Vlechtersdag Eynderhoof 2012 te Nederweert-eind.

Op zondag 1 juli a.s. is het vlechtersdag bij openluchtmuseum Eynderhoof. Aan het milderspaat in Nederweert-Eind kunt u genieten van alles wat met vlechten te maken heeft.

In het museum Eynderhoof is er een groep van 40 mensen die zich bezig houden met het ambacht mandenvlechten. Van ver uit de omgeving komen mensen naar Eynderhoof om het ambacht te leren. Een van de doelstellingen is om de technieken die men vroeger gebruikte uit te wisselen en  over te dragen zodat deze blijven bestaan.

Ook dit jaar willen wij er weer een bijzondere dag van maken.  Wij hebben besloten om meerdere technieken te demonstreren. Zo laten wij zien hoe een wasmand gemaakt wordt het vlechten  van dierenfiguren, het werken met pitriet en het fijnscheenwerk. Het bijzondere van een wasmand is dat deze gemaakt wordt van witte teen. De binnenkant wordt fijn afgewerkt zodat de was er niet in blijft haken.

Er zijn maar weinig dierenfiguren die je niet kunt vlechten. We laten wat figuren zien die we in het verleden hebben gemaakt en een collega is een dierenfiguur aan het maken.

Pitriet is een product waar we op de lagere school mee hebben leren werken.

Fijnscheenwerk is een techniek waarbij men ook gebruik maakt van wilgenteen. Men maakt er kleine voorwerpen van, bestemd voor de banketbakker of de suikerwarenfabrikant.

We gaan het publiek actief bij deze dag betrekken. Het lijkt ons leuk om in een wedstrijdvorm een mezenbolhouder te maken. Zie voorbeeld foto. De deelnemers een kind en een volwassene starten samen met het maken van een mezenbolhouder.

Mandenvlechters zijn aanwezig om aanwijzingen te geven. Degene die het product als eerste af heeft mag als beloning de mezenbolhouder mee naar huis nemen. Verder laten we zien hoe gekookte wilgen geschild worden. Wij nodigen u van harte uit om ons te bezoeken in Eynderhoof op de mandenvlechtersdag.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vlechtersdag Eynderhoof 2012 te Nederweert-eind.

  1. Pingback: Vlecht techniek | Greenlivingand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s