Waarom denken veel mensen bij het woord ‘Kunst’ toch aan een schilderij?

Ik noemde Weert in het vorige artikel al ‘niet direct kosmopolitisch’ en dat zal dan ook de reden zijn dat ik zoveel mensen tegenkom die bij het woord ‘Kunst’ direct in de reflex ‘schilderij’ schieten.

Of nog erger ‘elitair’ en dan met zo’n pruimenmondje.

Jammer, jammer en nog eens jammer.

Kunst hangt direct samen met de persoon die ‘de Kunst’ bedrijft. ‘De Kunstenaar’ is iemand met een verleden, heden en toekomst. ‘Ja en’, zul je nu denken! Het is dus iemand in voortdurende beweging, met voortdurend een veranderende wereld om zich heen en daaruit volgend steeds een andere ervaring. Deze ervaringen worden door de persoon ook nog telkens blootgesteld aan een verleden, een huidige opinie en misschien visionair een toekomstige invulling.

Deze persoon heeft wellicht al enige slijtage ondergaan of staat nog juist aan pril begin in zijn levensloop. Deze persoon heeft een opleiding genoten in ‘what ever’ welk vak, wat niet direct hoeft te zeggen dat dit iets met Kunst van doen hoeft te hebben.

Deze persoon verbindt een groot aantal ervaringen in zijn leven en brengt die tot expressie op een manier die hem het beste ligt of waar hij een uitdaging in ziet.

Deze persoon zou dus Wetenschap kunnen verbinden met expressie in verrassende materie. Concepten kunnen bedenken en materialiseren in economische stromen. Digitale snelwegen kunnen vertalen naar theatrale podia. Muziek tot geluid kunnen fragmenteren en herschikken tot nieuwe bytes. De menselijke psyche kunnen ontleden in zinnen, prikkels en lopend beeld. Emoties kunnen kleuren en omzetten in eetbare waar.

Ik wil zeggen de Kunsten zijn zo groot als de ervaringswereld van de mens. Voortgestuwd door de cultuur om hen heen en het landschap van zijn bevindingen. De drang naar expressie, innovatie en bespiegeling. De drang om alles wat hem vreemd is, trachten te duiden te ervaren en uit te dragen.

En geloof me de middelen om te materialiseren zijn oneindig groot, divers en meeslepend. Evenals de kennis die wereldwijd ter beschikking is.

Misschien zouden we wat meer moeten bundelen zodat we tot echte vooruitgang komen en de waardigheid weer een plaats laten innemen. Dat is wat de echte Kunst van de mensheid zou kunnen zijn.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s