Dat is andere taal! 8-delige TV serie over dialect en streektaal, leuk in het verlengde van voorgaande blog.

L1 TV zendt vanaf zondag 9 september t/m zondag 28 oktober a.s. een 8-delige serie uit over dialect en streektaal. Wat betekent een dialect of streektaal voor wie haar spreekt tijdens de opvoeding? Waarom spreekt de één alleen maar dialect, of hij nu wordt begrepen of niet, en probeert de ander het zo snel mogelijk af te leren? In de serie Dat is andere taal! reist presentator Johan Overdevest kriskras door Nederland om van de sprekers van diverse talen, streektalen, dialecten en accenten te horen wat hun taal met hen doet. In iedere aflevering staan één bekende Nederlander en één thema centraal. Dat is andere taal! is een samenwerkingsproject van een aantal regionale omroepen en de landelijke omroep NTR. De serie is iedere zondag op L1 TV te zien om 11.00, 13.00 en 15.00 uur

http://programma.ntr.nl/10545/dat-is-andere-taal

Gids

  •                         10 Sep 2012, 19:25 – 19:55,Met Foppe de Haan over trots
  • 17 Sep 2012, 19:25 – 19:55,Met Twan Huys over carrière

Wie in Nederland wordt geboren leert niet per se standaard Nederlands als eerste taal. Iemands moedertaal kan ook het Fries, Nedersaksisch, Limburgs of zelfs Rezoors zijn. Wat betekent zo’n moedertaal voor wie haar spreekt tijdens de opvoeding, bij het maken van carrière, bij een verhuizing? Wanneer heb je plezier van het spreken van een dialect of streektaal en wanneer niet?

Met o.a. Herman Finkers, Stef Bos, Jan Marijnissen, Katinka Polderman, Sabine Uitslag, Arnold Veeman, Bennie Jolink, Foppe de Haan en Twan Huys. Presentatie: Johan Overdevest.

Eerstvolgende uitzendingen

Met Foppe de Haan over trots

Nederland 2,

Maandag 10 Sep 2012, 19:25 – 19:55,

Niet iedereen in Nederland spreekt standaard Nederlands als moedertaal. Nog steeds is dat dikwijls een streektaal of dialect. Afl.: Met Foppe de Haan over trots. Oud-trainer van SC Heerenveen Foppe de Haan hoorde het Nederlands voor het eerst op de lagere school. Net als bij veel Friezen is het Fries zijn moerstaal en Foppe is er reuzetrots op. Maar is het Fries wel een taal? En waarom is de ene taalvariant een erkende taal en de andere niet? De Haan ziet voetbal als theater en daarom wilde hij dat al zijn spelers moesten weten voor wie ze speelden. Nieuwkomers bij SC Heerenveen moesten Friesland, de Friezen en hun taal leren kennen. Daarom organiseerde Foppe bustrips door de provincie en leerde hij nieuwe spelers het Friese volkslied. Onderzoeker Marc van Oostendorp houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar dialecten in Nederland en toont wonderlijke onderzoeksinstrumenten uit vroeger jaren. Hij heeft ook een antwoord op de vraag waarom het Fries een officiële taal is. En terwijl Foppe trots is zijn taal, heeft de Helmondse Madelijne toch wat meer moeite met het dialect van haar geboortestreek. Presentatie: Johan Overdevest.

Vorige uitzending

Met Herman Finkers over de toekomst

Nederland 2,

Maandag 3 Sep 2012, 19:35 – 20:05,

Niet iedereen in Nederland spreekt standaard Nederlands als moedertaal. Nog steeds is dat dikwijls een streektaal of dialect. Afl.: Met Herman Finkers over de toekomst. Volgens Herman Finkers, die zich erg betrokken voelt bij het Twents, is dat prima. Finkers houdt van streektalen. Maar de vraag is toch of er heden ten dage nog wel toekomst is voor het dialect. Als we de toekomstcijfers van hoogleraar Driessen moeten geloven, is dialectgebruik al jaren op zijn retour. Maar er zijn uitzonderingen: steeds meer jongeren op Ameland spreken bijvoorbeeld het Oud-Amelands om hun identiteit te behouden. Volgens Herman Finkers hoeven dialecten en streektalen niet te verdwijnen, zolang ze maar worden doorgegeven aan volgende generaties. Voed kinderen gewoon tweetalig op: in het Nederlands én in dialect! De familie Kroezenga heeft de proef op de som genomen: hun zoontje Simmer wordt bewust tweetalig opgevoed. Taalkundige Jacomine Nortier legt uit wat je daarin goed en fout kunt doen. Presentatie: Johan Overdevest.

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s