Beleef de Peel in het spoor van de boswachter en nog veel meer activiteiten.

Zomeravondwandeling in De Groote Peel

Op zaterdag 11 augustus kun je, in het spoor van de boswachter op zoek naar bijzondere ontmoetingen in De Groote Peel. Wat je tegenkomt en op welke route de boswachter gaat struinen, dat is een verrassing! De excursie is ongeveer zeven kilometer en  start om 19.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 per kind en dat is inclusief broodjes met worstjes bakken bij de vuurkorf (bij aanvang) en een peelneutje of sapje tijdens de wandeling. Max. 20 deelnemers. Aanmelden bij het buitencentrum: 0495 – 641 497.

In de avonduren verandert er van alles in de natuur. Dieren die overdag actief zijn maken zich op voor de nacht. Veel vogels zingen nog een laatste avondserenade en komen dan tot rust. Een aantal dieren, zoals reeën, vossen en andere kleine zoogdieren voelen zich onbespied en sluipen voorzichtig uit bosjes en holen tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel. Als het helemaal donker is worden de dieren van de nacht actief.

Tijdens de avondwandeling op zaterdag 11 augustus wandel je in het spoor van de boswachter van De Groote Peel! Hij kent zijn gebied als geen ander en loopt een verrassende route waar de kans op ontmoetingen met dieren het grootste is. Natuurlijk zal hij tijdens de wandeling ook vertellen over het beheer en de cultuurhistorie van de Peel. Een verrassende avond vol natuurbeleving die start met samen gezellig broodjes en worstjes bakken boven de vuurkorf. Tijdens de wandeling wordt er op een mooi plekje een kleine pauze ingelast en een drankje genuttigd.

Voor vogels kijken moet je vroeg uit de veren!

Vogelexcursie vanuit buitencentrum De Pelen

Vroege vogels kunnen op zondag 12 augustus meedoen met een vogelexcursie in het Nationaal Park De Groote Peel.  De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 7.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Telefonische opgave is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

Je moet er wat voor over hebben, maar voor vogels spotten moet  je toch echt vroeg uit de veren en voor dag en dauw op pad. Als onze gevederde vrienden wakker worden zingen ze namelijk het hoogste lied. En dat doen ze niet zomaar. Door te zingen stellen ze hun territorium veilig, pas daarna gaan ze op zoek naar voedsel.

Nationaal park De Groote Peel is een ideaal gebied om vogels te kijken. Dit uitgestrekte en weidse hoogveengebied is dan ook vermaard om zijn vogelrijkdom. Er broeden zo’n 95 verschillende soorten. Op de waterplassen zijn de geoorde fuut, de meerkoet en verschillende eendensoorten te zien, maar natuurlijk ook te horen. Verderop in het weidse, open gedeelte van het gebied vliegen onder meer kleine zangvogeltjes zoals de rietgors, de blauwborst, de roodborsttapuit en de sprinkhaanzanger.

In de zomer moet je gewoon naar buiten!

Elke woensdag gezinstochten in De Groote Peel

In de zomer is er veel te zien en te ontdekken in de natuur. Zeker in een natuurgebied zoals De Groote Peel waar je elke woensdag in augustus mee kunt doen met een ‘Zin in Zomertocht’. Zo ook op woensdag 15 augustus. Er zijn twee tochten en starten kan om 11..00 en om 14.00 uur bij de balie van buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Opgave is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

Zon, wind of regen (in Nederland blijft het altijd spannend wat het wordt) maar in de zomer moet je gewoon naar buiten! Buiten kun je lekker genieten van alle zomerse geuren en kleuren. En, omdat het zomer is, heb je ook alle tijd om er op uit te trekken. Staatsbosbeheer heeft daarom, speciaal voor de zomermaanden een actieve gezinstocht gemaakt, de Zin in Zomertocht, met allerlei speelse opdrachten. Die opdrachten zijn gevarieerd en uitdagend en spelen in op de natuurbeleving.

Het bijzondere aan deze Zin in Zomertocht is, dat (groot)ouders en kinderen lekker samen aan de slag gaan in de natuur. Samen waterdieren scheppen en bodemreuzen bekijken, samen een mobile maken van materialen die gezocht worden op het scharrelpad en samen een moment van stilte genieten om naar de vogels luisteren. Maar vooral, samen een heerlijke tijd in De Groote Peel beleven!

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s