Beleef de stilte in het donker en de lange reis naar het Zuiden en toch ook nog veel muziek.

Schemerwandeling vol natuurbeleving in De Groote Peel

De dag is voorbij, de zon gaat onder, langzaam begint het te schemeren en dan … dan is het tijd voor een Schemerwandeling. Op vrijdag 14 september om 19.30 uur is het zover. Dan kun je mee met een Peelgids van Staatsbosbeheer om te genieten van die magische sfeer van een langzaam donker wordende Peel. Starten om 19.30 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,50 per persoon en opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

Als de schemering valt en het licht verdwijnt voor het donker verandert er van alles in de natuur. Dieren die overdag actief zijn maken zich op voor de nacht. Veel vogels zingen nog een laatste avondserenade en komen dan tot rust. De nachtdieren worden actief en gaan op zoek naar voedsel. Kleine zoogdieren zoals muizen scharrelen over de grond en vleermuizen scheren door de lucht op zoek naar muggen en andere lekkernijen.

Die veranderingen in de natuur kun je volop beleven tijdens een Schemerwandeling in De Groote Peel. Je ervaart ook wat je eigen zintuigen doen tijdens de overgang van licht naar donker. Als je minder kunt zien neem je geluiden sterker waar en kun je zelfs de stilte beter horen. Kleuren vervagen en alles wordt grijs en uiteindelijk blijven er alleen zwarte silhouetten en schimmige schaduwen over. Doordat de overgang geleidelijk gaat, passen je ogen zich aan zodat je toch genoeg kunt zien om je te oriënteren. En, wat je niet kunt zien, kun je erbij fantaseren. Want, lijkt die boom niet op een reus? Of op een Romeinse ridder? Volop ruimte voor beleving dus tijdens deze, toch wel een beetje spannende wandeling in het Peelmoeras. Maar wees niet bang, de Peelgidsen zorgen voor een veilige route en geven aandacht aan die bijzondere momenten en vooral … aan de stilte.

Excursie over trekvogels in Nationaal Park De Groote Peel

De zomer loopt ten einde en voor veel vogels betekent dit het begin van een lange reis. Een reis naar warmer oorden, waar ze zullen blijven tot het weer voorjaar wordt. Wie meer wil weten over vogels en vogeltrek kan meedoen met de  Vroege Vogelexcursie op zondag 16 september in De Groote Peel. De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 7.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Telefonische opgave is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Niet alleen voor broedvogels – in het voorjaar broeden hier zo’n 95 verschillende soorten – maar ook als rustplek of tussenstation voor vogels die de kou in Noord Europa ontvluchten. Sommige vogels blijven de hele winter in de Peel en gaan in het voorjaar pas huiswaarts. Andere soorten trekken verder en maken tijdens hun doortocht naar het zuiden dankbaar gebruik van de rust en het beschikbare voedsel in het uitgestrekte Peelgebied. Veel vogelsoorten foerageren overdag en trekken ’s nachts weer verder. Voor hun route oriënteren ze zich op de maan en de sterren en op het aardmagnetisme.

Een van de bekendste doortrekkers in de Peelstreek is de Kraanvogel, die vooral in oktober of november, soms in grote aantallen wordt waargenomen. Duizenden Riet- en Kolganzen kiezen dit hoogveengebied als overwinterplek. Zij trekken alleen bij extreme kou dieper zuidwaarts. De Kievit zet hierbij de trend. Deze vogel heeft een ingebouwde vorstthermometer. Zodra het begint te vriezen gaat hij zuidwaarts. Als het weer warmer wordt is hij een van de eerste vogels die terugkeert.

Tijdens de excursie op zondag 16 september krijgen de deelnemers informatie over de trekvogels, maar ook over de standvogels van de Peel. Daarbij gaat het vooral om het vogels zien, horen en leren herkennen.

en sfeervolle en bijzondere belevingstocht die ook geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Alle zintuigen op scherp in De Groote Peel.

