Weerter Mannenkoor en zijn dirigent Tim Schulteis.

Het Weerter Mannenkoor, is al ruim  40 jaar een begrip in de Weerter gemeenschap. Het koor heeft sinds de oprichting in 1966 vele concertreizen gemaakt naar o.m. Polen, Hongarije, Oostenrijk, Engeland, Malta en Tsjechië en de laatste jaren Duitsland en Wales.

Bekend is het koor niet alleen vanwege de sociale verbondenheid, maar ook vanwege de muzikale prestaties die het koor neergezet heeft. Onder andere de eerste prijs tijdens het internationaal Korenfestival te Den Bosch en een eerste prijs tijdens Mannenkoorfestival Floriade 2002 en recent in 2010 een eerste prijs tijdens het Limburgs koren festival in Meijel.

Het heden wordt aangegrepen om te gaan verjongen en vernieuwen. Onder leiding van dirigent Tim Schulteis wordt gewerkt aan werving  en opleiding van nieuwe leden en de vernieuwing van het repertoire.

Ook voor de organisatie van een groot festival van zoals Weert Vocaal Internationaal (3 dagen en 50 koren op De Biest  in 2009),  of recent het inloopconcert in het open Lichtenberg weet het koor te organiseren en tot een succes te maken .

Ook blijft het koor boeien met de Russisch Byzantijnse gezangen die het koor heeft vastgelegd op CD. Ook  de CD’s  “Weert Stad in het groen”, “Max Bruch-Frithjof”, “Jubileumconcert 1997”  of “Kerstliederen”  blijven prachtige muziekdocumenten van het Weerter Mannenkoor.

Tim Schulteis, de dirigent van het Weerter Mannenkoor

Sinds september 2008 heeft  het Weerter Mannenkoor  Tim Schulteis als nieuwe dirigent. Een  jonge, maar kundige dirigent afkomstig uit het Limburgse Kerkrade, die inmiddels het koor naar zijn hand heeft gezet. In november 2010 behaalde hij met het Weerter Mannenkoor een eerste prijs bij het Limburgskoren festival in Meijel.

Na zijn middelbare schoolopleiding in Kerkrade ging Tim wiskunde en natuurkunde studeren aan de universiteit van Aken. In 2002 studeerde hij daar af in theoretische natuurkunde. Daarop volgend startte hij met zijn promotie aan de Universiteit van Maastricht waar hij  in 2007 promoveerde met een proefschrift over wiskundige economie. Tim werkt als actuaris bij de Algemene Pensioengroep in Heerlen.

Al in 1986 begon hij aan de muziekschool in Kerkrade met o.a. elektronisch orgel. Muziek werd geleidelijk aan steeds belangrijker en in 2001 begon Tim aan het Conservatorium Maastricht zijn opleidingen in de hoofdvakken koordirectie en solozang.  In 2005 studeerde hij cum laude af in de richting koordirectie. Dat muziek hem in het bloed zit bewees hij door gelijktijdig het hoofdvak solozang te volgen.

Hij vervolgde deze opleidingen met de Tweede Fase koordirectie bij Ludo Claesen en volgde masterclasses bij onder meer Jos van Veldhoven, Daan Admiraal en Daniël Reuss.

Als solist verleende Tim zijn medewerking aan diverse cantates van onder meer J.S. Bach en Telemann, alsmede aan verschillende missen en oratoria (onder andere “Lauda per la nativita del Signore” van Respighi).

Dat hij als koorzanger (tenor) zijn mannetje stond blijkt uit zijn ervaringen bij verschillende ensembles zoals Studium Chorale, Collegium ad Mosam, Camera Musica Mosana (tegenwoordig Kamerkoor Maastricht) en het Nederlands Studenten Kamerkoor. In 2004 was Tim Schulteis één van de medeoprichters van Vocaal Ensemble Virenze, een professioneel ensemble dat in diverse kleine bezettingen opereert met een repertoire van Renaissance tot hedendaags.

In 2001 gestart als dirigent van het parochiekoor in Rothem, heeft hij ondertussen een respectabel aantal koren mogen dirigeren, zoals het Landgraafs Vocaal Ensemble,  Königl. Männerquartett Eupen (vervanger van Ludo Claesen ) Mannenkoor Beeker Liedertafel (vervanger van Dion Ritten) Borgharener Mannenkoor (vervanger van Roger Moens) Madrigalchor Aachen (vervanger van Hans Leenders) Lingua e Musica Maastricht (vervanger von Jo Louppen) Kathedraalkoor Hasselt (vervanger van Ludo Claesen).

Momenteel is naast dirigent van het Weerter Mannenkoor ook dirigent van het Horster Mannenkoor.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s