begint met het telen van de rupsen. Dit wordt veelal gedaan door boeren uit de regio. Sommigen van hen zijn zelfstandig. Anderen werken voor de overheid. Vervolgens worden de zijdecocons waar de rupsen uitkomen verzameld en gewassen. De draad wordt van de cocons afgewikkeld, op klosjes gespannen en op een weefgetouw gezet. Het weven vereist vakmanschap en gebeurt vaak in speciale ‘weefcottages’. De volgende stap is het wassen en drogen van de zijde. Hierna wordt met behulp van een mal met verf een print op het doek gemaakt.

Na de zijde nogmaals te wassen en te drogen wordt het enkele minuten ‘beslagen’ met een ijzeren pan of ander zwaar voorwerp. Dit maakt de zijde zacht en geeft het zijn kenmerkende zijdeglans. De zijde is nu gebruiksklaar. De laatste stap is het knippen van de stof in het juiste formaat zodat het afgewerkt kan worden tot een sierlijke zijden sjaal.

 Wol: Pashmina shawls worden geweven in Nepal van de wol van de berggeiten in de Himalaya. De wol is afkomstig van de onderbuik van de geit en wordt gekenmerkt door uniek en dun kort haar. Deze structuur biedt de beste isolatie tegen de koude winter. In de lente worden de geiten geschoren waarna de meest luxe wol wordt geselecteerd voor de Pashmina. De wol wordt gewassen en in rijstwater gelegd om deze nog zachter te maken. Daarna wordt de wol gesponnen op een Charkha, een hand gedreven spinnenwiel. Omdat de draad erg teer is, wordt de wol ook met de hand geweven. Tot slot wordt elke shawl apart geverfd met eco-vriendelijke verfsoorten.Pashmina shawls

In Nepal worden ook plaids en shawls geweven van Yakwol. De wol wordt gemaakt van het fijne warmte-isolerende onderhaar van de yak, een Aziatisch hooglandrund. Deze grote runderen komen eveneens veel voor in het Himalaya gebergte waar zij worden gehouden door mensen uit het noorden van China, Mongolië, Tibet en Nepal.Yakwol

Kashmirwol (kasjmier) is afkomstig van de ondervacht van geiten in het gebied Kashmir in India, Pakistan en China. De kleuren zijn wit, grijs, bruin en zwart maar kunnen ook geverfd worden.

Katoen is een zachte eencellige vezel uit de zaden van de katoenplant. De vezels worden tot draden gesponnen om er zachte textiel van te maken. Bij eco-katoen wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest en insecticiden. De grootste producent is China, gevolgd door de Verenigde Staten, India en Griekenland.Katoen

Kunstzijde of viscose is een stroperige organische vloeistof die gebruikt wordt bij de productie van rayongarens en cellofaan.

Zondag a.s. tussen 11.00 en 12.00 uur in onze studio van WeertFM achtergronden van producten van de wereldwinkel.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst - 0 - Foon, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s