Activiteiten dit weekend voor Nationaal Park de Groote Peel te Ospel.

 Op zaterdag 2 juni kun je, in het spoor van de boswachter van De Groote Peel, op zoek naar bijzondere ontmoetingen in de schemering! Wat je tegenkomt en op welke route de boswachter je meeneemt, dat is een verrassing! De route is 7 km lang en de activiteit duurt ongeveer drie uur. Starten om 19.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 12,50 voor volwassenen en €7,50 per kind, inclusief broodjes met worstjes bakken bij de vuurkorf en een peelneutje of sapje tijdens de wandeling. Max. 20 deelnemers en vol = vol. Aanmelden op: 0495 – 641 497.

Een Peelwandeling in de schemering is heel bijzonder. Als het licht langzaam verdwijnt voor het donker verandert er namelijk van alles in de natuur. Dieren die overdag actief zijn maken zich op voor de nacht. Veel vogels zingen nog een laatste avondserenade en komen dan tot rust. Reeën, vossen en andere kleine zoogdieren voelen zich onbespied en sluipen voorzichtig uit bosjes en holen tevoorschijn en gaan op zoek naar voedsel. Als het helemaal donker is worden de dieren van de nacht actief. Zij zijn aangepast aan het leven en jagen in het donker en hebben een goed ontwikkeld gehoor, tast- en/of reukvermogen.

Tijdens de schemerwandeling op zaterdag 2 juni kunnen de deelnemers die zintuiglijke aanpassing zelf ook ervaren. Als het zicht minder wordt ga je automatisch beter luisteren en zelfs beter voelen (met je voeten) waar je loopt. Gelukkig volg je tijdens deze wandeling het spoor van de boswachter van De Groote Peel! Hij kent zijn gebied als geen ander en loopt een verrassende route waar de kans op ontmoetingen met dieren het grootste is. Natuurlijk zal hij tijdens de wandeling ook vertellen over het beheer en de cultuurhistorie van de Peel.

Een verrassende avond vol natuurbeleving die start met samen gezellig broodjes en worstjes bakken boven de vuurkorf. Tijdens de wandeling wordt er op een mooi plekje een kleine pauze ingelast en een drankje genuttigd.

Zintuigen op scherp in De Groote Peel

sPEELse Zintuigentocht met peelpicknick bij buitencentrum

Natuur beleven met al je zintuigen! Dat is wat de deelnemers aan de sPEELse Zintuigentocht op zondag 3 juni in De Groote Peel gaan doen. Ook het zintuig ‘smaak’ wordt geprikkeld, want na afloop van de wandeling is er een Peelpicknick op de grote picknickweide bij het Buitencentrum De Pelen. De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids en start om 11.00 uur bij het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospelijk. Deelname kost € 17,50 per volwassene en € 7,50 per kind en dat is inclusief een goed gevulde picknicktas met verrassing! Er kunnen max. 20 deelnemers meedoen en opgave vooraf is dan ook noodzakelijk op: 0495 – 641 497.

Tijdens een wandeling in de natuur gebruik je al je zintuigen. Je voelt het verende mos  onder je voeten en de warmte van de zon op je huid. Je hoort de vogels, ruikt het malse gras en bewondert de schoonheid van het landschap. Maar vreemd genoeg ben je niet altijd zo bewust van al die zintuiglijke waarnemingen.

Een Zintuigentocht is een manier om die natuurbeleving intenser te ervaren. Door het uitvoeren van een paar simpele opdrachten worden je ogen, handen, voeten, oren en smaakpapillen extra geprikkeld en ruik, kijk, voel, luister en proef je veel bewuster. Wees eens een paar minuten stil en luister naar het concert van de natuur, maak een geurcocktail van besjes en gras en laat je verrassen door hoe heerlijk dat ruikt, of kijk in de hemelkijker en zie de wereld in vogelvlucht (zonder pijn in je nek te krijgen). De opdrachten zijn verrassend en inspirerend en je kunt ze tijdens elke natuurwandeling gebruiken.

De Zintuigentocht is2,5 km. lang en duurt ongeveer 1,5 uur, maar het zintuiglijke genieten duurt nog langer. Na afloop staat er voor de deelnemers namelijk een tas met broodjes en drinken klaar bij de balie van het buitencentrum De Pelen. Dubbel genieten dus!

Voor vogels spotten moet je vroeg op pad!

Vogelexcursie in het Nationaal Park De Groote Peel

Wie vogels wil horen, zien en herkennen kan op zondag 3 juni meedoen met een vroege vogelexcursie in het Nationaal Park De Groote Peel.  De wandeling staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 7.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Deelname kost € 5,- voor volwassenen en

€ 2,50 per kind. Telefonische opgave is gewenst op nummer:  0495 – 641 497.

Je moet er wat voor over hebben, maar voor vogels spotten moet  je toch echt vroeg uit de veren en voor dag en dauw op pad. Als onze gevederde vrienden wakker worden zingen ze namelijk het hoogste lied. En dat doen ze niet zomaar. Door te zingen stellen ze hun territorium veilig, pas daarna gaan ze op zoek naar voedsel of naar een geschikte partner. Vroeg op vogelexcursie gaan in de natuur heeft ook nog een ander voordeel. Omdat het ’s morgens nog lekker rustig is in de natuur zijn er weinig andere geluiden die de zingende vogels overstemmen.

Nationaal park De Groote Peel is een ideaal gebied om vogels te kijken. Dit uitgestrekte en weidse hoogveengebied is dan ook vermaard om zijn vogelrijkdom. Er broeden zo’n 95 verschillende soorten. Op de waterplassen zijn onder meer de geoorde fuut, de meerkoet en verschillende eendensoorten te zien, maar ook te horen. Verderop in het weidse, open gedeelte van het gebied vliegen kleine zangvogeltjes zoals de rietgors, de blauwborst, de roodborsttapuit en de sprinkhaanzanger.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park  De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. In het, onlangs vernieuwde Buitencentrum zijn voor de echte vogelliefhebber diverse vogelgidsen maar ook verschillende soorten nestkasten onder andere voor roodborstjes, koolmezen en zelfs mussenflats verkrijgbaar.

 

Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s