Zomers genieten in De Groote Peel.

Excursie met peelpicknick bij buitencentrum De Pelen

Buitencentrum De Pelen heeft deze zomer een aantal nieuwe en verrassende arrangementen in het activiteitenprogramma staan. Zo start er op zondag 22 juli om 11.00 uur een Zomerzaligheden wandeling met Peelpicknick in De Groote Peel. Een Peelgids van Staatsbosbeheer zorgt voor de begeleiding. Deelname kost € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 per kind, inclusief picknick onderweg. Vertrek vanaf het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Opgave vooraf is gewenst op: 0495 – 641 497.

Wandelen en onderweg picknicken is een goede combinatie. Tijdens de Zomerzaligheden wandeling in De Groote Peel worden bovendien alle zomerse zintuigen geprikkeld. Voel het verende mos onder je voeten en de warmte van de zon op je huid. Luister naar de vogels, ruik het malse gras en bewonder de schoonheid van het landschap. Bovendien worden door het uitvoeren van een paar eenvoudige opdrachten je ogen, handen, voeten, oren extra geprikkeld. Wees eens een paar minuten stil en luister naar het concert van de natuur, maak een geurcocktail van besjes en gras en laat je verrassen door de heerlijke geur, of kijk in de hemelkijker en zie de wereld in vogelvlucht (zonder pijn in je nek te krijgen). De opdrachten zijn speels en verrassend en door iedereen – jong en oud – te doen. Op een mooi plekje in De Groote Peel geniet je van een zomerse picknick. Inspirerend!

Rondje om ‘t Elfde in De Groote Peel.

Excursie over veldnamen vanaf buitencentrum De Pelen.

Midden in De Groote Peel ligt een grote waterplas ’t Elfde genaamd. Als je daar naartoe wandelt steek je de Astense Moostscheiding oftewel Het Bescheid over. Allemaal veldnamen uit het verleden. Maar waar komen die namen vandaan? Het antwoord krijg je tijdens de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 22 juli.  De excursie is ongeveer elf kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,-  per persoon en opgave is gewenst op nummer: 0495 – 641 497.

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. De gevolgen van die turfwinning zijn heden ten dage nog goed te zien in het landschap. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de Peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf vervoerd werd zijn sporen uit het verleden. Vaak hebben die landschappelijke sporen uit het verleden ook een naam. Op die manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de rode draad tijdens de excursie Rondje om ’t Elfde. Een excursie voor iedereen die graag wandelt en nieuwsgierig is naar het verleden.

Tip: Tijdens deze excursie wordt er geluncht in het open veld. Denk dus aan een lunchpakket en voldoende drinken.

Voorstelling Fratelli Fiasco in De Pelen  

Kindertheater in overdekt amfitheater buitencentrum

Het Nationaal Park De Groote Peel organiseert in de zomervakantie verschillende grappige en ontroerende kindertheatervoorstellingen in het overdekte amfitheater van buitencentrum De Pelen. Op dinsdag 24 juli staat Fratelli Fiasco met zijn voorstelling ‘De Dwerg’ op het programma. Er zijn twee voorstellingen, om 11.00 en om 13.30 uur. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Vooraf telefonisch reserveren is noodzakelijk op nummer: 0495 – 641 497. Wees er tijdig bij want vol = vol. Het buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Een kleine man met grote talenten

De eerste van drie ‘artiesten’ van de zomerreeks  is meteen een kanjer. Weliswaar een kleine kanjer, maar dan één met grote talenten. Het is ook een goede bekende, want Fratelli Fiasco treedt al jaren op is al meerdere malen te gast geweest bij De Groote Peel. In de betoverende gedaante van De Dwerg brengt hij clownskunsten van de bovenste plank. Zonder één mensenwoord te gebruiken brengt deze komische en ontroerende figuur jong en oud in vervoering. Met zijn opmerkelijke verbeeldingskracht slaagt hij er in om een ieder te boeien met zijn verhaal over dwergen en draken, vlinders en kraaien. Indringend theater, dat het hart van de toeschouwers verovert op de grens tussen droom en werkelijkheid, in een sprookje waar iedereen zich in kan herkennen.

De andere voorstellingen zijn op dinsdag 31 juli (Peelweek) Het Huis van Barn met  de voorstelling ‘Herrie in de stal’ en op dinsdag 7 augustus staat Patricia Suer met ‘Het Vogelhuis’ op het programma. Kijk voor meer informatie over deze voorstellingen op http://www.np-degrootepeel.nl

Reserveren

Kaartjes voor de voorstellingen kosten € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Er is een beperkt aantal zitplaatsen en vooraf telefonisch reserveren is daarom noodzakelijk op nummer: 0495 – 641 497. Gereserveerde kaarten kunnen tot uiterlijk 15 minuten voor de voorstelling worden afgehaald bij de balie van het buitencentrum.

Scharrelen, scheppen en stil genieten in de Peel.

Zomerse gezinstochten vanaf buitencentrum De Pelen.

In de zomervakantie is er veel te zien en te ontdekken in de natuur. Zeker in een natuurgebied zoals De Groote Peel waar je elke woensdag in juli en augustus mee kunt doen met een ‘Zin in Zomertocht’. Zo ook op woensdag 25 juli. Er zijn twee tochten op een dag. Starten kan om 11..00 en om 14.00 uur bij de balie van buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Opgave vooraf is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

Zon, wind of regen (in Nederland blijft het altijd spannend wat het wordt) maar in de zomer moet je gewoon naar buiten! Buiten kun je lekker genieten van alle zomerse geuren en kleuren. En, omdat het zomervakantie is, heb je ook alle tijd om er op uit te trekken. Staatsbosbeheer heeft daarom, speciaal voor de zomermaanden een actieve gezinstocht gemaakt, de Zin in Zomertocht, met allerlei speelse opdrachten. Die opdrachten zijn gevarieerd en uitdagend en spelen in op de natuurbeleving.

Het bijzondere aan deze Zin in Zomertocht is, dat (groot)ouders en kinderen lekker samen aan de slag gaan in de natuur. Samen waterdieren scheppen en bodemreuzen bekijken, samen een mobile maken van materialen die gezocht worden op het scharrelpad en samen een moment van stilte genieten om naar de vogels luisteren. Maar vooral, samen een heerlijke tijd in De Groote Peel beleven!

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s