‘Miscellaneous’ een zomertentoonstelling met werk vanBas de Wit – Jowan van Barneveld en Tanja Ritterbex.

01 I 07 I 2012 – 26 I 08 I 2012

Opening: zondag 1 juli 15.00uur.

Galerie Wilms kiest voor een bruisende zomer met werk van drie jonge talentvolle kunstenaars uit Limburg. Bas de Wit, Jowan van Barneveld en Tanja Ritterbex exposeren deze zomer in Galerie Wilms.  Naast de leeftijd en hun afkomst hebben ze gemeen dat ze alle drie actief en succesvol zijn in het buitenland. Het werk zelf toont echter weinig overeenkomsten, wat de expositie verrassend gevarieerd maakt.

Bas de Wit

Het groteske ‘zooitje ongeregeld’ dat de beelden en schilderijen van Bas de Wit bevolkt neemt bezit van de ruimte zoals alleen ongewenst bezoek dat kan. Wat zijn beeldarsenaal betreft is Bas de Wit een veelvraat. Hij is ook nog eens een multi-talent: een schilder/beeldhouwer, die met het grootste gemak van het ene medium naar het andere overspringt. Een nerveuze chaos slingert door zijn oeuvre. De Wit deelt zijn voorkeur voor assemblage en een groteske beeldtaal met de beschouwer van zijn werk. Hij toont ons een hilarische en licht onheilspellende en vooral politiek incorrecte schaduwwereld waarin alles waarvan we dachten dat het onschuldig en goed was, in het tegendeel is veranderd. Pretentieus of openlijk moralistisch wordt het gelukkig nergens.

Jowan van Barneveld

Het werk van Jowan van Barneveld kenmerkt zich vooral door zijn duistere schilderijen, die opgebouwd zijn uit verschillende lagen zwarte acrylverf. De werken geven zich slechts langzaam prijs. Geleidelijk zijn op de monochrome doeken figuratieve elementen te ontdekken.  Van Barnevelds werk houdt zich ergens op tussen verschijnen en verdwijnen. De voorstellingen domen maar moeizaam op uit de verf. Ondanks zijn onderkoelde, anonieme werkwijze lijkt hij vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingsmogelijkheden die het medium schilderkunst vandaag de dag biedt. Met zijn natuurtaferelen en poppodia die zinderen van de spanning voor het optreden lijkt van Barnevled op zoek te zijn naar hedendaagse sublieme voorstellingen. Naar plekken waarin we kunnen opgaan of verdwijnen, of zoals de kunstenaar zegt,  ‘plaatsen die groter zijn dan wij’.

Tanja Ritterbex

In haar eindexamententoonstelling liet Tanja een fel gekleurde wand zien waar kriskras en op verschillende hoogtes schilderijen op hingen terwijl de keramiek die er tegenover in de zelfde ruimte werd gepresenteerd de wereld van de zee liet zien, een wereld die alleen in haar gedachten een rol speelt. Geïnspireerd door de zee en de geheimen hiervan, meegetrokken in een wereld met zeemeerminnen en Neptunus speelt tegelijkertijd de alledaagse werkelijkheid een rol in het werk van Ritterbex. Haar werkwijze is als een soort dagboek. Ze tovert een nieuwe, andere wereld. Wie er naar kijkt bevindt zich in een atmosfeer van open en spontane gevoelens, die kunnen verbazen of verwonderen en zeker opvrolijken. Een wonderbaarlijke plek waar je wel moet geloven wat je ziet. En als je uiteindelijk begrijpt dat wat je ziet niet is wat je denkt, dan kun je er in zien wat je wilt. Momenteel studeert Tanja aan de kunstacademie in Düsseldorf.

Galerie Wilms

Bolwaterstraat 30 Venlo

www.galeriewilms.nl

Miscellaneous
opening 1 juli 15.00 uur

Te zien tot en met 26 augustus 2012

De galerie is gesloten van 15 t/m 31 juli

 

Wo-Vr:13.00-18.00, Za:12.00 – 17.00uur
eerste zondag van de maand 13.00 – 17.00uur en op afspraak

 

————————————-einde persbericht—————————————————-

Voor meer info:

info@galeriewilms.nl / 06-43599407

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s