LEZING JACOB VAN HORNE MUSEUM IN MAAND VAN DE GESCHIEDENIS.

Arm en rijk in het Franse keizerrijk.

Het Gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert organiseert een lezing met als titel: “Arm en rijk in het Franse keizerrijk”. Oktober is de maand van de geschiedenis. In dit kader geeft onderzoeksjournalist Hans van den Eeden dinsdagavond 30 oktober een lezing over de Franse periode in het Koninkrijk Holland en in Limburg. Tijdens deze Maand van de Geschiedenis worden in heel Nederland tal van activiteiten met het thema “arm en rijk” gehouden.

De lezing geeft ook een inkijk in de periode van het begin van de negentiende eeuw. Veel gezinnen leefden toen onder het bestaansminimum. De positie van de kloosters, waaronder die van de Franciscaner gemeenschap, komt ook aan de orde.

Lodewijk Napoleon

Van den Eeden besteedt speciale aandacht aan Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland. Hij vertelt over de rol van de koning in de regeerperiode 1806-1810, de gespannen verhouding met zijn broer keizer Napoleon Bonaparte en de betekenis van Lodewijk Napoleon voor het huidige Nederland. Thema’s als staatsvorming, wetgeving, ziekenzorg, overstromingen, ontginningen en de invoering van de dienstplicht komen aan bod. Dat geldt ook voor de problemen met betrekking tot de teruggave van de katholieke kerken en de bouw van Lodewijkskerkjes.

Fraai beeldmateriaal en spraakmakende anekdotes ondersteunen de lezing. Hans van den Eeden presenteert zich op een toegankelijke wijze. Hij is auteur van verschillende publicaties op het gebied van cultuurhistorie.

Welkomstdrankje en vrijkaartje museum

Aanvang van de lezing is 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst. Het toegangskaartje biedt u ook de mogelijkheid om op een ander moment, na de lezing, gratis een bezoek te brengen aan het museum. Museumkaarthouders krijgen hiervoor in de plaats € 3,00 euro korting voor de lezing.

Geïnteresseerden kunnen aan de balie van het Jacob van Horne museum vooraf een plaats reserveren. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur. Niet-gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Om het aantal bezoekers in te kunnen schatten vragen wij uw komst door te geven. U kunt dit doen door een mail te sturen naar erfgoedcluster@weert.nl. Aanmelden is niet verplicht.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s