JAN VANRIET in galerie Wansink te Maastricht

‘Ceremonie’

recente schilderijen en werken op papier

opening op zondagmiddag 16 september 2012 van 15.00-17.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.

 

Voor een voorbezichtiging kunt u met ons een afspraak maken.

Jan Vanriet is een van de meest prominente kunstenaars van België. Hij nam o.a. deel aan de Biënnales van Sao Paulo, Venetië en Seoul. In 2010 mocht hij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen ‘sluiten’ met de tentoonstelling ‘Closing Time’ die 85.000 toeschouwers trok.

*Elke kunstenaar heeft zijn eigen verborgen arsenaal van beelden waar hij uit put en dat ontoegankelijk  is voor anderen tot het ogenblik dat het schilderij gemaakt is. Bloeiende tuinen met verborgen barakken. Spijkers met dodelijke punten. Tranen. Maar wat voor innerlijke beweging zich ook voordoet, niets staat helemaal los van de wereld. Vanriet woont niet op een eiland, hij zoekt de wereld op, hij weet van oorlog en vernietiging, diaspora, verdwijning en noodlot. Hij ziet de vogels die wij allemaal zien, maar ook de vluchteling, de moord waar wij niet naar willen kijken. Hij wandelt tegelijkertijd in het bos van de wandelaar en in het woud van de geschiedenis, de verduisterde, meestal onzichtbaar geworden vertelling die onder alles ligt, een vreemd groeisel dat ons leven bepaalt en dat we niet kunnen meten. Hij ook niet, hij is niet van de feiten en de getallen omdat hij weet dat ze toch nooit de waarheid vertellen. Hij meet met andere maten, met de weegschaal van lot en noodlot, van de herinnering en de helderziende intuïtie en wordt daardoor de seismograaf van het geheim, een instrument dat schrijft met de onrust die Schoonheid heet.

(*uit: ‘Landschappen van de geschiedenis’ door Cees Nooteboom)

Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, 6211 KW MAASTRICHT 043 321 0665 open tijdens tentoonstellingen Wo t/m Zat 13 – 17.00 u en op afspraak.

www.galeriewansink.com

 

 

 

 

 

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s