Over veen, turf en turfstekers in de Peel.

Turfstekertocht vanaf buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Wat is veen en wat is turf? En wat is nou precies het verschil tussen laag- en hoogveen? Het antwoord op deze vragen krijgt u tijdens de Turfstekertocht op zondag 20 mei in De Groote Peel. Er start een excursie om 11.00 en om 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 per kind. Telefonische opgave vooraf is noodzakelijk op nummer:  0495 – 641 497.

In het spoor van de turfsteker

Het Nationaal park De Groote Peel is een van de laatste hoogveenrestanten in Nederland. Vroeger was de Peel een groot en ontoegankelijke moeras. Maar toen de mens in de Peelstreek ontdekte dat gedroogd veen te gebruiken is als brandstof, begon men het gebied af te graven en te ontginnen. Gelukkig zijn de Peelvenen bewaard gebleven en worden ze gekoesterd en door Staatsbosbeheer beheerd als natuurgebied. Karakteristiek voor deze natuurgebieden zijn de weidsheid, de stilte en het waterrijke open landschap. Daarnaast is de Peel een uniek wandel- en vogelgebied.

Dankzij het turfsteken is de Peel ook een gebied met een rijke cultuurhistorie. Waar nu wandelaars genieten van de natuur, werd tot halverwege de vorige eeuw nog geploeterd om het veen uit de grond te halen. De sporen van die turfwinning zijn nog goed zichtbaar in het landschap. De grote waterplassen zijn bijvoorbeeld ontstaan door het uitbaggeren of steken van het veen. En de Peelbanen waarover u nu heerlijk kunt wandelen, zijn de paden waarover vroeger de turf vervoerd werd. Zo loopt u dus letterlijk in het spoor van de turfsteker.

Waarin een klein plantje groot kan zijn

In een excursie over veen en turf draait alles om een heel klein plantje; het veenmos. Dit plantje heeft een allesbepalende rol gehad in de vorming van het landschap en op het leven van de mens in de Peel. Tijdens de Turfstekertocht laat de gids de deelnemers kennis maken met het veenmos en de bijzondere eigenschappen ervan. Zo ontdekt u waarom turf, gedroogd veen, kan branden en waarom de grond veert onder je voeten.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is het vertrekpunt voor natuurbeleving in het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

 

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst - 0 - Foon en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s