Dag van de smaak en het een en ander meer te doen op de Eynderhoof.

Hoe smaakte vroeger alles? Hoe kon men toch zoveel verschillende smaken krijgen zonder al die toevoegingen van E-nummers? Wilt u weer eens heerlijk ouderwets de smaak van toen proeven? Kom dan op 8 juli a.s. naar Eynderhoof aan het Milderspaat in Nederweert-Eind.

Op zondag 8 juli is het kruiden- en groentendag bij Eynderhoof met allerlei streekproducten, een markt met veel variatie aan stands en nog veel meer. Bij de stands kunt u heerlijk proeven, demonstraties bekijken en ook artikelen kopen die zelfgemaakt zijn of die uit deze streek kopen. Heerlijk kruiden, streekproducten, gewassen, maar ook handwerk kunt u terugvinden en kopen op deze streekmarkt.

Wat het deze dag natuurlijk erg bijzonder maakt, is de mogeijkheid om kennis te maken met de vele mogelijkheden die kruiden in onze keuken geven én voor onze gezondheid doen!

Dus wilt u tips uit grootmoederstijd, kom dan 8 juli naar Eynderhoof. Vanaf 13.00 uur staan onze vrijwilligers voor u klaar!

Kinderdoedag bij Eynderhoof!

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, milderspaât 1 Nederweert- Eind

Heb jij altijd al willen weten hoe oma vroeger speelde of opa kattenkwaad uithaalde? Kom dan op woensdag 11 juli 2012 naar Eynderhoof aan het Milderspaat in Nederweert-Eind. Vanaf 13.00 uur is er tijdens deze vakantiewoensdagmiddag weer van alles te beleven.

Deze kinderdoemiddag staat geheel in het teken van Eynderhoof zelf. Gidsen leiden de kinderen, maar natuurlijk ook de begeleiders rond door het museum. Voor de kleintjes hebben we ook het kabouterpad, wie weet worden er nog een paar kaboutertjes gevonden. Dus laat je verleiden en kom kijken naar de smid, bakker, vlechter en nog zoveel meer en laat je verrassen door alle verhalen van de vrijwilligers/ambachtslieden.

Traditionele Zichtenzondag op 15 juli in Eynderhoof

Op zondag 15 juli a.s. wordt in Eynderhoof de  zichtenzondag gevierd met een oogst en broodzegening. Aan het milderspaat in Nederweert Eind gaan we terug in de tijd en kunt u de vreugde en feestelijkheden beleven die bij de zichtenzondag horen.

Processie

Deze zondag vertrekt de processie vanaf Lieberte Gon. Pastor Frans Janssen en ook de zanggroep  “Met Bezêj ” begeleiden de maaiers en belangstellende naar het korenveld. Een en ander natuurlijk voorafgegaan door de ümbelder.

Zichtenzondag

Pastor Janssen verricht, na een korte toespraak , de oogst en broodzegening. De maaiers van het museum zullen met de zicht en de pik het koren “aan” maaien en daarna wordt er verder gemaaid met paard en machine. Natuurlijk is er, tegen vergoeding, na  afloop koffie en vlaai, of knapkoek in de Herberg.

De uitgebeelde/-voerde traditie vond vroeger plaats op de Biest, Hushoven en het Eind. Op lagere akkers was de rogge later rijp. Dit ten opzichte van de hoger gelegen velden.

Eertijds kenden meerdere dorpen of gehuchten het gebruik om de laatste schoven van de oogst op feestelijk wijze naar huis te halen.  Op sommige plaatsen in Limburg kregen de kinderen die de laatste aren hadden gelezen, een zogenaamde feestkoek. Aren lezen betekent: verzamelen, in dit geval verzamelen van volle korenaren. Helden kende het gebruik om van het nieuwe graan een feestelijk brood te bakken, een “Lezenbrood”.

Openingstijden

Eynderhoof is geopend vanaf 13.00 uur, de oogstzegening vind plaats circa 14.00 uur.

U bent van harte welkom in museum Eynderhoof aan de Milderspaât in Nederweert-Eind

Meer informatie kunt u vinden op www.eynderhoof.nl.

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s