ARCHEOLOGISCHE ‘COLD CASE’ VAN WEERT.

De schatkamer van urnenveld Boshoverheide.

Het eerste exemplaar van het boek ‘Cold case in het stuifzand’ wordt donderdag 6 december overhandigd aan Harry Coolen, wethouder gemeente Weert, en Brian Versaevel, adviseur bij Defensie. Op heuvel 51 van het urnenveld op de Boshoverheide biedt Leo Verhart, conservator van het Limburgs Museum te Venlo, het boek aan. De informatie van onder andere vijftien opgravingscampagnes is voor het eerst in een boek gebundeld. Het project is uitgevoerd door een klein team vanuit de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Amefoort. Met subsidie vanuit het onderzoeksprogramma Odyssee is nu een eerste stap gezet in het samenbrengen en ontsluiten van alle beschikbare informatie van het bijzondere urnenveld.Urnenveld Weert

Een belangrijke uitkomst van de studie is dat het erop lijkt dat het grafveld ‘te groot’ is voor zijn omgeving. De vraag dringt zich op of dit urnenveld een andere sociale betekenis heeft gehad dan andere, ‘doorsnee’ urnenvelden in Nederland. Ook de rijkdom aan grafgiften en het feit dat er nagenoeg geen vrouwen zijn begraven, is opmerkelijk.

Nu de rijke dataset voor iedereen beter toegankelijk wordt, zal het grafveld van de Boshoverheide in toekomstige discussies over elitaire begravingsrituelen in de prehistorie een vaste positie gaan innemen. De auteurs hopen dan ook dat het boek ‘Cold case in het stuifzand’ de deur naar de schatkamer van Boshoverheide verder open zet.

Bijzonder urnenveld aan zijlijn

Het urnenveld op de Boshoverheide bij Weert staat bekend als het grootste prehistorische grafveld van Nederland en een van de meest uitgestrekte van Noordwest-Europa. Ruim vier eeuwen lang, van omstreeks 1000 tot 600 voor Christus, hebben de bewoners van de omgeving Weert en Budel hun overledenen daar begraven. Met ruim 150 gerestaureerde grafheuvels is het urnenveld een zichtbaar archeologisch monument. Ruim 30 hectare is sinds 1968 wettelijk beschermd. Ondanks deze bekendheid speelde het grafveld tot nu toe slechts een marginale rol in het wetenschappelijke debat over het laat-prehistorisch grafritueel. Dat komt omdat de resultaten van verschillende onderzoeken in de afgelopen decennia slechts gedeeltelijk beschikbaar waren.

Aan die situatie komt met het nieuwe boek een einde. De ontdekkingen van de amateur-archeologen, gebroeders Pier en Bèr Houben, en Tjeu Heijmans, zijn nu samengebracht met de resultaten van de opgravingen door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (1968) en de Universiteit van Amsterdam (1983-1994).

Gebundeld en beschikbaar

De informatie van vijftien opgravingscampagnes is in het boek gebundeld, maar de gegevens van 404 grafmonumenten zijn ook in ruimtelijke samenhang digitaal bijeengebracht in een archeologische geodatabank, die online beschikbaar is in de ‘cloud’. Daarnaast zijn de data vertaald naar een erfgoedkaart. Deze helpt de terreinbeheerder bij het onderhoud en beheer van de unieke, maar kwetsbare sporen van het grafveld. Tot slot zijn ideeën geformuleerd voor een digitale publiekspresentatie die de historische beleving van de plek versterkt.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s