Excursie met peelpicknick en concert bij BC De Pelen.

Natuur beleven met al je zintuigen! Dat is wat je tijdens de Zintuigentocht op zondag 16 september in De Groote Peel kunt ervaren. Na afloop van deze wandeling ga je lekker picknicken op de picknickweide van het buitencentrum De Pelen.  En daarna kun je ook nog naar het concert van SuperNova in het amfitheater van het buitencentrum! Als dat geen feest voor de zintuigen is? Starten om 11.00 uur bij het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospelijk. Deelname kost € 17,50 per volwassene en € 7,50 per kind, inclusief een gevulde picknicktas! Opgave vooraf is gewenst op nummer: 0495 – 641 497.

Verrassende natuurbeleving

Voel het verende mos onder je voeten en de warmte van de zon op je huid. Luister naar de vogels, ruik het malse gras en bewonder de schoonheid van het landschap. Natuur beleef je met al je zintuigen, maar… ben je je altijd bewust van al die zintuiglijke waarnemingen? Tijdens de Zintuigentocht in De Groote Peel kun je die natuurbeleving bewust en intens ervaren. Door het uitvoeren van een paar eenvoudige opdrachten worden je ogen, handen, voeten, oren en smaakpapillen extra geprikkeld. Ben eens een paar minuten stil en luister naar het concert van de natuur, maak een geurcocktail van besjes en gras en laat je verrassen door die heerlijke geur, of kijk in de hemelkijker en zie de wereld in vogelvlucht (zonder pijn in je nek te krijgen). De opdrachten zijn speels en verrassend en je kunt ze tijdens elke natuurwandeling toepassen. Inspirerend!

Driedubbel genieten

De Zintuigentocht is 2,5 km. lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Maar, het zintuiglijke genieten duurt nog langer. Na afloop staat er voor de deelnemers namelijk een tas met broodjes en drinken klaar bij de balie van het buitencentrum De Pelen. En na die picknick kun je ook nog naar het gratis concert van SuperNova. Deze Nederweerter popband speelt om 14.30 en 16.00 uur sfeervolle popsongs in het amfitheater van het buitencentrum. Driedubbel genieten dus!

Zalige muziekzondag bij De Pelen

Optreden SuperNova in amfitheater van buitencentrum

De muziekmaand bij Buitencentrum De Pelen is in volle gang. Na de Limburgse Jônges en de vrolijke kinderliedjes van Reintje en haar Voskes is het nu tijd voor heel iets anders. Op zondag 16 september kan jong en oud genieten van de sfeervolle rocksongs van SuperNova. Ze spelen twee keer: om 14.30 en om 16.00 uur in het amfitheater van het buitencentrum. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten is zeer welkom. Het buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Wees op tijd want vol is vol!

Expand your horizon, go SuperNova!

Muziek is zeg maar ‘hun ding’. De leden van deze Nederweerter rockband timmeren al sinds 2003 zeer actief aan de muzikale snelweg. Dat doen ze met hart en ziel en zelf genieten ze waarschijnlijk net zoveel van hun optreden als het publiek. Het viertal maakt covers geïnspireerd op muziek van onze zuiderburen. Dat zijn nummers van onder andere Arid, Elbow en Bettie Serveert. Omdat spelen bij een natuurgebied toch weer iets anders is dan in een rockcafé brengen ze hun muziek deze keer in een ‘easy jasje’.  Perfecte muziek die helemaal past bij een zalige nazomerse zondagmiddag in de Peel. Verken de horizon en De Groote Peel en laat je verwennen door SuperNova!

Line-up van de band: Anouk: zang & bas, Danny: drums, Joris: gitaar, Willem: Gitaar. Voor meer informatie over SuperNova: www.go-supernova.nl

Nog meer optredens in September

Er zijn nog meer optredens in het buitencentrum. Op zondag 23 september: zanggroep Tössedoôr uit Nederweert Eind en op zondag 30 september: Het Dennis Collins Trio.

 

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s