Geen gemakkelijke thema’s toch juist in theatrale setting kunnen ze bespreekbaar worden. Door het grote gebaar dat in theater altijd herkenbaar is, kunnen mensen hun gevoelens spiegelen. Daardoor ook beter invoelen en dat is wat Setheater wil.
Allereerst wie zijn Setheater:
“Setheater
Met An Geenen als artistiek leidster die zowel professioneel theatermaker als gezondheidswetenschapper en preventiewerker is, bevindt Setheater zich waar het zich het prettigst voelt: op het snijvlak van theater, welzijn en educatie.
Door theater in te zetten als middel hoopt Setheater moeilijk bespreekbare en gevoelige thema’s onder de aandacht te brengen van iedereen die ermee te maken krijgt. Of het nu gaat om eergerelateerd geweld en cultuurverschillen of loverboys en -girls, Setheater is er voor zowel de jongere, als de vrijwilliger en niet te vergeten de professional.
Op dit moment zet Setheater ook crowdfunding via Voordekunst in om zoveel mogelijk jongeren te kunnen bereiken met haar workshops. Lees er alles over op http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/566-boysboysboys-over-loverboys.
Kijk voor meer informatie op www.setheater.nl.”
De workshops behandelen thematiek rondom eergerelateerd geweld en loverboys.
Workshop Doodstil
(over eergerelateerd geweld)
In de Nederlandse samenleving heersen veel foute veronderstellingen over eergerelateerd geweld. Zo wordt er vaak gedacht dat het gebeurt vanuit geloof en dat klopt niet! Het gebeurt namelijk vanuit cultuur, om precies te zijn: vanuit een wij-cultuur. Maar wat is dat precies, een wij-cultuur? En wat zijn de verschillen met de Nederlandse cultuur of komt het hier ook voor?
In de workshop Doodstil van Setheater krijgt het publiek een meisje te zien dat te maken krijgt met eergerelateerd geweld. Stapsgewijs leert het publiek de situatie kennen waarin het meisje verstrikt raakt en voelt het publiek mee met de betrokkenen. Tussen de scènes door wordt in dialoog met het publiek onderzocht wat eergerelateerd geweld precies is en waar het voorkomt. Doordat de mensen in het publiek in de loop van de workshop de contouren van eergerelateerd geweld gaan begrijpen, kunnen zij tegen het einde van de workshop samen een antwoord formuleren op de vraag wat je als omstaander wel en niet moet doen. Door deze kennis kunnen we er samen voor zorgen dat eergerelateerd geweld bespreekbaar gemaakt wordt en slachtoffers voorkomen en anders geholpen worden.
Deze workshop wordt ook in aangepaste versie aangeboden aan zowel ouders als intermediairen die werken met potentiële slachtoffers van eergerelateerd geweld.
Workshops BoysBoysBoys (over loverboys)
Het is belangrijk om de workshop vooraf aan te kondigen met de titel BoysBoysBoys.
Loverboys: jonge meisjes versieren om ze vervolgens in de prostitutie te dwingen… Het is een probleem dat steeds meer erkend wordt en het blijkt dat het in grote mate buiten de grote steden plaatsvindt. Geïnspireerd door vragen vanuit het onderwijs, heeft Setheater in 2005 een workshop ontwikkeld die preventief aandacht besteed aan deze problematiek. In de workshop van Setheater krijgen meiden tussen 11 en 18 jaar bezoek van twee acteurs in hun eigen klaslokaal. Dit gebeurt in kleine groepen, om een veilige en intieme sfeer te kunnen waarborgen. Begeleiding door een (bij voorkeur vrouwelijke) docent is verplicht om eventuele signalen te kunnen herkennen.
Door middel van theatrale scènes krijgen de meiden een meisje te zien dat in de ban raakt van een ‘leuke jongen’.
Voor, na en tussen de scènes wordt samen met de meiden over het thema gediscussieerd: ‘Wat is een leuk vriendje? Wat is een fout vriendje?’. Na verloop van tijd blijkt de jongen helemaal niet zo leuk te zijn, het blijkt een loverboy! Aan de hand van wat de meiden gezien hebben, worden de stappen en technieken die loverboys gebruiken onder de loep genomen. De groep bespreekt hoe de loverboy de mooie kanten van het verliefd zijn misbruikt om een meisje in te palmen en afhankelijk te maken.
Deze workshop wordt ook in aangepaste versie aangeboden aan zowel ouders als intermediairen die werken met potentiële slachtoffers van loverboys.
Setheater is Cultuurkaart-acceptant.
Maria van Kouwen-Haacke
Projectleidster Setheater
E: maria@setheater.nl
T: 06-14294324
Post adresseren aan:
Maria v. Kouwen
Achter de Barakken 31a
6211 RZ Maastricht
043-3252150
info@setheater.nl
www.setheater.nl