Jacques Vriens speciale gast bij Weg uit de Peeldag.

Ga terug in de tijd bij buitencentrum De Pelen.

Op donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag is er een Weg uit de Peeldag bij het buitencentrum De Pelen. Vanaf 13.00 uur zijn er verschillende activiteiten geïnspireerd op het jeugdboek ‘Weg uit De Peel’ van Jacques Vriens. De bekende kinderboekenschrijver is zelf ook aanwezig. Hij leest voor uit eigen werk en zal zijn boeken ook signeren. Verder leveren Toffel Vier, Frans van de Pas, Openluchtmuseum Eynderhoof en toneelgroep De Kring een bijdrage aan het programma. Deelname is gratis! Het buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt aan de  Moostdijk 15 te Ospel.

Jeugdboekenschrijver Jacques Vriens schreef in het boek Weg uit de Peel over Janneke, dochter van een turfsteker, die zo’n honderd jaar geleden opgroeit in de Peel. Bibliotheek Helmond-Peel ontwikkelde een paar jaar geleden een lesproject voor scholen rondom het boek. Het boek en het lesproject waren uiteindelijk de inspiratie voor de organisatie van een Weg uit de Peeldag in het Nationaal Park De Groote Peel. Op donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag, komen het boek en het verhaal van Janneke weer tot leven en kunnen kinderen samen met hun ouders en grootouders genieten van een nostalgische belevingsroute in de Peel.

De Belevingsroute start in het buitencentrum met een korte film en/of een voorleessessie van schrijver Jacques Vriens. Daarna kunnen de deelnemers op pad en ervaren ze de wereld van Janneke. Zo wordt er onder meer een plaggenhut gebouwd, gaan de kinderen de was doen zoals hun grootouders vroeger deden en ontdekken ze hoe turf gestoken is. Toneelgroep De Kring speelt een scene uit het boek en Frans van de Pas vertelt vol overgave spannende peelverhalen. Jong en oud gaan zo samen terug in de tijd en grootouders kunnen hierbij hun herinneringen delen met hun kleinkinderen. De activiteit wordt muzikaal opgeluisterd door zanggroep Toffel Vier.

Speciale gast Jacques Vriens

Het Weg uit de Peelproject bestaat uit lesmateriaal en een film waarin Jacques Vriens vertelt hoe en waarom hij het boek geschreven heeft. Vanwege zijn betrokkenheid bij het project is Jacques Vriens  uitgenodigd om zelf aanwezig te zijn tijdens de Weg uit de Peeldag. Hij leest die middag om 13.30, 14.00 en 14.30 voor uit het boek en vanaf 15.00 uur zal hij ook zijn boeken signeren. Jacques Vriens (1946) is een van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Hij werd geboren in Den Bosch maar woont tegenwoordig met zijn gezin in Zuid Limburg.

Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven)

Het Buitencentrum De Pelen (Mijl op Zeven) aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl of www.np-degrootepeel.nl

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s