Wandel naar het hart van De Groote Peel.

Rondje om ‘t Elfde vanaf buitencentrum De Pelen

Midden in De Groote Peel ligt een grote waterplas, ’t Elfde genaamd. Als je daar naartoe wandelt kom je langs het Meerbaansblaak en steek je de Astensche Moostscheiding over.  Maar waar komen die namen vandaan? Het antwoord krijg je tijdens de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 26 augustus.  De excursie is ongeveer elf kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,-  per persoon en deze activiteit is vooral geschikt voor volwassenen. Opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. De gevolgen van die periode in de geschiedenis zijn heden ten dage nog goed te zien in het landschap. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de Peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf vervoerd werd zijn sporen uit het verleden. Vaak hebben die landschappelijke sporen uit het verleden ook een naam. Op die manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de rode draad tijdens de excursie Rondje om ’t Elfde. Een excursie voor iedereen die graag wandelt en bovendien ook nieuwsgierig is naar het verleden.

Tijdens deze excursie wordt er geluncht in het open veld. Denk dus aan een lunchpakket en voldoende drinken.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s