Heerlijk zwammen over paddenstoelen en Dennis Collins trio speelt in het buitencentrum.

Wie meer wil weten over paddenstoelen kan op zondag 30 september  meedoen met een paddenstoelenexcursie in het De Groote Peel. Er zijn twee tochten, om 11.00 en om 14.00 uur. Peelgidsen van Staatsbosbeheer zorgen voor de begeleiding. Starten bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Opgave vooraf is noodzakelijk op telefoonnummer: 0495 – 641 497.

Paddenstoelen zijn vaak plotseling en maar tijdelijk aanwezig zijn in de natuur. Het fenomeen paddenstoel boeit de mens daarom al sinds eeuwen en paddenstoelen zijn de inspiratie voor veel verhalen (sprookjes) en bijgeloof. Het echte verhaal over hun leefwijze is niet zo mysterieus, maar wel heel bijzonder. Paddenstoelen en zwammen zijn de vruchtlichamen van een zwamvlok die zich onder de grond, in dood hout of afgevallen blad bevindt. Het grootste deel van hun bestaan leven ze onder de grond, maar als de omstandigheden gunstig zijn, komen ze te voorschijn om voor voortplanting en verspreiding te zorgen.

Dennis Collins Trio speelt in het buitencentrum

Laatste optreden September muziekmaand bij De Pelen

In september was het amfitheater van Buitencentrum De Pelen, aan de rand van De Groote Peel, elke zondagmiddag gevuld met muziek uit eigen streek. Op zondag 30 september speelt het Dennis Collins Trio. Dit is tevens het laatste optreden van deze muzikale septembermaand. Ze spelen twee keer, om 14.30 en 16.00 uur. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom. Het buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Wees op tijd want vol is vol!

Het is niet de eerste keer dat de muzikanten van het Dennis Collins Trio hun muzikale kunsten in het amfitheater vertonen. En hopelijk zal het ook zeker niet de laatste keer zijn. De drie heren zijn dan ook graag geziene gasten in het buitencentrum. Met hun swingende folkmuziek en traditionals weten ze het publiek tot meezingen te verleiden en brengen ze de sfeer er goed in.

De band bestaat uit drie doorgewinterde muzikanten, allen woonachtig in Brabant. De naamgever van de band, Dennis Collins, trad al in zijn jeugd samen met zijn vader op in folkclubs van zijn ‘home town’ Londen. Nadat hij naar Nederland verhuisd was pakte hij de  folkmuziek weer op. Dennis is degene die geloofwaardigheid van de muziek en tekst van deze groep nastreeft en daarbij eigen interpretaties de ruimte geeft, soms tot ergernis van puristen.

Harry van de Lunenburg, is een veelzijdige gitarist die alle stijlen op een virtuoze wijze beheerst en met alle snaarinstrumenten overweg kan. Hij begon met optreden in de ‘roaring sixtees’ in Arnhem, waar hij ook regelmatig met Herman Brood jamde. Harry is naast muzikant ook een zeer getalenteerd  illustrator. Een aantal jaren geleden heeft hij ook in het buitencentrum geëxposeerd. Tegenwoordig leeft hij van en voor de muziek. Hij geeft gitaarles en is speelman van het Mang’s Maskertheater

Hans Bongers is de oudste van het stel. Hij startte zijn muzikale loopbaan zo’n vijftig jaar geleden als gitarist bij de Eindhovense  jugband de Party Stompers. Daarna speelde hij als bassist bij the Washboard Stringband en bluegrass groep Mountain Dew. Als allround muzikant speelde hij ook als begeleider van het internationaal opererende Mang’s Maskertheater.

Beleef de herfst samen met je kleinkind.

Grootouder Kleinkind Natuurmiddag bij BC De Pelen .

Staatsbosbeheer  houdt twee keer per jaar een Grootouder Kleinkind Natuurdag in De Groote Peel. Op zaterdag 6 oktober is het weer zover, dan kunt u samen met uw kleinkind de natuur ontdekken. Deze gezellige doe- en ontdekmiddag start om 13.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief drinken en een versnapering. Na afloop worden er broodjes en worstjes gebakken boven de vuurkorf. Telefonische opgave is noodzakelijk op nummer: 0495 – 641 497.

De deelnemers worden ontvangen in Buitencentrum De Pelen, bij de ingang van het Nationaal Park. Na een korte kennismaking gaat u in groepjes en onder begeleiding van een Peelgids naar buiten voor een korte herfstwandeling in het gebied. Daarbij gaan we op zoek naar paddenstoelen, boomvruchten, spinnen en andere  bijzondere ontdekkingen. Maar er worden ook verrassende belevingsopdrachten gedaan om de zintuigen te prikkelen.

Na de wandeling is het tijd voor een pauze, een drankje en iets lekkers. U kunt dan lekker bijkletsen en even uitrusten. Voor het tweede deel van het programma worden er eerst buiten materialen verzameld. Eikels, gekleurde bladeren, stokjes, het zijn allemaal ingrediënten om creatieve herfstknutsels mee te maken. Als de weersomstandigheden het toelaten worden er na afloop van de activiteiten nog broodjes gebakken bij de vuurkorf. Een heerlijke middag om samen met uw kleinkind te beleven!

Buitencentrum De Pelen

Het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort van het De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s