TENTOONSTELLING DE DONKERE KAMER WINT GOUDEN REIGER.

Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan uitmuntende projecten op het gebied van audiovisuele en interactieve doelgroepcommunicatie. Op 22 mei werd tijdens het Keying into the Brain Mediafestival bij Beeld & Geluid in Hilversum bekend gemaakt dat de collectietentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum De Donkere Kamer – een ontwerp van Kossmann.de jong – winnaar is geworden van de Gouden Reiger in de categorie Ruimtelijke media en Gelegenheidsprojecten’. De Donkere Kamer is de eerste permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Aan de hand van de rijke museumcollectie wordt ruim 185 jaar fotografie tot leven gewekt. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de doka, activeert de bezoeker de verhalen. Jaarlijks worden er nieuwe ‘parels’ en verhalen uit de schatkamer van de collectie aan de tentoonstelling toegevoegd.

Gouden Reigers

De Donkere Kamer is ingezonden door Kossmann.dejong en Tungsten Studio in Amsterdam. In totaal werden dit jaar 75 projecten ingezonden door verschillende instellingen. Daarvan werden zeventien cases genomineerd in verschillende categorieën. De Donkere Kamer heeft de Gouden Reiger ontvangen in de categorie ‘Ruimtelijke media en Gelegenheidsprojecten’. De jury van de Gouden Reigers bestaat uit vijftien vakmensen uit de communicatiewereld. Alle inzendingen moeten gemaakt zijn met een communicatiedoel (dus geen direct verkoopdoel) voor een specifieke doelgroep en in opdracht van bedrijfsleven, (semi)overheid of (non-profit)instellingen.

De Donkere Kamer | Bijzondere verhalen uit de Nederlandse fotografie

Naar een concept van de gerenommeerde tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong  is 250m2 van het museum omgebouwd tot donkere kamer. In De Donkere Kamer wordt aan de hand van de rijke collectie in 22 verhalen, die geschreven zijn door medewerkers van het Nederlands Fotomuseum, de nog jonge geschiedenis van de fotografie verteld met foto’s, films en muziek. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. De bezoeker activeert de verhalen door een papier een ontwikkelbak te leggen. Alle vormen van fotografie passeren in de revue: van albums tot stereofoto’s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. Bezoekers ontdekken hoe de eerste foto’s gemaakt werden, volgen het liefdesverhaal van Ed van der Elsken in Parijs en gaan mee op jacht met de camera. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ‘parels’ worden toegevoegd uit de schatkamer van het museum.

> Meer  informatie over De Donkere Kamer: http://www.nederlandsfotomuseum.nl/component/option,com_nfm_doelgroeppaginas/Itemid,786/lang,nl/

> Meer informatie over de Gouden Reigers: http://www.keyingintothebrain.nl/nieuwsoverzicht/nominaties-bekend/item901

De Donkere Kamer

Concept Kossmann.dejong, Amsterdam | Nederlands Fotomuseum | Ruimtelijke en grafische vormgeving Kossmann.dejong, Amsterdam | Audiovisual Experiences Tungsten Studio, Amsterdam | AV technische ondersteuning Phanta Vision, Amsterdam | Met stemmen van Flip Bool, Carel van Hees, Thom Hoffman, Hans Dorrestijn en Anna Martens.

Met speciale dank aan VSBfonds | SNS REAAL Fonds | Erasmusstichting | Stichting Bevordering van Volkskracht | BankGiro Loterij

Nederlands Fotomuseum

Wilhelminakade 332

3072 AR Rotterdam

www.nederlandsfotomuseum.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur

Zaterdag en zondag 11 tot 17 uur

Op woensdagen gratis entree

 

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s