Allereerst U bent weer van harte uitgenodigd in de foyer van ons Munttheater en wellicht is een beetje cultuur niet te versmaden op Moederdag. Moeders houden immers van cultuur, want zij zijn vaak de dragers in deze.
Allereerst ons Weertlands dialect komt uitgebreid ter sprake vooral waar het meestal manco gaat in dit taalgebied ‘de geschreven taal’. Velen zitten direct met de handen in het haar zo gauw er een letter op papier moet en het Weertlands dialect boek is nauwelijks nog te krijgen en inmiddels ook best gedateerd. In zo verre dat kan bij het dialect. Jan Feijen, vuuërzitter van Veldeke-Wieërt en samensteller van een spiksplinter nieuwe editie zal ons haarfijn op de hoogte brengen van de moderne stand van ons dialect en hoe hiermee om te gaan.
Iemand die er in ieder geval geen koppijn van krijgt is Lijsbeth Schroijen. Ze krijgt er zelfs energie van en wel zoveel dat geen moeite te veel is. In eigen woorden.
Ik ben Lijsbeth Schroijen, 52 jaar geboren en getogen in Nederweert.
Ik ben gek op dialect en dan niet op alle dialecten maar gewoon op mijn eigen dialect. Ik hou van bonte avonden heb zelf 7 jaar meegespeeld en de sketch meegeschreven en schrijf nu 6 jaar aan de teksten voor de BA sketch mijn dochter en haar vriendin.
Mijn kinderen deden toen ze op de basisschool zaten, mee aan de declamatiewedstrijden van Veldeke. Toen ze geen geschikt gedicht in de map vonden ben ik zelf aan de slag gegaan. Dat vond ik super leuk en ik was niet de enige. Van het een kwam het ander en toen mijn nichtje won met een gedicht van mijn hand kreeg ik reacties waarom bundel je ze niet.
Ja en als je iets tegen Lijsbeth zegt dan laat ze er geen gras over groeien en ze zat binnen één week al met de drukker om tafel.
Omdat het om kindergedichten ging moest het een kleurrijk boekje worden waar kinderen automatisch naar zouden pakken. Ik bedacht laat ik een kleurwedstrijd houden onder de groepen 5 en 6 van alle basisscholen in Nederweert. De winnaar van de beste tekening bij een bepaald gedicht kreeg als prijs dat de tekeing in het boekje kwam mét naam en leeftijd. Het waren bijna 300 tekeningen die ik kreeg. samen met mijn vriendinnen hebben we een zondag de tekening bij het gedicht gezocht en dat was erg moeilijk. En wat is er mooier dan een bundel uit geven vlak voor sinterklaas.
Nu zou ik graag een bundel uitgeven met gedichten van vrouwen van 40+. Maar ik heb niks verdiend met de vorige bundel, wilde ik ook niet, want full color hangt zowiezo al een prijskaartje aan en ik wilde het betaalbaar houden. Maar daardoor is er dus geen buffer voor een nieuwe bundel die nu overigens volledig sepia zou moeten worden waarin mijn vriendinnen zouden kunnen fungeren op de foto’s in de illustraties. Ik heb daar zo’n bepaald beeld bij 😉 Mijn man kreeg bij de vorige bundel al een hartverzakking toen hij hoorde wat ik ging investeren in de bundel. Een tweede bundel daar zouden we eerst eens goed over moeten praten. Maar er zijn al wél veel gedichten klaar voor deze misschien ooit aankomende bundel.
Het Weerter Portret. Ik weet niet of het richting traditie gaat maar Johannie van Tuel zal hier zeker een zinnig antwoord op kunnen geven. Als initiatiefnemer en mentor van haar cursisten schildert ze nu twee jaar mee in onze binnenstad aan portretten van gewone voorbijgangers. Over vele jaren zal dit een mooi tijdsbeeld geven van zowel onze stad, haar inwoners, voorbijgangers en het Kunstvak onderwijs bij Rick.
Veertien kunstenaars en introducés van de Stichting Kunstcentrum Weert zijn van start gegaan met een marathon-tekenmanifestatie in een van de Boostenzalen. Bijna 150 vierkante meter maagdelijk wit tekenpapier vormt een geweldige uitdaging voor deze onverschrokken tekenaars. Er is geen bepaald thema en de enige voorwaarde is, dat de tekening van elke kunstenaar zwart wit is en aansluit bij die van de buren. Er wordt aan gewerkt tot en met Pinksteren en elke zondag in mei kunnen bezoekers van 14 -17 uur de stand van zaken komen bekijken en de kunstenaars aan het werk zien. Rob Kars zelf tekenaar komt vertellen wat deze uitdaging betekend en wie zich hieraan wagen.
Onze onverschrokken leesSTER Riya Geboers is net terug van een kleine vakantie en heeft wellicht veel tijd gehad voor mooie boeken. Of ze speciaal voor moeders interessant zullen zijn, dat moeten we even afwachten. Maar zeker is dat je er altijd zin in lezen krijgt als je even met haar gesproken hebt. Op de site van de Bibliotheek kunt U telkens de ‘Kunst – O – Foon’ selectie met korte omschrijving makkelijk terug vinden.
Igor Ronckers, Anki Raemaekers, Ferry Wahls en het team van het Munttheater zien er weer naar uit, naar deze Moederdag. Onze uitzending is live op locatie bij te wonen, live te horen via WeertFM 107.5, Nederweert 97.0, KPN 992 en 592. En natuurlijk via internet en vanaf maandag via uitzending gemist.