Bijzondere invulling wereldwinkel Kempsenco in Eindhoven met wisselende tentoonstellingen.

Het is ooit eens begonnen met het feit dat veel leden van de familie van Marianne Kemps hun medewerking gaven aan ontwikkelingsprojekten. Ze kan dan ook veel vertellen over verre oorden. Als tekendocent en onderwijskundige heeft ze dan ook heel wat mensen in o.m. Indonesië en Nigeragua begeleidt naar meer weerbaarheid. Belangrijk is namelijk dat mensen in hun eigen bestaan en omgeving leren om zelfredzaam te zijn. Dat dit vaak een lange weg is zal duidelijk zijn, zeker daar waar de omstandigheden niet optimaal zijn. Het is dan ook dankbaar werk om kansarme mensen een weg te tonen waarop het wel mogelijk is. Daarbij kunnen ze uiteraard een steuntje in de rug gebruiken en daarin wordt dan ook voorzien. Voorlichting, geld inzamelen, projecten koppelen en daardoor beter onderdak bewerkstelligen, scholing, export naar ons rijk gebied en hen leren anderen te leren.

Heel treffend is dat hoe arm de mens kan zijn, hij toch altijd de moeite neemt om zichzelf en zijn omgeving te verfraaien. Dit is dan ook wat Marianne recht in het hart treft. Hoe mooi instrumenten besneden worden, hoe prachtig stofffen geverfd, geweven en geborduurd worden, hoe recht uit het dagelijks leven gegrepen muurschilderingen kunnen uitpakken. Dit alles staat voor haar gevoel dan ook 100% haaks op de omgang en productie van goederen binnen onze maatschappij. Hier wordt vaak alles afgeraffeld, niet meer gestreefd naar kwaliteit maar meer naar kwantiteit. Hier kun je vaak beter iets weggooien dan laten repareren, ‘te duur’.

Vandaar dan ook deze wereldwinkel in Eindhoven een beetje buiten het drukke centrum. Dit laatste vanwege de ruimte en de mogelijkheid meer te laten zien van mensen in andere culturen.

Neem nu deze wandkleden, ze zijn volgens een apart procedé gemaakt in Mali. De naam Bogo lan bevat dan ook meteen de gehele betekenis en materiaal – modder en doek-. De symbolen vertellen alles over de geschiedenis van de drager, over geboorte en dood, over beroep en afkomst. Vaak daaraan toegvoegd symbolen ter bescherming van het leven. Omdat de vrouwen in deze cultuur de katoen verbouwen en het daar erg druk mee hebben, weven de mannen lange repen van ongeveer 12 cm onderweg op de tocht van hun jacht. Deze banen worden later tot een groot kleed samengevoegd en geverfd met modder en een soort van ijzererts. In de zon ondergaan deze producten een chemische transformatie en naderhand wordt met bleekmiddel weer wit ingevoegd.

In deze wereldwinkel kan men dan ook vaker workshops volgen om zulke producten zelf eens te maken. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen welke een andere wereld voor even binnenhalen.

Wereldwinkelproducten zijn Fair Trade en worden slechts eenmaal per container verscheept. Een verademing indien men bedenkt dat onze Hollandse garnalen eerst de hele wereld hebben gezien voordat ze bij ons op tafel staan.

Voor meer info kijk op www.kempsenco.nl in het volgend artikel meer over de nu lopende tentoonstelling.

Over Anki Raemaekers

Autonome Kunsten ABKM 2010 cum laude experimentele video en fotografie. Kunst en media. Een kritische blik @araemaekers Cultureel Café Weert. Stichting Kunstcentrum Weert, Stichting Groen Weert, DUS Weert, politieke beweging, Oogcafe Weert.
Dit bericht werd geplaatst in cultureel, Kunst en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s