September Muziekmaand bij De Pelen.

Optreden van De Limburgse Jongens in Buitencentrum

Het buitencentrum De Pelen, aan de rand van het Nationaal Park De Groote Peel, heeft een overdekt amfitheater. Een ideale plek voor theater- en muziekvoorstellingen en die zijn er dan ook regelmatig. In september is het podium elke zondagmiddag gevuld met muziek uit eigen Streek. De eerste voorstelling in deze muzikale reeks is op zondag 2 september met een optreden van de Weerter Dialectgroep De Limburgse Jônges. Er is een voorstelling om 14.30 en 16.00 uur. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten is zeer welkom. Het buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Wees op tijd want vol is vol!

De Limburgse Jônges zingen bekende melodieën op zelf gemaakte dialectische tekst. In de liedjes wordt steeds een ander thema bezongen. Zo is bijvoorbeeld ijdelheid hen niet vreemd in het liedje Ut Liêf van tante To, gezongen op een melodie van Sonny en Cher en steken zij de draak met de Duitse toeristen aan de grindgaten en de Maas in het liedje Woeë zeên di-j Pruuse gebleêve op de melodie van La Cucaracha. De meeste zangers  komen uit de omgeving van Swartbroek en Weert, maar de vertolker van het prachtige lied van Piet Geuskes Wiêd as de weêndj komt uit Maastricht, zoals ook goed te horen is. De gitarist komt uit Den Haag en heeft in zijn hippiejaren als Andy Star gemusiceerd. Hij is nog steeds een ‘ster’ met zijn akkoordenbegeleiding. De accordeonist Wil Bolenius is met lof afgestudeerd op het conservatorium en speelt fabelachtig op zijn trekzak. Hij is professioneel muzikant en dankzij hem bestaat deze groep al enige jaren.

Het optreden van de Limburgse Jônges is gratis bij te wonen, maar aan het maken van muziek zijn natuurlijk altijd kosten verbonden. Na het optreden gaat dan ook ‘de pet rond’ zodat het publiek zijn waardering kan uiten door een duit in het zakje te doen. Ook door de opbrengst van CD verkoop hoopt de groep nog jaren met veel plezier te kunnen blijven zingen. Meer informatie: www.dialectkoor-limburgse-jongens.nl

Nog meer optredens in September

De andere optredens in September zijn: Zondag 9 september: Reintje & Haar Voskes (voor kinderen), zondag 16 september: Nederweerter popband SuperNova, zondag 23 september: zanggroep Tössedoôr uit Nederweert Eind en op zondag 30 september: Het Dennis Collins Trio.

Wandelen van het Blaak naar ‘t Elfde

Cultuurhistorische excursie in De Groote Peel

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. Ook de benamingen in het veld hebben hun oorsprong in het verleden. Veldnamen en cultuurhistorie zijn het thema van de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 2 september. De excursie is ongeveer elf kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deze activiteit is vooral geschikt voor volwassenen, deelname kost € 5,-  per persoon. Opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

De gevolgen van de turfstekerperiode zijn heden ten dage nog goed te zien in het landschap van De Groote Peel. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de Peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf vervoerd werd zijn sporen uit het verleden. Vaak hebben die landschappelijke sporen ook een naam. Op die manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de rode draad tijdens de excursie Rondje om ’t Elfde. Een excursie voor iedereen die graag wandelt en daarnaast ook nieuwsgierig is naar het verleden.

Let op: Tijdens deze excursie wordt er geluncht in het open veld. Neem dus een eigen lunchpakket en voldoende drinken mee.

Na afloop van de wandeling hoeft u niet meteen naar huis, maar kunt u nog genieten van Limburgse muziek. In het amfitheater van het buitencentrum zijn om 14.30 en 16.00 uur gratis optreden van Dialectgroep ‘De Limburgse Jônges’. Een leuke activiteit om de dag mee af te sluiten.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, muziek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s