ZOMERTENTOONSTELLING IN MUSEUM JACOB VAN HORNE.

Extra korting met Weerterlandpas.

Museum Jacob van Horne in Weert heeft een speciale zomertentoonstelling als leuk uitstapje in de vakantieperiode. De tentoonstelling gaat over het leven van de Italiaanse Franciscus van Assisi. Franciscus was een onstuimige en kleurrijke levensgenieter uit de middeleeuwen. Een rijke jongeman met een rijke familie. Door indringende gebeurtenissen in zijn leven besloot hij echter op een bepaald moment radicaal anders te gaan leven: hij gaf alles weg en koos voor eenvoud en armoede! Tot zijn eigen verbazing krijgt zijn nieuwe leven meteen navolging. Na zijn dood is zijn levensmissie de grondslag geworden van een beroemde kloosterorde. Het fascinerende is dat de vraagstukken waar Franciscus 8 eeuwen geleden mee worstelde, in deze tijd van economische crisis, weer razend actueel zijn!

Op 1 juli gaat de Weerterlandpas in. Het museum Jacob van Horne koppelt daar een zomeractie aan. In juli en augustus kunnen houders van de Weerterlandpas één introducé meenemen. Beide krijgen op vertoon van de pas 50% korting op de entreeprijs. De audiotour met gesproken verhalen, krijgen bezoekers er gratis bij. Sinds het museumweekend in april, krijgen bezoekers een audiotour aangeboden. Bezoekers zijn enthousiast en waarderen de gesproken verhalen over de voorwerpen in het museum zeer. Hiermee krijgt de collectie van het museum een extra dimensie. De audiotour verrijkt het bezoek aan het museum, is educatief en laat objecten uitblinken. Ook mensen die het museum al eens hebben bezocht, geven aan hierdoor weer nieuwe dingen te ontdekken, vooral over de geschiedenis van Francicus van Assisi. Een voorproefje van de audiotour kunt u beluisteren op de website van de gemeente Weert: www.weert.nl.

Rijk man die kiest voor soberheid

Het verhaal van Franciscus is, ook voor mensen die niet veel hebben met religie, zeer boeiend. Franciscus wordt in 1182 geboren in Assisi, Italië. Zijn vader is een rijk koopman. Aan het eind van de twaalfde eeuw breekt in Assisi een burgeroorlog uit. De adel vlucht naar het nabijgelegen Perugia, dat Assisi de oorlog verklaart. Franciscus zit een jaar als krijgsgevangene vast in Perugia. Hier begint zijn bekeringsproces dat uitloopt op radicale navolging van Christus en een leven zonder bezit aan de zijde van de minstbedeelden. In 1205 ontmoet hij een melaatse in wie hij Christus meent te herkennen. Dit is het beslissende moment van zijn bekering. Hij raakt in conflict met zijn vader, doet afstand van alles wat hij heeft en trekt rond om de vrede van het evangelie te verkondigen en de dood en verderf zaaiende wanverhouding tussen rijk en arm te doorbreken. In 1208 sluiten enkele mensen zich bij hem aan. Omdat Franciscus en zijn volgelingen in radicale armoede leven, noemen ze zich ‘minderbroeders’, broeders van de ‘minderen’, de armen.

De orde groeit snel en verspreid zich over heel Europa. Franciscus sterft na een ziekbed in1226 inAssisi. Paus Gregorius IX verklaart hem in 1228 heilig.

Franciscanen in Weert

In 1228 vestigen de eerste Franciscanen zich in ’s Hertogenbosch. Daarna verspreidt de orde zich over het hele Nederlands grondgebied. Franciscaanse leefgemeenschappen zijn nog actief op negen plaatsen in Nederland waaronder Weert. In Zorgcentrum Hieronymus, gevestigd in het oude klooster, aan de Biest 43, verblijven nog steeds een twintigtal franciscanen, allen op leeftijd. Zorgcentrum Hieronymus was oorspronkelijk een kasteel. Graaf Jacob I van Horne gaf het in 1461 aan de Franciscanen om er een klooster te vestigen. In de loop der eeuwen zijn er veel aanpassingen geweest. Er is echter steeds op toegezien dat de kloosterlijke sfeer die het gebouw uitstraalt, behouden bleef.

Zeldzame afbeeldingen van Franciscus

In de tentoonstelling over Franciscus van Assisi worden weinig getoonde afbeeldingen uit de eigen collectie van het museum geëxposeerd. Daaronder bevinden zich beelden uit de 17e tot de 20e eeuw, zilverwerk, prachtig geborduurde gewaden uit de 19e eeuw en verschillende schilderijen. Van de volgelingen wordt een reeks portretten getoond uit de 17e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling verdiept de geschiedenis van de franciscaner orde in Nederland en geeft een bijzondere glans aan de vaste collectie in het Jacob van Horne.

Over het Jacob van Horne Museum

Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd in het oude stadhuis aan de Markt in Weert. Hoofdmoot van de collectie wordt gevormd door voorwerpen uit het bezit van de Nederlandse Orde der Minderbroeders Franciscanen, de beroemde kloosterorde van Franciscus van Assisi. Hiermee heeft het museum een van de grootste en fraaiste collecties oude kunst van Limburg in huis. Het gemeentemuseum Jacob van Horne is iedere dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. Voor meer informatie zie www.museumweert.nl.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ZOMERTENTOONSTELLING IN MUSEUM JACOB VAN HORNE.

 1. kunstrijk zegt:

  Hallo Anki,

  Wat een leuk stuk over deze bijzondere tentoonstelling. Ik heb geluisterd naar de audiotour. Boeiend. Mooie sfeertekening met die gezangen op de achtergrond. Ik ga er zeker naartoe deze zomer.

  Ik wist niet dat Franciscus van Assisi zo jong gestorven was. En, bedenk ik nu, toch nog twee jaar ouder geworden is dan mijn vader.

  Je stuk wierp me even terug in mijn jeugd. Ik zal een jaar of zestien geweest zijn toen ik twee weken bij de Franciscanessen in een klooster ging. Dat was een bijzondere ervaring.
  Wat me altijd is bijgebleven is de hekel die de nonnen hadden aan duiven. In de tijd dat ik er zat kwam er een jager langs om ze van het dak te schieten. “Ze poepen alles onder”, zeiden de dames. En ja, zo zal het ook wel geweest zijn. Maar toch opmerkelijk in zo’n orde 🙂

  Hartelijke groet, Kris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s