Zintuigen op scherp in De Groote Peel.

Belevingstocht met peelpicknick bij buitencentrum De Pelen

Natuur beleven met al je zintuigen! Dat is wat je tijdens de Zintuigentocht op zondag 1 juli in De Groote Peel kunt ervaren. Ook het zintuig ‘smaak’ wordt geprikkeld, want na afloop van deze wandeling kun je lekker picknicken op de picknickweide van het buitencentrum De Pelen. Starten om 11.00 uur bij het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospelijk. Deelname kost € 17,50 per volwassene en € 7,50 per kind, inclusief een goed gevulde picknicktas met verrassing! Er kunnen max. 20 deelnemers meedoen en opgave vooraf is dan ook gewenst op nummer: 0495 – 641 497.

Voel het verende mos onder je voeten en de warmte van de zon op je huid. Luister naar de vogels, ruik het malse gras en bewonder de schoonheid van het landschap. Natuur beleef je met al je zintuigen, maar… ben je je altijd bewust van al die zintuiglijke waarnemingen? Tijdens de Zintuigentocht in De Groote Peel kun je die natuurbeleving bewust en intens ervaren. Door het uitvoeren van een paar simpele opdrachten worden je ogen, handen, voeten, oren en smaakpapillen extra geprikkeld. Wees eens een paar minuten stil en luister naar het concert van de natuur, maak een geurcocktail van besjes en gras en laat je verrassen door die heerlijke geur, of kijk in de hemelkijker en zie de wereld in vogelvlucht (zonder pijn in je nek te krijgen). De opdrachten zijn speels en verrassend en je kunt ze tijdens elke natuurwandeling toepassen. Inspirerend!

De Zintuigentocht is 2,5 km. lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Maar, het zintuiglijke genieten duurt nog langer. Na afloop staat er voor de deelnemers namelijk een tas met broodjes en drinken klaar bij de balie van het buitencentrum De Pelen. Dubbel genieten dus!

Vogels horen, zien en herkennen in De Groote Peel

Vogelexcursie vanuit buitencentrum De Pelen

Vroege vogels kunnen op zondag 1 juli meedoen met een vogelexcursie in het Nationaal Park De Groote Peel.  De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 7.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Telefonische opgave is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

Je moet er wat voor over hebben, maar voor vogels spotten moet  je toch echt vroeg uit de veren en voor dag en dauw op pad. Als onze gevederde vrienden wakker worden zingen ze namelijk het hoogste lied. En dat doen ze niet zomaar. Door te zingen stellen ze hun territorium veilig, pas daarna gaan ze op zoek naar voedsel of naar een geschikte partner.

Nationaal park De Groote Peel is een ideaal gebied om vogels te kijken. Dit uitgestrekte en weidse hoogveengebied is dan ook vermaard om zijn vogelrijkdom. Er broeden zo’n 95 verschillende soorten. Op de waterplassen zijn de geoorde fuut, de meerkoet en verschillende eendensoorten te zien, maar natuurlijk ook te horen. Verderop in het weidse, open gedeelte van het gebied vliegen onder meer kleine zangvogeltjes zoals de rietgors, de blauwborst, de roodborsttapuit en de sprinkhaanzanger.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park  De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. In het, onlangs vernieuwde Buitencentrum zijn voor de echte vogelliefhebber diverse vogelgidsen maar ook verschillende soorten nestkasten onder andere voor roodborstjes, koolmezen en zelfs mussenflats verkrijgbaar.

Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s