Dag van de Arabische cultuur.

4 november 2012 is het zover! Het Arabische Huis voor de Kunsten organiseert dan in samenwerking met Muziekcentrum De Toonzaal het eendaagse festival ‘Dag van de Arabische Cultuur’! Met verschillende soorten muziek, films en beeldende kunst!

Datum: 4 november / 13:00 – 22:00 uur
Toegang: €15,50 per concert / €30,- dagkaart

Waar: Muziekcentrum De Toonzaal (Prins Bernhardstraat 4-6, Den Bosch)
Tickets: http://www.detoonzaal.nl/agenda/series/13/dag-van-de-arabische-cultuur

Meer info: info@ahkunsten.nl / info@detoonzaal

PROGRAMMA

13:00 uur – FILM: ARABIC FUSION (toegang: gratis) – http://www.detoonzaal.nl/detail/283/arabic-fusion

Liggende op een kruispunt van culturen, is de Arabische wereld lange tijd beïnvloed geweest door reizigers over haar land. Deze documentaire toont de omvang van de moderne Arabische muziek, variërend van traditionele, akoestische klanken tot hedendaagse interpretaties van Arabische Fusion. Deze reis voert ons door de pijlers van de Arabische muziek: percussie, strijkers en de stem. Wij ontdekken de evolutie van het genre en hun composities, die de weg leidden voor Fusion artiesten in de hedendaagse wereld.

13:00 uur – EXPOSITIE (DOORLOPEND): JAMAL BADWAN (toegang: gratis) –http://www.detoonzaal.nl/detail/371/expositie

Tijdens de Dag van de Arabische cultuur zal een expositie plaatsvinden van werk van Jamal Badwan (1958). Hij is een Palestijnse award-winnende kunstenaar die ‘s werelds grootste olieverfschilderij heeft gemaakt, wiens record in het Guinness World Records Book staat vastgelegd. In zijn jonge jaren ontwikkelde hij zijn liefde voor de beeldende kunst en al zijn schilderijen drukken het idee en de karakteristieken van de Arabische wereld en haar problemen uit, met name het Palestijnse conflict. Hij zal persoonlijk bij de opening van zijn expositie aanwezig zijn, om een korte toelichting te geven.

14:30 – MUZIEK: Nizar Rohana (toegang: 15,50) – http://www.detoonzaal.nl/detail/286/dag-van-de-arabische-cultuur

Nizar Rohana is een prominente ud-speler binnen de Palestijnse muziekscene. Geboren in het dorp Esefya op de Karmelgebergte in 1975, begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd en begon hij de ud te bespelen, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de luit. In 2006 behaalde hij in Jeruzalem zijn Master in Musicologie.
De laatste tien jaar heeft Rohana wereldwijde optredens gehad, waaronder in Japan, Marokko, Egypte, Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Zijn eerste album ‘Sard’ bracht hij midden 2008 uit.

16:00 uur – FILM: FAIRUZ, WE HIELDEN ZOVEEL VAN ELKAAR (toegang: gratis) –http://www.detoonzaal.nl/detail/287/fairuz-we-hielden-zoveel-van-elkaar

De bekende Libanese zangeres Fairuz is ruim een halve eeuw lang een legende in de Arabische wereld, van Irak tot aan Marokko. De legendarische Fairuz is geboren in Beiroet, die vroeger werd gezien als ‘de Parijs van het Midden-Oosten’. Tijdens de burgeroorlog bleef Fairuz in Beiroet en iedereen, christelijk, moslim, links of rechts, bleef van ‘de ambassadeur van de sterren’ houden. De documentaire portretteert de liefde van de diverse inwoners van Beiroet voor deze diva. Door de muziek en de mythe heen die rondom Fairuz ontstond, vertellen zij hun levensverhalen en vertellen zij de roerende geschiedenis van hun stad. Verloren liefde en onvoltooide verlangens weerklinken in haar muziek.

17:30 – MUZIEK: MALIKA AL ABDELLAOUI & ENSEMBLE
(toegang: 15,50) – http://www.detoonzaal.nl/detail/289/dag-van-de-arabische-cultuur

Malika El Abdellaoui is een indrukwekkende zangeres wiens stem een verbijsterende gelijkenis vertoont met die van de Syrische legende Asmahan. Malika zingt voornamelijk klassieke Arabische liederen van Umm Kalthoum, Fairuz en treedt landelijk op verscheidene festivals en andere gelegenheden op. Zij zal samen optreden met ud-speler Latif Al Obaidi, qanûn-speler Jamil Al Asadi en riq-speler Karim Darwish.

20:00 – MUZIEK: ORIENTAL SPIRITS MEET JAZZ (toegang: 15,50) – http://www.detoonzaal.nl/detail/290/dag-van-de-arabische-cultuur

Hossam Shaker is de oprichter van Ra7alla en is één van de bekendste qanûn-spelers wereldwijd. Hij heeft samen met Amr Diab, Ali Hemida, Warda en het Oum Kalthoum-kwartet opgetreden. Hij heeft met verscheidene jazzmuzikanten en groepen gewerkt, waaronder de Amerikaanse tweevoudige Grammy Award-winnaar Barry White en de Spaanse flamencogitarist Tomattio. Naast zijn optredens is hij ook een ervaring consulent binnen de muziekindustrie. Hij zal samen optreden met pianist Matthias Frey, ud-speler Basem Darwisch, fluitist Büdi Siebert en percussionist Fredrik Gille.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s